Emoties rond het schrijven van verhalen

OSMC-gastblog door Kelly Meulenberg

Schrijven is een kwetsbare activiteit en brengt emoties met zich mee. Je verhalen komen voort uit jouw blik op de wereld. Er zullen dus altijd autobiografische elementen opduiken, zelfs al schrijf je over totaal andere werelden.

Ik geloof dat je altijd eerst voor jezelf moet schrijven; je bent zelf je ideale lezer. Dat maakt het ook veilig om veel van jezelf te laten zien. Of beter gezegd: te laten voelen.

Enthousiasme

Schrijven begint met je eigen enthousiasme en doorzettingsvermogen. Kies voor een verhaalidee waar jij blij van wordt, niet omdat je denkt dat ‘de markt er op zit te wachten’.

Enthousiasme heeft ook een nadeel: het raakt weleens op. Veel (beginnende) schrijvers denken dan dat hun verhaal waardeloos is. Dat is niet waar! Jij hebt er al urenlang over nagedacht, aan geschreven en geschaafd… Voor jou is het niet spannend meer. Voor een nieuwe lezer nog wel!

Wanneer je even geen enthousiasme meer hebt, maar wel het gevoel dat je dit verhaal móét schrijven, laat het dan door iemand lezen. Feedback en complimenten zorgen voor nieuwe energie.

Mis je ook het doorzettingsvermogen, begin dan aan een ander verhaal. Of laat schrijven even helemaal links liggen. Gun jezelf tijd, als je rust nodig hebt.

Persoonlijke ervaringen

Wanneer het schrijven lekker gaat, ben je nieuwsgierig. Wat gaat er gebeuren en hoe gaan de personages daarmee om?

Pas op dat je niet alleen de droge feiten opschrijft. Ik zie teveel schrijvers die de kern van hun verhaal laten ondersneeuwen door onbelangrijke details. Tenzij je personages een alibi nodig hebben, hoef ik niet te weten hoe laat ze op het terras gaan zitten.

Richt je op de emoties van je personages. Hoe voelen ze zich? Hoe eerlijk zijn ze tegenover elkaar?

En om de emoties en relaties van je personages overtuigend te kunnen beschrijven, raad ik je aan om naar je eigen ervaringen te kijken. Hoe voelt dat, wanneer je bijvoorbeeld boos, gelukkig of beschaamd bent? Wat voel je in je lichaam en waar moet je allemaal aan denken?

Trots

Uiteindelijk heb je een verhaal met emotionele diepgang, waar je enthousiast over bent. Dit is nog niet het moment om achterover te leunen. Je hebt een verhaal afgeschreven! Dat doen maar weinig mensen.

Neem even de tijd om trots te zijn op wat je hebt bereikt. Vier het! Trakteer jezelf op een stuk taart, een nieuw boek, een avondje naar de bioscoop… Beloon jezelf en geniet ervan. Dat heb je verdiend!

En: laat je verhaal lezen. Als je iets hebt gemaakt waar je trots op bent, dan kan het niet anders dan dat er meer mensen enthousiast over zullen zijn.

Schrijfcoaches kunnen je helpen bij iedere stap. We zorgen dat je weer loskomt wanneer je enthousiasme het laat afweten. We geven je technieken en feedback om je tekst tot leven te brengen. En we denken met je mee over publicatie- en promotiemogelijkheden.

Ik ben benieuwd:

  • Wat doe jij om nieuwe schrijfenergie te krijgen?
  • Welke emoties spelen een grote rol in jouw verhalen?
  • Op welk verhaal of welke schrijfervaring ben je trots?

Deel je ervaring hieronder in het antwoordveld. Zo kunnen we elkaar inspireren!

 

Kelly Meulenberg helpt je een kort verhaal, roman of blog te schrijven waar je trots op bent. Ze geeft workshops, (online) cursussen en verschillende vormen van individuele begeleiding. Voordat ze als schrijfcoach begon, haalde ze een Master in Creative Writing aan de University of Edinburgh. Daarnaast schrijft ze fictie en experimenteert ze met verschillende soorten verhalen.
Boek een gratis coachsessie, meld je aan voor haar nieuwsbrief of volg haar op Facebook of Twitter.