Autobiografisch schrijven, is dat iets voor mij?

OSMC-Gastblog door Kelly Meulenberg

Voordat Marjon me uitnodigde om cursisten van Schrijf Je Verhaal (SJV) te coachen, had ik al enige ervaring met autobiografische verhalen. Toch greep ik de kans met beide handen aan om zelf aan de cursus mee te doen, met Marjon als mijn persoonlijke schrijfcoach. Zo wist ik niet alleen wat de cursist allemaal krijgt, maar kon ik ook mijn eigen schrijfvaardigheden weer aanscherpen en uitbreiden.

Misschien overweeg je om een cursus autobiografisch schrijven te volgen. Of twijfel je tussen ‘puur verzonnen’ en ‘op basis van waargebeurd’. Ik vertel je graag meer over mijn ervaringen.

Waar schrijf je dan over?

Toen ik aan de cursus begon, kon ik meteen een aantal ervaringen noemen waar ik over wilde schrijven. Maar een goed verhaal hoeft niet per se over een dramatisch voorval te gaan. Sterker nog, soms maakt de grootte van een gebeurtenis het alleen maar lastiger om er een coherent, pakkend verhaal van te maken.

Wil je wel schrijven, maar ben je bang dat je leven te saai is? Laat dat je niet tegenhouden. SJV helpt je ook om kleine voorvallen op te halen en die om te bouwen tot een mooi verhaal. Bovendien: iedereen beleeft of doet wel iets dat een ander onalledaags vindt.

Hoe zet je dat op papier?

De ene schrijver schrijft te weinig op: hij ziet alles en iedereen nog haarscherp voor zich en denkt dat het voor de lezer net zo duidelijk is. Als hij een naam noemt, ziet hij meteen het bijbehorende gezicht en hoort hij de stem. Die levensechte weetjes kent de lezer echter niet.

De andere schrijver vertelt juist te veel, omdat hij zeker wil weten dat de lezer het ook snapt. Maar als je te lang feitjes blijft delen, raakt de lezer de draad van het verhaal kwijt.

Een hele praktische tip die ik in SJV tegenkwam is: kijk hoe veel nieuwe informatie je in één regel stopt. Introduceer niet alles in sneltreinvaart, dan komt het niet binnen bij de lezer. En als je ziet dat je al een halve pagina over hetzelfde praat, mag je misschien wel een tandje bijschakelen.

Hoe voel je je daarbij?

Schrijven naar aanleiding van je eigen ervaringen kan veel losmaken. Je kan niet anders dan je weer even in die moeilijke momenten verdiepen.

Je kunt er dan achter komen dat je er eigenlijk nog niet klaar voor bent om bepaalde gebeurtenissen te beschrijven.

Dit gebeurde ook in mijn geval. Ik was er nu aan begonnen omdat het “moest” voor de cursus, niet omdat ik het zelf het beste moment vond. Marjon had daar uiteraard alle begrip voor. Gelukkig had ik genoeg andere ervaringen en herinneringen die ik als startpunt voor een verhaal kon gebruiken.

Is het iets voor mij?

Ik heb veel geleerd dankzij SJV en Marjons feedback. Maar ik zeg het eerlijk: het genre heeft nu geen prioriteit. Om te schrijven, althans! Die tijd komt nog wel. Daarentegen heb ik alleen maar meer zin gekregen om jullie verhalen te lezen.

Kelly Meulenberg  helpt je een kort verhaal, roman of blog te schrijven waar je trots op bent. Ze geeft workshops, cursussen en verschillende vormen van individuele begeleiding. Voordat ze als schrijfcoach begon, haalde ze een Master in Creative Writing aan de University of Edinburgh. Daarnaast is ze druk bezig met haar roman en een boek met schrijfoefeningen.

Wil je meer schrijftips van Kelly ontvangen? Bezoek haar website  of meld je meteen aan voor haar nieuwsbrief . Je kunt haar ook volgen op haar Facebook .