Schrijven is vooral: durven beginnen

OSMC-gastblog door Willemien Spook

Het wordt me vaak gevraagd: kun je schrijven écht leren? Ik antwoord dan altijd met ja. Net als bij leren fietsen, gaat dat bij de één gemakkelijker dan bij de ander. Leren schrijven is vooral: durven beginnen. Daarna is het een kwestie van uitproberen, vallen en opstaan, niet bang zijn voor feedback en bovenal: je eigen vooroordeel loslaten dat schrijven moeilijk is.

Hoe het komt dat je denkt dat schrijven moeilijk is

Dat schrijven moeilijk zou zijn, is ons al aangepraat op school, waar de nadruk lag op correct Nederlands leren schrijven. Taal werd een zaak van goed of fout. Je zou wel gek zijn om het dan nog te hebben over vliegende koeien of blauwe paarden; je kinderhersenen hebben inmiddels heel goed begrepen dat dat niet kan, en dus fout is.

Hoe heerlijk is het dan om dat allemaal los te laten! Om je angst overboord te zetten en toe te geven aan het verlangen vorm te geven aan je gedachten, ze op jouw eigen manier op te schrijven, gesteund en gestimuleerd door allerlei speelse oefeningen.

Denk jij dat je geen fantasie hebt?

Wat ik ook vaak hoor is: ik heb geen fantasie. Ook dat is een misvatting. Als kind wisten we wel raad met onze fantasie. Later, toen we letterlijk binnen de lijntjes leerden kleuren en schrijven, is ons dat afgeleerd. Gelukkig is het nog steeds in ieder van ons aanwezig, het moet alleen weer tot leven worden gewekt.

Ik heb gezien dat mensen die beweerden over geen greintje fantasie te beschikken, na een paar lessen de meest fantastische gebeurtenissen bedachten. En als het hek eenmaal van de dam is, dan gaat er een nieuwe wereld open: de wereld van de verbeelding.

Een nieuwe wereld gaat voor je open

Deze wereld betreed je ook bij Art Journaling: met veel knippen, plakken, scheuren en kleuren – én met bijbehorende schrijfoefeningen om de herinnering op gang te brengen – een rijk geïllustreerd levensboek maken.

Het mooie is: hiervoor bestaan geen leeftijdsgrenzen. Een van mijn huidige cursisten is 88 jaar. Ze geniet van het ‘geknutsel’ zoals zij het noemt. Haar boek groeit uit tot een kleurrijk document voor haarzelf, aangevuld met korte sfeerschetsen over haar eigen leven.

Gun jezelf ook een stap in een nieuwe wereld. Voel de tinteling van het scheppen. Verbaas en verras jezelf met je eigen teksten, iets waar je tot in lengte van dagen plezier aan kunt beleven.

Willemien_Spook

Willemien Spook (1955, Haarlem) is schrijfdocent, dichter en beeldend kunstenaar. Zij ontwikkelde de cursus Durf te Schrijven, waarin iedereen die wel wil schrijven maar niet goed weet hoe te beginnen een zetje in de goede richting krijgt. Daarnaast geeft zij les in ‘Art Journaling’, de creatieve combinatie van autobiografisch schrijven en illustreren. Verschillende technieken als collages maken, lettering, stempels maken etc. komen aan bod.

Website: www.willemienspook.nl

Durf jij te beginnen en je pen te laten dansen? 

  • Kun jij terug naar die onbevangenheid van het kind en schrijven wat bij je opkomt? Doe je daar iets speciaals voor?
  • Merk je dat je vastzit aan ‘hoe het hoort’? Wat heb je nodig om weer onbevangen te schrijven?

Voeg je ideeën in het antwoordveld onder de blog toe en praat mee!