Wat je moet weten over timing

Door Marjon Cosijn

Kijk je weleens naar voorstellingen van Brigitte Kaandorp, Bert Visser of Najib Amhali? Daar kun je als schrijver veel van opsteken.

Deze artiesten zijn zo groot geworden omdat ze één vaardigheid perfect beheersen. Het is niet hun taalgebruik. Het zijn niet de onderwerpen die ze behandelen. Het is niet het perspectief dat ze kiezen. Die vaardigheid is timing.

Alles staat of valt met timing

Je kunt nóg zo’n leuk idee hebben, nóg zo’n geweldige persiflage, nóg zo’n prachtig personage, als de timing niet deugt dan kun je wel inpakken. Want dan reageert de zaal niet. Als er een artiest op het podium staat zonder gevoel voor timing wordt het publiek onrustig en neemt de aandacht af.

Heb je ooit in het theater of op televisie iemand zijn best zien doen zonder dat het je raakte? Goed kans dat dit te maken had met slechte timing. Ook voor een schrijver is timing cruciaal.

Als schrijver heb je je handen vol aan een verhaal of roman. Er zijn zoveel aandachtspunten: de personages, hun conflicten, motieven, achtergrond, dialoog, spanningsbogen en nog veel meer.

Daar hoort ook timing bij. Sterker nog: timing is geen apart onderdeel. Het is een vaardigheid die zich door het hele verhaal heen bewijst.

Timing is een vaardigheid

De Nederlandse taal kent geen goed woord voor het Engelse timing. Het wordt vertaald in een omschrijving: het kiezen van het juiste moment voor een bepaalde handeling.

Je kunt je timing op verschillende manieren verbeteren of beïnvloeden:

1. Weten wat je doet, verbetert je timing

Dit heeft alles te maken met planning. Als je als schrijver weet waar je naartoe schrijft, kun je beter timen.

Je schrijft bijvoorbeeld een verhaal over Marriët, die wil ontsnappen uit haar saaie kantoor en droomt van een leven vol glamour. Als je Marriët van de ene of de andere dag haar baan op laat zeggen, veroorzaakt dat verwarring bij de lezer.

Je moet die gebeurtenis dus voorbereiden. Dat doe je door gedoseerd te verwijzen naar haar passie: de glamour. Op je schrijfschema teken je aan in welke scènes Marriët met het thema glamour in contact komt.

Als je het goed doet, komt de ontslagaanvraag voor de lezer precies op de juiste tijd.

2. De kunst afkijken helpt om timing beter in je vingers te krijgen

Timing is een gevoel. Sommige mensen missen elk gevoel voor timing. Die vertellen doodleuk tegen een gelukkige kraamvrouw over een geval van wiegendood waar zij ooit over hoorden. Zij voelen niet aan dat het onderwerp ongewenst is.

Je kunt je gevoel voor timing ontwikkelen door te kijken naar mensen die er meester in zijn. Alle geslaagde cabaretiers zijn perfect in timing. Ieder lachsalvo is daar het bewijs van.

Lees geslaagde korte verhalen van schrijvers als Roald Dahl, Sanneke van Hassel, Martin Bril, Cees Nooteboom en Gerard van Emmerik of Raymond Carver. Onderzoek hoe zij de belangrijke momenten in hun verhalen timen.

Door je in dit onderwerp te verdiepen, ontwikkel je een beter gevoel voor timing. Voor een schrijver is dat een uitstekende investering van je tijd, aangezien je verhaal staat of valt met de juiste timing.

Hoe denk jij over timing? Praat mee!

  • Houd jij je bewust bezig met de timing in je verhalen of romans?
  • Wat doe jij om je (gevoel voor) timing te verbeteren? Deel je tips hieronder!
  • Heb je vragen over timing? Stel ze hieronder.