Gastblog door schrijfster en schrijfcoach Kelly Meulenberg

Wanneer iemand mij vraagt waarom ik schrijfster en schrijfcoach ben geworden, vertel ik altijd over de kracht die schrijven me geeft. Mijn dagboeken en verhalen vormen een veilige plek voor me, waar ik naar mezelf kan luisteren. Ik onderzoek wat ik vind, wat ik wil en hoe ik groei als kunstenaar en als mens.

Die rust en kracht gun ik iedereen, maar daarvoor is het noodzakelijk dat ik mijn eigen verhaal deel – op mijn blog, tijdens mijn cursussen en in gesprekken met schrijvers. Dat is eng.

Ik stel me kwetsbaar op. Misschien vind je wel dat ik zweverig aan het ouwehoeren ben of dat ik als 25-jarige nog niks te vertellen heb. Het kan me weinig schelen, je zult me er niet mee tegenhouden, maar natuurlijk ontvang ik liever complimentjes ?

Kwetsbaarheid is onvermijdelijk

Of je nou een gedicht, levensverhaal of roman schrijft, ik zie kwetsbaarheid als een onvermijdelijk onderdeel van het schrijfproces.

Je kunt de mooiste zinnen fabriceren, maar als jij je passies, wensen en angsten niet in je teksten giet, maak je geen verbinding met je lezer. (En als jij zelf je enige lezer bent en blijft, waarom zou je dan teksten schrijven waar je niks om geeft?)

Je zwaktes zorgen juist voor meer zelfvertrouwen

Juist door te laten zien wat je eng vindt en dat je ook niet alles weet, groeit je zelfvertrouwen.

Je ontdekt dat je geen superheld hoeft te zijn om te bereiken wat je wilt of om anderen te helpen. Je hebt iets te delen. Je mag er zijn. Er staan hier honderden mensen klaar om naar je te luisteren. En is je verhaal niet perfect? Dat geeft niet, dat zijn wij immers ook niet.

Zo zet je jouw kwetsbaarheid in

Misschien heb je een duwtje in de rug nodig voordat je jouw hart en ziel op papier durft uit te storten. Heel begrijpelijk! Deze drie tips kunnen je helpen:

1. Geef toe dat je wilt leren en groeien

Wil je een roman schrijven? Wil je eindelijk de moed verzamelen om mee te doen aan een schrijfwedstrijd? Wil je eindelijk eens trots zijn op wat je hebt geschreven, in plaats van dat je het meteen in een la verstopt?

Beloof jezelf dat je jouw schrijftalent wilt ontwikkelen, dat je eruit wilt halen wat erin zit, en kies een doel dat bij je past.

2: Zorg voor cheerleaders

Wanneer je weet wat je wilt leren, kun je gericht op zoek naar hulp en inspiratie. Denk aan boeken, cursussen, schrijfgroepen en proeflezers.

Een cursus Fantasy schrijven helpt je niet wanneer je jouw familiegeschiedenis wilt opschrijven. Van iemand die alleen maar keiharde thrillers leest krijg je waarschijnlijk weinig bruikbaar advies voor je romantische chicklit.

Zorg dat je steun krijgt van mensen die je niet alleen willen steunen, maar het ook kunnen.

3: Ga onderuit

Met dat vangnet onder je, kun je veilig experimenteren en onderuit gaan. Wees niet bang om te falen! Iedere schrijver krijgt met afwijzing te maken, daar kun je het beste maar snel aan gewend raken ?

Wat je doel ook is, werk ernaartoe en onthoud dat je weg niet in een strakke, rechte lijn verloopt. Ondanks mijn studies en coach-ervaring schaaf ik ook al twee jaar aan mijn roman. Niemand schrijft in één keer een bestseller. Je bent niet alleen.

Kelly Meulenberg helpt beginnende en ervaren fictieschrijvers die meer kennis, inspiratie en lef willen om hun verhaal op papier te zetten. Meer weten over Kelly? Bezoek haar website, volg haar op Facebook of op Twitter.