Stilte om te kunnen schrijven …

Door Marjon Cosijn

Hoe stil is het in jouw omgeving? Bij mij is stilte om te schrijven soms ver te zoeken, hoewel Zeeuws-Vlaanderen nog steeds bij de minst dichtbevolkte gebieden in Nederland hoort.

Hoe los je dat gebrek aan rust op als schrijver? Want stilte heeft altijd bij schrijven gehoord. Die twee begrippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van jongs af aan stelde ik me daar een soort plechtstatigheid bij voor. Cruciaal voor het scheppingsproces.

Lange tijd meende ik dat ik onmogelijk kon schrijven als het niet volkomen stil zou zijn. In een huis vol pubers kon ik dat wel vergeten. Daarom vond ik de volgende oplossing:

Ik vluchtte uit mijn huis

Toen ik aan mijn roman Maidentrip schreef, werd ik wanhopig. Ons huis was vol en lawaaiig. En als de kinderen toevallig een keer allemaal weg tegelijkertijd waren, dan ging de buurman wel grasmaaien, kwam de vuilnisman langs of werd er een pakje bezorgd.

Op een dag liep ik door het stadscentrum en ik kreeg een lumineus idee: boven de winkels was zoveel ruimte. Zou iemand een plekje hebben voor mij? Ik had niet veel nodig: een tafel, een stoel, een lamp.

Ik begon rond te vragen en al snel had ik een piepklein kamertje bovenin een pand dat binnen afzienbare tijd gesloopt zou worden. Daar kon ik ontsnappen aan mijn gezin.

Maar … geluid is overal

Dat wilde niet zeggen dat het op dat kamertje stil was! Integendeel. Een binnenstad is altijd rumoerig. Ik besefte dat ik die geluiden moest accepteren of ik zou mijn roman nooit afschrijven.

Ik besloot dat ik niet afhankelijk wilde zijn van omstandigheden waarop ik geen invloed kon uitoefenen. Dus ik leerde het gepraat in de winkel onder mij te negeren en de geluiden van het winkelend publiek te accepteren.

Sommige geluiden dringen overal doorheen

Dat lukte aardig; behalve op woensdagochtend, want dan kwam de orgelman. Tulpen uit Amsterdam drongen diep mijn systeem binnen.

Tegenwoordig heb ik geen thuiswonende kinderen meer en mijn schrijfplekje in de binnenstad is inmiddels afgebroken. Dat is niet erg, want ik woon alleen.

Mijn oplossing

Inmiddels heb ik geaccepteerd dat het nooit stil zal zijn. Daarom doe ik er zelf een schepje bovenop: ik voeg geluid toe. Maar dan wel mijn geluid: ik zet muziek op.

Dat werkt als een cocon, een veilige plek waarbinnen ik mijn pen ongestoord kan laten dansen. Ik heb gemerkt dat bepaalde muziek bij bepaalde periodes hoort. Op dit moment werkt het live-concert van Leonard Cohen fantastisch voor mij, maar er zal vast weer een fase komen waarin een heel ander soort muziek uit de luidsprekers klinkt.

Hoe stil is jouw omgeving?

  • Heb jij last van omgevingsgeluiden? Of heb jij een ijzersterke concentratie en schrijf je moeiteloos overal doorheen?
  • Wat zijn jouw methodes om geluiden en verstoringen uit te schakelen en jezelf bij de les te houden? Deel het hieronder in het antwoordveld. Ik ben nieuwsgierig!

Geüpdatet 20 februari 2022