5 redenen om een redacteur te zoeken
OSMC-gastblog door Eveline Broekhuizen
Je eigen boek uitgeven wordt steeds makkelijker. In de haast om te publiceren, zie ik dat veel schrijvers een belangrijke stap overslaan: redactie. Terwijl een goede redacteur je boek en je schrijverschap naar een hoger niveau kan tillen! Daarom geef ik je vijf redenen om met een redacteur te werken. Je kunt deze tips ook zien als voorwaarden waar een goede redacteur aan moet voldoen.
Een goede redacteur:
Een frisse blik
Als schrijver zit je vaak zo diep in je eigen verhaal, dat je niet kunt zien hoe het overkomt op de lezer. Jij weet precies hoe de wereld eruitziet waarin het verhaal zich afspeelt, hoe je hoofdpersoon zich voelt en wat er straks gaat gebeuren.
Blinde vlekken
Daardoor heb je bijvoorbeeld niet door dat een ander personage ineens uit de lucht komt vallen. De frisse blik van de redacteur opent je ogen voor dit soort blinde vlekken.
Streng doch rechtvaardig
Ook een kritische blik is belangrijk. Veel schrijvers laten hun verhaal namelijk wel lezen door enkele bekenden uit hun omgeving – familieleden, vrienden, de buurvrouw verderop die lerares Nederlands is geweest.
Leerzaam
Dit kan heel leerzaam zijn, maar het nadeel is dat deze mensen bevooroordeeld kunnen zijn omdat ze de schrijver kennen. Ze lezen het verhaal vanuit hun eigen perspectief: als dochter, vader, vriend of lerares. Een professionele redacteur bekijkt het verhaal op zichzelf; los van de auteur of andere contextuele omstandigheden. Wat is goed en wat kan beter?
De schrijver motiveren
Je verhaal kritisch laten bekijken door een professionele redacteur kan best eng zijn. Maar je zal er ook veel van leren. Een redacteur doet meer dan met een rode pen door je manuscript gaan. Hij of zij geeft ook complimenten, laat zien wat al heel goed gaat en zal je helpen om in jezelf te geloven.
Je verhaal naar een hoger niveau tillen.
Zoals een sportcoach een topsporter kan helpen om nóg beter te presteren, bijvoorbeeld door te letten op zijn houding en techniek, zo helpt een redacteur een schrijver. De redacteur verbetert de schrijfstijl door de zinnen soepel te laten lopen en zorgt ervoor dat verteltechnieken perfect worden ingezet.
Je verder helpen
Een goede redacteur kent het boekenvak. Hij of zij weet bij welke uitgeverij jouw werk goed zou passen en kan je helpen met het schrijven van een goede synopsis en begeleidende brief. Ook kan een redacteur je advies geven over uitgeven in eigen beheer.
Let op wie je kiest
Als je op zoek gaat naar een redacteur, let dan op werkwijze en ervaring. Wie spreekt jou aan en past bij jou? Vraag enkelen of ze een klein stukje willen redigeren als proef. Zo kom je erachter met wie je een klik hebt!
- Heb je weleens samengewerkt met een redacteur? Hoe beviel dat?
- Soms merk ik dat er onduidelijkheid is over wat een redacteur precies doet. Heb je vragen of twijfel je ergens over? Laat het me hieronder in een reactie weten!
Eveline Broekhuizen is redacteur, schrijfcoach en corrector. Zij begeleidt schrijvers tijdens de geboorte van hun boek: van coaching, redactie en correctie tot en met advies over uitgeven.
In 2013 is Eveline haar bedrijf Elibro Tekst & Redactie gestart. Daarvoor heeft ze Nederlandse taal en cultuur gestudeerd en de Master Redacteur/Editor behaald, en ruim vijf jaar bij diverse uitgeverijen gewerkt. Inmiddels heeft ze een flink klantenbestand opgebouwd van auteurs, uitgeverijen en organisaties.
Wil je meer weten over Eveline? Kijk dan op www.elibrotekstenredactie.com, Facebook en LinkedIn.
Nog geen ervaring met een professioneel redacteur, wel redactie van collega klasgenoten op de schrijversacademie. Allen met hun eigen genre en ideeën. Hun feedback was zeer waardevol en leverde veel inspiratie op. Dat gezegd hebbende is het ook belangrijk om je eigen stem vast te houden en niet zonder meer alles aanpassen waar een redacteur vraagtekens bij zet. Soms zijn er nu eenmaal dingen die je per se in je verhaal wil houden. Altijd spannend om daar een balans in te vinden. Wat dat betreft is het net als naar de kapper gaan. Zowel jij als de kapper hebben er baat bij dat het resultaat goed is.
https://nrsoferet.blogspot.nl/2017/09/redacteuren-zijn-net-kappers.html
Wat een prachtige vergelijking Nicole :)
Ja, het is belangrijk dat je weet waar je verhaal voor jou over moet gaan, wat je belangrijk vindt, wat de essentie is. Anders kun je met feedback van een kouwe kermis thuiskomen. Anderzijds is het ook zo dat je door feedback dingen in je verhaal ontdekt, waarvan je niet wist dat ze er in zaten. En dan ga je opnieuw je paaltjes uitzetten.
Ik heb ervaring met vier redacteuren die allemaal op andere dingen het accent legden. De een was sterk in verhaaltechniek, de ander in verhaallijn. Nog een lette op schrijfstijl en tenslotte was er een die vooral ervaring heeft met thrillers. De laatste paste niet bij mijn werk, maar was toch leerzaam. Van de andere drie heb ik geleerd hoe een verhaal sterker wordt door een redacteur en dat het een vak is waarbij het oog van de redacteur je precies kan zeggen waar de kracht en zwakte in een verhaal zitten zodat je het kunt herschrijven.
Beste Eveline,
Ik maak hier uit op, dat als ik op basis van een blauwdruk een boek schrijf (er is al een
e-book). Het laat redigeren en je samen kijkt hoe het boek uit te geven je boek klaar is?????
Met vriendelijke groet,
Aafke
Beste Aafke,
Bedankt voor je reactie!
Zodra je boek geredigeerd is, ben je er nog niet. Ook de opmaak van de tekst is een belangrijke fase.
Daarna volgt meestal nog een correctieronde, waarin de laatste puntjes op de i worden gezet. Aangezien een redacteur met name inhoudelijk en op zinsniveau naar je verhaal kijkt, is een correctieronde op woord- en letterniveau aan te bevelen. Bovendien let de corrector erop dat er geen vreemde foutjes zijn ontstaan in de opmaak.
Na die laatste fase maakt de vormgever het document gereed voor de drukker. Van tevoren heb je dan al een keuze gemaakt voor het soort papier, de oplage, enzovoort.
Uitgeven is een uitgebreid proces waarin je veel keuzes voorgeschoteld krijgt. Dus laat je goed adviseren. ;-)