Wat is de meerwaarde van een schrijfcoach voor een schrijver?

OSMC-blog door schrijfcoach Marije Onstenk

Laat ik beginnen met de vraag die vaak gesteld wordt:

Kan iedereen schrijven?

Mijn antwoord is simpel en kort: nee!

Je kunt nog zo veel fantasie hebben, goed zijn in de “deetjes” en “teetjes”, altijd tienen hebben gehaald voor spelling, maar creatief schrijven is een vak. Een vak dat je kunt leren, maar daar heb je wel de nodige aandacht en discipline voor nodig. Je bent er niet met een goed verhaalidee alleen.

Er komt wel een dikke vette ‘maar’ achter mijn antwoord, ik denk namelijk wel dat iedereen het kán leren.

De schrijfcoach

En daar komt de schrijfcoach om de hoek kijken. Extra ogen die over je schouder meelezen. Iemand die liefdevol schopjes uitdeelt en je aan het schrijven zet. Maar een schrijfcoach is ook iemand die je uit een schrijfdip, een zogenoemd ‘writer’s block’, kan halen. Met schrijfoefeningen, tips, door op de juiste knoppen te drukken.

Een schrijfcoach heeft overzicht over je verhaal en ziet soms een uitweg of doorgang die je zelf niet gezien had. Een schrijfcoach wijst je erop als je essentiële onderdelen overslaat omdat je even dacht dat de lezer in je hoofd kon kijken. Of als je juist te veel vertelt omdat je dacht dat de lezer alles voorgekauwd moet krijgen, anders snapt hij het verhaal niet zoals jij dat bedoeld had.

Een schrijfcoach leest en leeft mee tijdens het schrijfproces, maar bewaart wel een zekere afstand waardoor hij objectief naar je verhaal kan kijken en het overzicht houdt.

Respect voor de schrijver

Respect voor de schrijver staat bij een schrijfcoach voorop. Voor de schrijver én zijn verhaal. Ik geef feedback, markeer taalkundige foutjes, maar roep altijd: “Gebruik van mijn advies wat bij jou en je verhaal past, neem de rest voor kennisgeving aan en leg het naast je neer.”

Ook belangrijk vind ik dat je wel de schrijfregels kent, maar daar vanaf kunt wijken. Als lezer willen we toch ook niet dat alle boeken hetzelfde zijn? Durf je eigen schrijfstijl te ontwikkelen! Durf jezelf te zijn! Durf uniek te zijn! Maar kies daar wel bewust voor. Dus weet waar je van perspectief verandert en waarom. Zie waar je erg veel ‘tell’ in plaats van’show’ gebruikt. Ben je fan van ‘mooischrijverij’? Gebruik je graag lange zinnen, bijzondere metaforen, moeilijke woorden?

Jouw eigen stijl

Prima, dan is dat jouw stijl. Schaaf daaraan. Wees daar consequent in. Onderscheid je. Natuurlijk houdt niet iedereen daarvan en er zullen zeker uitgevers zijn die het manuscript daarom niet uit willen geven. Maar hé, ook niet iedereen houdt van ‘rechttoe rechtaan’ geschreven teksten.

Positief

Als je van mij feedback krijgt, zal dat altijd positief, opbouwend én eerlijk zijn. Ik draai er niet omheen als je verhaal niet lekker loopt, niet leesbaar geschreven is, als je continu van perspectief wisselt of weinig afwisseling in zinsbouw en zinslengte hebt. Maar ik vind het niet nodig dat op een botte manier te brengen.

Het is mijn bedoeling dat je het zelf ook leert zien, dat je leert van de feedback en verder komt met je verhaal. Dat je bewuste keuzes maakt. En zeg nou zelf, als je verhaal of je schrijfstijl afgekraakt wordt, dan leg je of het verhaal of de feedback terzijde, toch?

Vragen:

  • Wat verwacht jij van een schrijfcoach?
  • Waar zou een schrijfcoach jou bij kunnen ondersteunen?
  • Zou je regelmatiger en vaker schrijven onder begeleiding van een schrijfcoach?

Marije Onstenk

Marije Onstenk werkt als zelfstandig schrijfcoach en redacteur. Op haar website “Schrijfbureau Confrontaal” (https://confrontaal.wordpress.com/) vind je informatie over haar werkwijze. Ook zijn er een aantal boeken en korte verhalen van haar hand gepubliceerd, onder andere het aangrijpende Zinloze Vrouw