5 redenen om een redacteur te zoeken

OSMC-gastblog door Eveline Broekhuizen

Je eigen boek uitgeven wordt steeds makkelijker. In de haast om te publiceren, zie ik dat veel schrijvers een belangrijke stap overslaan: redactie. Terwijl een goede redacteur je boek en je schrijverschap naar een hoger niveau kan tillen! Daarom geef ik je vijf redenen om met een redacteur te werken. Je kunt deze tips ook zien als voorwaarden waar een goede redacteur aan moet voldoen.

Een goede redacteur:

 1. Een frisse blik

  Als schrijver zit je vaak zo diep in je eigen verhaal, dat je niet kunt zien hoe het overkomt op de lezer. Jij weet precies hoe de wereld eruitziet waarin het verhaal zich afspeelt, hoe je hoofdpersoon zich voelt en wat er straks gaat gebeuren.

  Blinde vlekken

  Daardoor heb je bijvoorbeeld niet door dat een ander personage ineens uit de lucht komt vallen. De frisse blik van de redacteur opent je ogen voor dit soort blinde vlekken.

 2. Streng doch rechtvaardig

  Ook een kritische blik is belangrijk. Veel schrijvers laten hun verhaal namelijk wel lezen door enkele bekenden uit hun omgeving – familieleden, vrienden, de buurvrouw verderop die lerares Nederlands is geweest.

  Leerzaam

  Dit kan heel leerzaam zijn, maar het nadeel is dat deze mensen bevooroordeeld kunnen zijn omdat ze de schrijver kennen. Ze lezen het verhaal vanuit hun eigen perspectief: als dochter, vader, vriend of lerares. Een professionele redacteur bekijkt het verhaal op zichzelf; los van de auteur of andere contextuele omstandigheden. Wat is goed en wat kan beter?

 3. De schrijver motiveren

  Je verhaal kritisch laten bekijken door een professionele redacteur kan best eng zijn. Maar je zal er ook veel van leren. Een redacteur doet meer dan met een rode pen door je manuscript gaan. Hij of zij geeft ook complimenten, laat zien wat al heel goed gaat en zal je helpen om in jezelf te geloven.

 4. Je verhaal naar een hoger niveau tillen.

  Zoals een sportcoach een topsporter kan helpen om nóg beter te presteren, bijvoorbeeld door te letten op zijn houding en techniek, zo helpt een redacteur een schrijver. De redacteur verbetert de schrijfstijl door de zinnen soepel te laten lopen en zorgt ervoor dat verteltechnieken perfect worden ingezet.

 5. Je verder helpen

  Een goede redacteur kent het boekenvak. Hij of zij weet bij welke uitgeverij jouw werk goed zou passen en kan je helpen met het schrijven van een goede synopsis en begeleidende brief. Ook kan een redacteur je advies geven over uitgeven in eigen beheer.

Let op wie je kiest

Als je op zoek gaat naar een redacteur, let dan op werkwijze en ervaring. Wie spreekt jou aan en past bij jou? Vraag enkelen of ze een klein stukje willen redigeren als proef. Zo kom je erachter met wie je een klik hebt!

 • Heb je weleens samengewerkt met een redacteur? Hoe beviel dat?
 • Soms merk ik dat er onduidelijkheid is over wat een redacteur precies doet. Heb je vragen of twijfel je ergens over? Laat het me hieronder in een reactie weten!

eveline_broekhuizenEveline Broekhuizen is redacteur, schrijfcoach en corrector. Zij begeleidt schrijvers tijdens de geboorte van hun boek: van coaching, redactie en correctie tot en met advies over uitgeven.

logo_elibroIn 2013 is Eveline haar bedrijf Elibro Tekst & Redactie gestart. Daarvoor heeft ze Nederlandse taal en cultuur gestudeerd en de Master Redacteur/Editor behaald, en ruim vijf jaar bij diverse uitgeverijen gewerkt. Inmiddels heeft ze een flink klantenbestand opgebouwd van auteurs, uitgeverijen en organisaties.

Wil je meer weten over Eveline? Kijk dan op www.elibrotekstenredactie.com, Facebook en LinkedIn.