Een pseudoniem, handig of juist niet?

OSMC-gastblog door Eva van Baar

Heel lang geleden is het idee voor mijn pseudoniem ontstaan.

Ik zat bij een groep mensen die samen schreven, een hele inspirerende, gezellige groep. Mijn jongste dochtertje was net geboren, en de verloskundige bij mijn eerste had ons het idee aan de hand gedaan om over de bevalling een verslagje te schrijven.

Schrijven over je eigen ervaring

‘Dat is leuk voor je kind als ze zelf weer een kind krijgt,’ werd er gezegd.

Dat leek me nog ver weg, ik wilde eerst maar eens bijkomen van de bevalling, de hechtingen en alle andere dingen die niet op mijn roze wolk pasten.

Maar het idee vond ik leuk.

Ik maakte dus een verslagje, maar het onderwerp vond ik te intiem om mijn eigen naam onder te zetten. Thea had een idee. ‘Als je het publiceert, zet er dan Eva van Baar onder.’ Dat leek me toepasselijk bij zo’n onderwerp, dus dat werd mijn pseudoniem.

Mijn verslagje in de Viva

Het verslagje werd gepubliceerd in de Viva, ik kreeg er 50 gulden voor. Met een krul in mijn staart heb ik het aan de dames van mijn schrijfgroepje laten zien en bij die gelegenheid heb ik me voorgenomen om dit pseudoniem aan te houden, als ik ooit iets ‘echts’ zou doen, met schrijven.

Sindsdien zijn er heel wat jaren vergleden, die dochter is inmiddels 34 en heeft zelf twee dochtertjes. Ook zij heeft iets over haar bevallingen opgeschreven, omdat dat leuk is voor later, als haar kleintjes groot zijn en zelf weer kleintjes krijgen. En ik ben iets ‘échts’ met schrijven gaan doen.

Boeken, columns, poëzie en blogs.

Het voordeel

Het voordeel van een pseudoniem is, inderdaad, dat niet Jan en alleman dan weet dat jij dat geschreven hebt, wat in zo’n geval wel prettig is.

Als je aan sociale media deelneemt, beschermt het je een beetje tegen vreemde kostgangers die je zo af en toe ook weleens tegen komt.

Het nadeel

Het nadeel is dat ook de mensen die je kent, je eerste netwerk, je pseudoniem niet kennen of onthouden. Dus ik pendel heen en weer tussen mijn eigen naam en mijn pseudoniem. Inmiddels heb ik dat pseudoniem al een tijdje en het begint hier en daar door te druppelen dat we een en dezelfde persoon zijn.

Naast zelf schrijven, heb ik inmiddels een andere passie, het geven van onlineschrijfcursussen, zoals je kunt zien op mijn website.

Schrijven is doen, daar ben ik inmiddels wel achter en een gastblog schrijven zoals nu, vind ik een hele eer.

Eva van Baar schrijft boeken, columns, poezie en  blogs.

Zij geeft online schrijfcursussen en schrijfworkshops. Wil je meer weten? Kijk op haar website of bij haar Facebookgroep ‘schrijftips voor jou’ of bij LinkedIn.

 

 

 

 

 

Wat vind jij van een pseudoniem?

  • Heb je ervaring met een pseudoniem? Positief? Negatief? Deel het hieronder!
  • Heb je zelf adviezen over het pseudoniem? Deel jouw ideeën onder de blog. Laten we elkaar inspireren!