Erotiek schrijven: wat doe je wel en wat doe je niet in erotische verhalen

OSMC-gastblog door Karen Brom en Robert Beernink

ZinderZinnen, een Meesterklas erotisch schrijven

Het was heel eenvoudig: ZinderZinnen moest er komen. Karen Brom en Robert Beernink staken de koppen bij elkaar en de Meesterklas ZinderZinnen kreeg in rap tempo vorm en inhoud.

Je personages maken van alles mee, het zijn net echte mensen ;-)

De personages in je verhalen rennen van hot naar her, beleven de spannendste en meest meeslepende dingen. Lief, leed, moord en doodslag worden door schrijvers met ogenschijnlijk groot gemak beschreven. Maar mensen van vlees en bloed hebben ook seks, fantasieën. Ze gaan vreemd, zijn hondstrouw aan de liefde van hun leven of hebben een fetisj waar je u tegen zegt. Hoe ga jij daarmee om? Beschrijf je dat ook? Met hetzelfde gemak? Het zette ons aan het denken.

Hoe zit dat eigenlijk met het kiezen van woorden en bouwen van zinnen als het gaat om lust, liefde, seks en uitspattingen?

Dat het best lastig is om in alle vrijheid je erotische hersenspinsels op papier te zetten, laat staan de gêne die je voelt, is een worsteling die elke schrijver die zich eraan waagt zal herkennen.

Seks verkoopt (en wordt gelezen!)

Denk aan 50 tinten grijs. Een boek dat volgens de recensies niet bijzonder goed geschreven is en toch een bestseller is en zelfs verfilmd werd. Het Sexdagboek van Heleen van Royen was al een hit en deed behoorlijk wat stof opwaaien voordat het boek de uitgeverij verlaten had. Of ze het iconische boek heeft geschreven waar ze op hoopt, moet blijken. Dat ze lef toont om schaamteloos haar seksleven van wip tot wip te beschrijven mag duidelijk zijn. ‘De aubergine is de lul’, een column van Karen over het gebruik van emoji’s in chats die in Dagblad Metro werd geplaatst, zorgde wekenlang voor reacties op social media.

Echt verbaasd waren we niet

Wel vroegen we ons al append, lunchend en brainstormend af hoe dat nou werkt, goed erotisch schrijven. Schrijven zonder dat je je afvraagt wat je moeder ervan vindt, de lezer afhaakt en je volzinnen vol vleselijk geweld hun doel voorbijschieten?

Toen we daar uit waren werden we het snel eens: er moet een Meesterklas komen! Een Meesterklas? Ja, een keer iets anders. Workshop en cursus klinken zo schools en Masterclass… we schrijven gewoon Nederlands, toch?

Maar waar gaat het dan over?

In het vooronderzoek kwamen telkens twee hoofdthema’s naar boven; ten eerste de taboes en remmingen die de schrijver ervaart. Dat gaat meestal niet over erotiek schrijven zelf, maar over reputatieangst, de zorg over reacties uit de eigen omgeving. Een schrijfster vertelde op Facebook dat ze vooral niet hoopte dat haar lezers dachten dat zijzelf de ‘Ik’ in haar verhaal was. Het tweede, en meest genoemd, is de worsteling van de schrijver ‘hoe de lezer mee te nemen in het verhaal, vast te houden en te blijven boeien’.

Aan de slag!

Bedenken dat de Meesterklas er moest komen was één, nu moesten we nog een naam verzinnen. Het werd Zinderende Zinnen -dat allitereerde leuk- dat we later verdichtten tot ZinderZinnen.

Inmiddels zijn we druk in de weer met het dagprogramma. De twee thema’s uit het vooronderzoek spelen een hoofdrol en deelnemers kunnen zelf natuurlijk ook hun doelen benoemen. We besteden de nodige aandacht aan stijl, perspectief, taalgebruik en eigenheid. ’s Middags gaan we aan het werk en is er tijd en ruimte voor creativiteit en feedback. Voor we het vergeten: in een Meesterklas erotisch schrijven mag de factor humor natuurlijk niet ontbreken!  Een ding is zeker: wie de Meesterklas ZinderZinnen volgt gaat aan het eind van de middag bomvol inspiratie naar huis en schrijft voortaan zonder gêne de meest zinderende zinnen.

Voor wie niet kan wachten: een paar tips

Elk genre heeft zijn uitdagingen, dat geldt ook voor erotica. Toch wordt vaak gedacht dat het schrijven van een goed erotisch verhaal makkelijk is: iedereen heeft fantasieën en ervaringen en als je die opschrijft dan ben je er toch? Helaas, er komt meer bij kijken dan je denkt:

  • Kijk uit voor valkuilen en clichés, een opbouw als deze: man en vrouw zitten tegenover elkaar in de trein, raken aan de praat, wisselen nummers uit, spreken af en hebben de nacht van hun leven, is ronduit saai. De fantasie kan in je hoofd nog zo geil en opwindend zijn maar als lezer weet je bij na de ontmoeting in de coupé al wat er gaat gebeuren. Dat kun je voorkomen door niet te beginnen bij het begin, begin je verhaal eens midden in de vrijpartij of op het moment dat zij nijdig een peuk rookt omdat hij wel klaarkwam en zij niet. Hoe het allemaal zo gekomen is komt daarna wel.
  • Je zult verbaasd staan hoeveel synoniemen er bestaan voor geslachtsdelen en de daad. Toch zie je veel dezelfde woorden terug in erotische verhalen waardoor teksten vaak als platvloers of eentonig ervaren worden. Er is niks mis met porno maar een goed geschreven erotisch verhaal is meer dan het kwistig strooien met schuttingwoorden. Je kunt ervan uit gaan dat de lezer meer van je verwacht dan een verhaaltje om op te masturberen. Zoek naar synoniemen op synoniemen.net of gebruik Google en tik ‘ander woord voor-‘ in. Voorkom het gebruik van woorden als heerlijk, prachtig en geweldig. Het zijn nietszeggende woorden die je in veel erotische scènes leest. Show don’t tell is een techniek die je hiervoor prima kunt gebruiken, zet je zintuigen in en speel met je zinnen.
  • Zorg dat het klopt. Dat geldt niet alleen voor standjes die je uitvoerig beschrijft -zorg dat een been zit waar het hoort te zitten- maar ook voor het beschrijven van voorkeuren, obsessies of een fetisj. Gebruik het internet om erachter te komen hoe en waarvan een voetfetisjist opgewonden raakt in plaats van ernaar te gissen, het zou jammer zijn als je verhaal de plank misslaat omdat je info niet juist is.

Nieuwsgierig naar meer?

Nieuwsgierig naar meer? Meer informatie vinden en inschrijven doe je via de website van ZinderZinnen. Daar vind je ook de data waarop nieuwe Meesterklassen staan gepland. We zorgen voor een inspirerende omgeving met prima faciliteiten die ook met het openbaar vervoer goed te bereiken is.

We zijn hartstikke nieuwsgierig

  • Waar loop je tegenaan als je erotische scènes schrijft?
  • Wat vind je het lastigst?
  • Of staat het idee alleen al je zo tegen dat je er überhaupt niet aan begint?

Stel je vraag hieronder in het antwoordveld. Wij denken graag met je mee.

GASTAUTEURS

Tekstschrijver en columnist Karen Brom en literair fictieschrijver Robert Beernink leerden elkaar een aantal jaar geleden kennen via de verschillende forums waarop ze hun passie, het schrijven, uitleven. Twee persoonlijkheden die behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn; de suggestie om samen iets te doen resulteerde in de Meesterklas ZinderZinnen.