Hoe jouw verhaal zichzelf schrijft

OSMC-blog door Marjon Cosijn

Geloof jij het als je een schrijver hoort zeggen: ‘mijn verhaal schreef zichzelf’? In deze blog help ik je graag even uit de droom. En ik doe je handreikingen die je helpen om het toch voor elkaar te krijgen dat schrijven haast vanzelf gaat.

Maar vergeet het beeld van schrijver die neerstrijkt achter zijn schrijftafel, zijn pen oppakt, zijn schrijfblok naar zich toetrekt en zomaar een prachtig verhaal uit zijn mouw schudt.

Je zou, als beginnende schrijver, de fout kunnen maken om te denken dat als dat bij jou zo niet werkt je geen talent zou hebben. Of dat je eerst allerlei geheimzinnige rituelen zou moeten ontwikkelen. Niets is minder waar!

Talent is maar een klein percentage van een geslaagd verhaal en niet iedere schrijver heeft behoefte aan rituelen. Schrijven kan haast vanzelf gaan, maar daar gaat dan wel wat voorbereiding aan vooraf.

Het is magie

Natuurlijk is en blijft schrijven deels magie. Ik ben dol op de ‘ingevingen’ die het verhaal een onverwachte wending geven. En op de oplossingen die een schrijver ‘ingefluisterd’ krijgt.

Maar naast die ongrijpbare zaken is schrijven gewoon een ambacht. Daarvoor heb je een werkplaats, een gereedschapskist en een tekening nodig.

Ik houd van de vergelijking met de timmerman. Ook hij bouwt iets wat er nog niet was. Precies zoals een schrijver dat doet. Het verschil is dat een timmerman met balken en spijkers werkt, waar een schrijver alleen maar woorden heeft.

Voorbereiding is het halve werk

Laten we de vergelijking nog even doortrekken: hoe gaat de timmerman te werk? Stel dat hij een huis bouwt.

Hij zal niet vertrekken zonder zijn waterpas, zijn bouwtekeningen, waterpas en cirkelzagen. In zijn werkbus liggen planken, palen en daksparren overzichtelijk geordend en zorgvuldig gezekerd. Doelgericht gaat hij naar de plek waar het huis moet komen. Hij weet precies wat er moet gebeuren. Hij hoeft nergens over te piekeren, hij kan gericht aan de slag. De timmerman zou kunnen zeggen: het huis bouwt zichzelf.

Jij hebt ook planken en palen nodig

Net als de timmerman heb jij ook ‘planken en palen’ nodig, die moeten op de bouwplaats liggen, voordat je kunt gaan bouwen. Maar voor jouw ‘planken en palen’ ga je niet naar de groothandel.

Jij gaat daarvoor de wereld in. Overal om je heen gebeurt van alles. Er is meer inspiratie dan je nodig hebt. Om gericht materiaal te verzamelen voor jouw verhaal moet je ervoor zorgen dat jouw antennes openstaan.

Als schrijver moet je al je zintuigen openzetten en letten op de wereld om je heen. Zo verzamel je palen en planken.

Zorg dat je ideeën in je werkbus belanden

Zoals de timmerman de palen en planken in zijn werkbus laadt, zo leg jij ook je ideeën vast. In een notitieboekje. Op losse blaadjes. Op de achterkant van een kassabon. Of in een chic Moleskine schrijfboekje als je je Ernest Hemingway wilt voelen.

Misschien krijg je je ideeën terwijl je wandelt. Stop dan je dictafoon in je jaszak of gebruik je smartphone om je ideeën vast te leggen.

Er bestaan een heleboel gratis apps om je aantekeningen digitaal te ordenen. Als je daarnaar op zoek bent, google dan eens op ‘aantekeningen software’. Er is vast iets dat bij je past.

Maak je al gebruik van een prettige tool? Dan zou het fijn zijn als je die hieronder wilt delen in het antwoordveld. Schrijf erbij waarom die tool zo goed werkt voor jou. Deze blogs zijn altijd bedoeld om elkaar te helpen!

De werktekening is cruciaal

De werktekening van de schrijver is zijn schrijfschema. Jouw losse notities zijn de eerste elementen van je werktekening! Door die te ordenen, kan de magie zich gaan voltrekken.

Een verhaal dat zichzelf schrijft; het kan, maar alleen als je helemaal voorbereid bent!

Nu ben ik benieuwd naar jouw aanpak

  • Hoe bereid jij je voor op het schrijven van een verhaal of roman?
  • Heb je vaste methodes om je materiaal te verzamelen of werkt het voor jou iedere keer anders?
  • Maak je gebruik van gratis software waarmee je je aantekeningen ordent? Ik hoor het graag. Zet de URL in het antwoordveld: laten we elkaar inspireren!


Deel je tips of ervaringen nú in het antwoordveld hieronder. Laten we de wereld samen betere verhalen schenken!