Hoe schrijf je een goed reisverhaal?

Door Marjon Cosijn

We reizen wat af tegenwoordig en als je van schrijven houdt, is de kans groot dat je graag een reisverhaal wilt schrijven. ‘Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen’, zo luidt een volkswijsheid. Maar in feite hoef je niet ver weg om een geslaagd reisverhaal te schrijven.

Omdat ik regelmatig de vraag krijg, wat nu een goed reisverhaal is, heb ik besloten er een blogserie aan te wijden. De hele maand juni heb ik tot Reisverhaalmaand gebombardeerd.

Waarom in Juni?

We reizen tegenwoordig niet meer alleen tijdens de zomervakantie, maar de zomer zorgt nog wel steeds voor een ultiem vakantiegevoel. Bij mij althans. Het tempo gaat wat omlaag, en de nadruk verschuift van werken naar meer ontspannen en genieten. Nu de dagen op z’n langst zijn en de vrije weken in het vooruitzicht liggen, wil ik je helpen om je voor te bereiden op het schrijven je reisverhaal.

Voorbereiden?

Hoezo voorbereiden, denk je misschien. Je neemt toch gewoon een paar goede pennen of een notebook mee en je schrijft. Op ieder terras, op iedere steen in de ruïne of aan het strand kun je schrijven. Daar heb je weinig voorbereiding voor nodig.

Dat klopt. Als je een reisdagboekje bij wilt houden, heb je daar voldoende aan. Met papier en pen op zak kun je de pauzes van je wandeling of de tijd op het dorpsplein besteden aan het opschrijven van wat er in de afgelopen uren gebeurde.

Reisdagboek

Maar een dagboek is nog geen reisverhaal. Daar is meer voor nodig. Dan is het ook handig als je een plan hebt.

Een plan? Maar je weet toch niet wat je onderweg tegenkomt?

Je ziet, ik lees vandaag je gedachten! En alweer heb je gelijk. Je weet niet of je in een overvolle trein belandt tussen de korven vol kakelende kippen of dat je strandt op een verlaten bergweg, zonder water of zaklamp.

Dat is de charme van reizen: je weet niet wat je tegenkomt. Maar als je zonder schrijfplan op pad gaat, is de kans groot dat je zonder verhaal terugkomt.

Toeristische open deuren

Als je in een ander land bent, lijkt alles vreemd en bijzonder. Alles lijkt de moeite waard om op te schrijven. Maar wil het ook gelezen worden? Jij bent in deze tijd niet de enige reiziger. Veel mensen zijn op pad: Nederlanders staan bekend om hun reislust. Daarnaast toont de televisie voortdurend beelden uit verre streken.

Het is niet voldoende om wat opvallende gewoontes op te schrijven of verslag te doen van een tochtje door de bergen. De lezer wil een goed verhaal en zit niet te wachten op gemiddelde toeristische belevenissen uit Chili of Italië.

Wat is een goed reisverhaal?

Een goed reisverhaal komt los van de pagina. Het laat zijn lezer ruiken, proeven en beleven wat jij ‘in den vreemde’ waarnam. Je moet niet alleen informatie geven over de omgeving of de belevenissen, je zult met je verhaal ook moeten amuseren, irriteren of verwonderen. Anders blijf je steken in een verslag. En dat is voor niemand interessant, behalve voor jezelf, omdat je bij het doorlezen ervan je eigen reis herbeleeft.

Ik ga je de komende weken tips geven om een goed reisverhaal te schrijven. Daarnaast vraag ik jou om jouw tips te delen. Want ik ben ervan overtuigd dat we allemaal van elkaar kunnen leren. Verhalen zijn bij uitstek geschikt om kennis en inzichten over te dragen. Hoe beter je verhaal geschreven is, hoe meer lezers het zal trekken. Daarom is het belangrijk om samen te werken en de wereld betere verhalen te schenken.

 

Leestip: Adriaan van Dis Casablanca (1986) en In Afrika (1991)

  • Heb jij weleens reisdagboeken bijgehouden? En wat heb je ermee gedaan? Of ben je daar nog iets mee van plan?
  • Wat vind jij belangrijke elementen van een reisverhaal?

Schrijf je bijdrage in het reactieveld hieronder. Ik ben benieuwd naar jouw visie en ervaringen.