Vaardig geschreven erotische scènes in LAVA

Boekrecensie door Marjon Cosijn

Het eerste dat opvalt aan LAVA is de prachtige omslag: een naakte vrouw op de rug gezien, met een waterval aan krullen. Het is onmiskenbaar een erotisch beeld. Dat bereidt de lezer/koper voor op expliciete erotische scènes, want het genre staat nergens op het boek vermeld.

De opzet van LAVA biedt kans om een enorme variatie aan locaties en mensen te presenteren, die telkens weer onder andere omstandigheden verleid worden door het koppel Daniel en Fleur. Er is een galerie met veel contacten, Daniel gaat mee shoppen in de lingeriewinkel, ze spelen golf, reizen naar Frankrijk. Afwisseling genoeg.

Erotiek beschrijven is lastig

De erotische scènes worden uitgebreid beschreven vanuit het perspectief van Fleur, die de vertelster in LAVA is. Erotiek beschrijven is uitermate lastig, maar dat lukt Van Heemstede uitstekend. Ze beschikt over een uitgebreide woordenschat en dat levert afwisselende teksten op. Haar woorden kiest ze zorgvuldig en hoewel niets onbenoemd blijft, komt het woord ‘beschaafd’ bij me op. De erotiek wordt nergens vulgair of smakeloos.

De scènes zouden hier en daar wel wat minder concreet en minutieus mogen zijn. Vaak wordt iedere positie en beweging tot in detail beschreven. Daardoor ben je als lezer soms aan het puzzelen om het goed op je netvlies te krijgen, in plaats van meegenomen te worden door het verhaal. Minder details en meer suggestie zou bijdragen aan de erotische beleving voor de lezer.

Suggestie is heel belangrijk

Van Heemstede kan prima suggestief schrijven: Die avond neem ik royaal de tijd om in bad te gaan en alles te doen wat nodig is om een vrouw zacht, glad en verleidelijk te maken.’ Deze zin staat op pagina 164. Hier benoemt Fenne van Heemstede geen flesjes, mesjes of flaconnetjes, maar geeft ze de lezer precies voldoende details om met zijn eigen verbeelding aan de gang te gaan.

De schrijfster beoogt naar eigen zeggen een meeslepend erotisch verhaal te schrijven, dat niet stopt als de slaapkamerdeur dichtgaat. Daar stopt het inderdaad niet en in de slaapkamer zijn we als lezer zelden. LAVA is verrassend en afwisselend.

Het conflict is te vlak

Wat ik jammer vind, is dat het conflict onvoldoende is uitgediept. Hier en daar wordt iets aangestipt, maar daar blijft het bij. Fleur blijft bijvoorbeeld na een gezamenlijke vakantie alleen in Frankrijk om na te denken. Dat komt al een beetje als een verrassing na alle pret met Amélie.

Maar van dat denkproces krijgt de lezer niets mee. Fleur verlengt haar vakantie, heeft een gesprek met een vriendin en gaat dan terug naar Daniël. Nu zullen we het krijgen, denkt de lezer en gaat rechtop zitten. Maar wat volgt, is een paginalang verslag van een verblijf van Fleur en Daniel in Parijs. Er valt geen onvertogen woord, laat staan dat het gaat spetteren.

Blijft over: een bundel erotische verhalen

Toch brengen de seksuele avonturen van het tweetal best iets teweeg binnen de relatie. Dat gedeelte had meer aandacht verdiend. LAVA leest nu meer als een bundel erotische scènes met als dunne rode draad de relatie tussen Daniel en Fleur, maar wie Lava leest om de erotiek zal niet teleurgesteld worden.

Fenne van Heemstede (1979-2019) is geboren in Vlaanderen en groeide op in Nederland. Als student rechtsgeleerdheid knipte ze de kosten voor haar studie bij elkaar als goedlachse kapster. Hoewel ze meer dan bang is in het donker, vindt ze daar juist de inspiratie voor haar succesvolle oeuvre. Haar korte verhalen sleepten meerdere prijzen in de wacht.

Verscholen voor de buitenwereld verblijft zij regelmatig in kloosters. Mediatieve momenten brengen haar naar een wereld vol erotiek die via pen en potlood de buitenwereld bereikt. Haar schrijfstem is zacht, haar verhalen zijn vol genot. Fenne van Heemstede overleed op 19 mei 2019.

Lava – Als het vuur in een vrouw ontvlamt – Fenne van Heemstede

Uitgever: Ambilicious / 2018 / ISBN 9 789492 551467 /aantal pagina’s: 283

Naschrift door Marjon
Fenne van Heemstede won ooit een schrijfwedstrijd bij OSMC met haar verhaal
Joggingbroek.
Toen zij eind 2018 debuteerde met haar roman LAVA vroeg ze mij om een recensie te schrijven.

Ik antwoordde haar dat ik alleen heel eerlijke recensies schrijf.
Dat vond ze geen punt. Fenne wilde graag beter leren schrijven.

Toen mijn recensie uitbleef, vroeg Fenne mij waar ik op wachtte.
Ik liet haar weten dat ik worstelde: recensie over LAVA waren jubelend, maar ik was niet onverdeeld enthousiast en dat had een reden.

Het was Fenne’s ambitie om ‘een roman te schrijven die niet ophield als de slaapkamerdeur dichtging’. Die omschrijving wekte bij mij de verwachting dat het om een roman ging, maar toen ik LAVA las, wilde het geen roman worden.

Uiteindelijk ​​​​​heb ik een eerlijke recensie geschreven, waarin ook Fenne zich kon vinden.
Ze herkende de kritiekpunten en werkte aan LAVA II, waarin het verhaal van de relatie meer diepgang zou krijgen.

LAVA II zal nooit verschijnen, want Fenne van Heemstede is op 19 mei 2019 op 40 jarige leeftijd overleden. Volgens mijn afspraak met Fenne wordt mijn recensie over LAVA op 6 juni 2019 gepubliceerd.

Sta jij open voor opbouwende kritiek en wil je jouw roman ook door mij laten recenseren?
Laat het me weten via info@marjoncosijn.nl