Of ben je soms een kortverhalenschrijver?

Gastblog door Odile Schmidt-Nouhan

Mogelijk ben jij een kortverhalenschrijver en geen boekenschrijver. Lange tijd werd het schrijven van korte verhalen gezien als voorbereiding voor het grote werk:  een boek schrijven.

Sinds kort is dit aan het veranderen: Alice Munro verwierf met kortverhalen zelfs de Nobelprijs voor de literatuur waardoor ze het kortverhalen schrijven op de kaart zette.

Sinds een paar jaar kun je in Nederland ook een prestigieuze prijs, de J.M.A. Biesheuvelprijs, winnen voor een bundel korte verhalen. Korte verhalen schrijven krijgt meer belang als apart genre.

Welke eigenschappen heb je nodig?

Volharding

Als beginner zou je kunnen meedoen aan een wedstrijd. Laat je niet ontmoedigen. Zelfs een gevorderde gepubliceerde schrijfvriendin verklapte dat ze voor iedere twintig keer dat ze meedeed, één keer won.

Volhouden is bij korte verhalen net zo belangrijk als bij romans. Bij korte verhalen doorloop je sneller het proces van begin tot einde, ook al doen sommige schrijvers, zoals Marga Minco er langere tijd over. Past dat bij jou? Dat is een kwestie van oefenen.

Ken je genre

Weet wat je genre is, door aan verschillende wedstrijden mee te doen of door een schrijfboek te lezen waarmee je verschillende genres kunt uitproberen zoals ‘het grote schrijf-doe-boek’ van Louis Stiller. Je kunt ook kortverhalen van verschillende soorten lezen.

Ken de verschillen tussen kortverhaal en roman

Ton Rozeman geeft in zijn boek ‘Korte verhalen schrijven’ aan hoe kortverhalen schrijven verschilt van het schrijven van een roman. Een kortverhaal schrijven vergelijkt hij met een foto, het schrijven van een boek met een film. In een kortverhaal telt ieder woord en valt alles aan de compositie op.

Ook Inge Schouten vergelijkt de twee soorten in haar boek ‘Van kort verhaal naar roman’. Sommige verhalen zijn meer geschikt voor een kortverhaal. Structuur en personage zijn voorbeelden die verschillen: te veel personages in een kortverhaal leidt er al gauw toe dat de lezer zich afvraagt wie de personages ook alweer zijn. De spanningsboog dient in minder woorden opgebouwd worden, dus komen kortverhalenschrijvers sneller ter zake.

Jezelf kennen

Schrijven is jezelf leren kennen, onvermoede kanten van je innerlijke wereld opzoeken en uitbouwen. Zowel fantasie als ratio, verbeelding als verwoorden, puzzelen als mysterie zijn je gereedschappen bij het schrijven. Niet zelden komt inspiratie uit wat je kent, gezien hebt, gelezen hebt.

Van fouten leren

Zelfs als gevorderde kortverhalenschrijver is het de moeite waard te investeren in cursussen en schrijfboeken, in begeleiding of redactie. Het opsporen van fouten en de inspiratie die je ervan krijgt, zorgen ervoor dat je je blijft ontwikkelen.

Genieten

Blijf wel letten op schrijfplezier, ook bij kortverhalen zorgt het ervoor dat je steeds opnieuw  aan een kortverhaal begint en het afschrijft.

Zelf heb ik een grillig pad gevolgd als kortverhalenschrijver. Op Schrijven Online deed ik mee aan Januari Schrijfmaand en ontdekte het plezier van in een paar honderd woorden iets schrijven. Ik kreeg de smaak te pakken en bleef doorgaan.

 

schrijversbio

Odile Schmidt-Nouhan schrijft korte verhalen voor het literaire onlinetijdschrift Naakte Lunch. Hoe ze zover gekomen is kun je lezen op haar blog en hoe de weg verder gaat kun je lezen op haar blog op de site van Naakte Lunch. Volg Odile Schmidt op Facebook of twitter.