Wat je niet wist over clichés

Door Marjon Cosijn

Je hebt vast wel eens gehoord dat je niet in clichés mag schrijven. Of nog erger: misschien is er een verhaal of een manuscript van jou wel eens afgewezen met de mededeling dat het te clichématig was.

Het cliché is een interessant, maar ook een gecompliceerd onderwerp. Daarom heb ik besloten om februari de ‘Maand van het Cliché’ te maken. Er verschijnen drie blogs achter elkaar over dit onderwerp. Daarin ga ik uitleggen wat een cliché is en hoe je het kunt herkennen. Ik ga je ook tips geven hoe je het cliché kunt opfrissen en zelfs hoe je je kennis over het cliché kunt inzetten in je tekst.

Het begrip cliché komt uit de drukkerij, waar van hout of metaal vormen werden gemaakt die eindeloos konden worden gebruikt.

Clichés moet je vermijden

Bij iedere schrijfcursus is het vaste prik: je leert dat je clichés moet vermijden. Ik kon nooit aanschuiven bij een training of een workshop of het onderwerp cliché kwam om de hoek. Dit onderdeel was op zichzelf al een cliché!

Wat is een cliché nu eigenlijk? Want als je weet waar je hebt over hebt, is het gemakkelijker om dat te vermijden of om er juist mee aan de slag te gaan .

Een cliché is volgens Van Dale een ‘versleten uitdrukking’.

Een verrassende beeldspraak

Maar zo is een cliché zijn leven niet begonnen. Het begon als een originele manier om iets onder woorden te brengen. Het verhaal van een cliché dat een beetje uit de mode is geraakt: ‘koperen ploert’. Stel je maar eens voor hoe heel lang geleden een boer op een dag de woonkeuken binnenkwam en tegen zijn vrouw Truus zei:

‘De zon is vandaag een koperen ploert’.

Truus was helemaal onder de indruk. Want zonder dat haar man zei dat de zon warm was en brandde, begreep zij precies wat hij bedoelde. Zelfs beter dan wanneer hij had uitgelegd hoeveel hij had gezweet en hoe droog de aarde was. De betekenis van het woordje ‘ploert’ kende zij maar al te goed. Nu haar man dat aan de zon had gekoppeld, had hij een manier gevonden om zijn dag en zijn ervaring in een paar woorden treffend samen te vatten.

Zo wordt een vondst een cliché

Truus kwam bij haar vriendin Bets. Het was een zomerdag. Zo’n dag waarop je liever de schaduw opzoekt. Terwijl ze het zweet van haar voorhoofd wiste, zei ze tegen Bets: ‘De zon is vandaag een koperen ploert’. Haar vriendin vergat prompt haar thee op te drinken. Ze zag het beeld helemaal voor zich. Vervolgens leende zij deze woorden en verspreidde die verder.

Clichés maken een tekst saai

Ook al waren clichés ooit nog zo fris, door het vele gebruik zijn ze versleten. De oorspronkelijke verrassing is verloren gegaan. Daarmee heeft het cliché echter niet zijn betekenis verloren: de zon kun je nog steeds heel goed vergelijken met een koperen ploert, maar deze vergelijking heeft zijn sprankeling verloren. ‘Afgezaagd’ noemen we zo’n uitdrukking dan ook wel.

Voorbeelden van clichés

Clichés zijn zo vaak gebruikt dat het vaste uitdrukkingen zijn geworden.

  • daar kraait geen haan naar
  • de kost gaat voor de baat uit
  • de tering naar de nering zetten

Ook dit zijn clichés:

  • lekgestoken worden door de muggen
  • oorverdovend stil
  • klaar zijn voor een nieuwe uitdaging

Clichés opfrissen

Mijn volgende blog gaat over het opfrissen van clichés. Want als je weet wat een cliché is, ben je er nog niet als schrijver. Misschien vindt je het leuk om deze week eens te kijken of je clichés herkent. Dat lukt het beste met teksten van een ander. Daarin zie je dit soort zaken altijd gemakkelijker dan in je eigen teksten.

Ik ben benieuwd naar jouw mening

  • Ken jij voorbeelden van clichés?
  • Herken je clichés in je eigen tekst?
  • Helpt deze blog daarbij?

Je kunt je tips of ervaringen in het antwoordveld hieronder kwijt.