Wat is freewriting eigenlijk?

Door Marjon Cosijn

Er zijn veel schrijftechnieken en gelukkig maar. Een schrijver moet het van woorden hebben, dus is het fijn als die woorden met verschillende effecten te rangschikken zijn. Je kunt je lezer extra verrassen met een klap in de nek of je kunt onder zijn huid kruipen met ‘Napalm’, de schrijftechniek die gastblogger Leonardo Pisano op deze plek uitlegde.

Het is prettig om schrijftechnieken tot je beschikking te hebben. Maar wat als je geen letter op papier krijgt? Wat als je de juiste woorden niet kunt vinden? Als je zit te staren naar het witte papier? Als je wacht op de perfecte openingszin? Zijn daar ook technieken voor?

Jazeker!

Freewriting is het antwoord

Freewriting kan je daarbij enorm helpen. De techniek op zich is heel eenvoudig: je zet je pen op papier en je schrijft een vast aantal minuten of een bepaald aantal pagina’s. Je schrijft zonder te stoppen, zonder terug te lezen, zonder jezelf te verbeteren.

Dat is de schrijftechniek die ik meer dan vijfentwintig jaar geleden tegenkwam en die mij heeft geholpen om talloze schrijfblokkades te doorbreken. Bovendien helpt de dagelijkse oefening mij om mijn schrijfspier soepel te houden en om in gesprek te blijven met mezelf.

Als het dan zo simpel is …

Het klinkt zo simpel: je pen op papier zetten en schrijven. Voor sommige mensen werkt het ook zo. Die hebben meteen door wat de bedoeling is en kunnen aan de slag. Zij kunnen onmiddellijk genieten van nieuwe inzichten, invallen, oplossingen, want freewriting brengt de creativiteit in beweging. Brengt je de woorden die je nodig hebt.

Waarom heb ik dan toch een schrijftraining van twaalf weken gemaakt over Freewriting? Zit er toch meer achter dan wat ik hier boven beschreef? Wat techniek betreft zeker niet. Je zoekt uit met wat voor soort pen of potlood jij het beste (lees: snelste) kunt schrijven, je reserveert een tijd in je agenda en je kunt van start gaan.

De weerstand kan enorm zijn

Het gebeurt vaak dat je jezelf als beginnende freewriter saboteert. Dat varieert van uitvluchten bedenken waarom je je geen kwartier per dag vrij kan maken, tot aan het verwerpen van de techniek. Daarom heb ik Freewriting, de training gemaakt. In twaalf lesvideo’s leg ik je het hele weerstandsmechanisme uit waarmee je wordt geconfronteerd, zodra je wil starten met schrijven.

Als je namelijk eenmaal begrijpt waar die weerstand vandaan komt, kun je die om de tuin leiden en ben je werkelijk vrij om te schrijven. Vanaf dat moment kun je altijd en overal moeiteloos schrijven. Door inzicht te krijgen, stop je met het staren naar een lege pagina.

Ik spreek uit ervaring

Zelf heb ik lang geworsteld met deze schrijftechniek, maar nu ik die helemaal ontleed heb, kan ik freewriting inzetten, wanneer ik maar wil. Niet alleen als schrijfoefening, maar ook als techniek om bijvoorbeeld mijn lessen of blogs te maken.

Als jij echt verlangt naar schrijven en je merkt dat je blokkeert, dan is freewriting een geweldig middel. Ook voor niet-schrijvers is dit een fantastische manier om gepieker te doorbreken, oplossingen te vinden of nieuwe ideeën te ontwikkelen. Het is mijn missie om jou te helpen om je pen te laten dansen. En ik weet zeker dat freewriting je daarbij kan helpen.

Wil je meer informatie? Mail dan naar info@marjoncosijn.nl. Of ga direct naar de informatiepagina over Freewriting, de Training.