Zo krijg je weer schrijfinspiratie

Door Marjon Cosijn

Het ene moment is het andere niet. Dat weet iedereen die schrijft. Er zijn periodes waarin verhalen bijna moeiteloos uit je pen stromen en waarin je over borrelt van ideeën en er zijn momenten waarop je niet bij je schrijfinspiratie lijkt te kunnen.

Dat is normaal. Kijk naar de mind als naar een spons. Na een periode van creëren, is de spons uitgeknepen en is er nieuwe input nodig. Je kunt jezelf dan op allerlei manieren inspireren.

Soms werkt het om een goed stuk proza of een geslaagde column te lezen. Dan kun je daarvan genieten, en zelf ook zin krijgen om je pen op papier te zetten. Op andere momenten is diezelfde tekst juist funest voor je inspiratie.

Hieronder heb ik een aantal inspiratieopwekkers op een rijtje gezet. Ik heb ook een rijtje inspiratiekillers gemaakt, dat zijn afraders voor de tijden waarop je slecht in je schrijfvel zit. De inspiratiekillers kun je onderaan de blog aanvragen.

Inspiratietip #1

Lees je werk voor aan iemand die van je houdt en die jou onvoorwaardelijk steunt. Ook al weet je dat je verhaal nog niet helemaal is zoals je het graag zou willen, koester je in die warme deken van complimenten. Dat geeft je kracht om verder te gaan.

Inspiratietip #2

Steel uit het leven. Reis met de bus of de trein en schrijf de zinnen die je afluistert op. Als je de sprekers niet ziet, des te beter. Verzin de personages er thuis bij. Kun je niet naar buiten? Gebruik de afstandsbediening van je televisie en zap langs de zenders. Noteer flarden, fragmenten, delen van zinnen. En ga ermee aan de slag.

Inspiratie #3

Doe het anders dan anders. Verlaat je vaste schrijfplek. Ga naar een museum en kies een kunstwerk. Schrijf over wat je ziet en wat het met je doet. Stel geen eisen aan je tekst. Het belangrijkste is dat je pen weer in beweging komt. Kun je het huis niet uit? Veel musea hebben prachtige websites. Maak daar gebruik van.

Inspiratietip #4

Lees je verhaal hardop voor aan kleine kinderen. Ze zullen ademloos naar je opkijken. Vol bewondering. Zeg dat JIJ dit hebt geschreven. Het maakt niet uit of zij de strekking van jouw verhaal begrijpen. Ze zullen aanvoelen hoe belangrijk het moment is en jou steunen met hun adoratie.

Inspiratietip #5

Zit je diep in een schrijfblokkade? Doe dan iets waarin je zeker niet kunt falen! Zoals een ei bakken, een bos bloemen in een vaas zetten of een gedicht overschrijven. Geef jezelf na afloop een schouderklop. Daarvan kun je zomaar weer in een andere (schrijf) stemming komen.

  • Staat er een goede tip bij voor jou? Laat me onder de blog weten welke tip werkt voor jou en waarom.
  • Heb jij ook een mooie manier ontwikkeld om jezelf weer in de schrijfstand te krijgen? Deel die onder de blog

Heb je vragen en/of ideeën over inspiratie? Schrijf ze in het antwoordveld hieronder. Laten we elkaar inspireren!