Samen schrijven, zó doen zij dat!

Inleiding door Marjon Cosijn:

Samen schrijven. Het heeft mij altijd al geïntrigeerd.
Hoe werkt dat? Welke afspraken maak je? Wie doet wat?

Marjo Heijkoop schrijft al levenslang samen met haar nicht Dinie Boudestein. Op mijn verzoek hebben zij samen een gastblog geschreven over dit onderwerp.

Deze blog geeft een kijkje in de schrijverskeuken van Johanna Lime, het pseudoniem waaronder zij publiceren.

Heb je zelf ervaring met samen schrijven of wil je Marjo en Dinie vragen stellen: dat kan prima onder deze blog.

 

OSMC-Gastblog door Marjo Heijkoop en Dinie Boudestein

Wanneer wij, Marjo en Dinie, vertellen dat we samen schrijven, wordt daar vaak verbaasd op gereageerd: ‘Hoe doe je dat, samen schrijven?’

Wij kijken elkaar dan eens aan en halen onze schouders op, want voor ons is het gewoon om veel samen te doen, vooral op het gebied van onze interesses. Schrijven hoort daar zeker bij.

Geestverwanten

Zolang wij ons kunnen herinneren, zijn we elkaars beste vriendinnen. Geestverwanten zelfs. Als familie zijn wij nichten, langs de kant van onze moeders. Ruim dertig jaar geleden besloten we samen in een huis te trekken en dat bleek een goed besluit. Sinds die tijd schrijven we dagboeken van personages die in verbeeldingswerelden leven die wij zelf hebben bedacht.

Het gebeurt niet zelden dat wij op precies hetzelfde moment hetzelfde denken en ook zeggen. Voor buitenstaanders is het wellicht vreemd om te merken dat we op eenzelfde golflengte zitten. Johanna Lime zou wat dat betreft best één schrijfster kunnen zijn.

De voordelen van samen schrijven, vinden we vooral in het brainstormen over nieuwe verhaalideeën. Ook een synopsis schrijven, het verhaal plotten en in schema zetten, onderzoek doen enzovoort, is leuker doordat we het samen kunnen doen en erover discussiëren. We verschillen heus weleens van mening.

De verdeling

Marjo is de planner, zij houdt de structuur in de gaten. Dinie komt met leuke kwinkslagen en speelse ideeën.

Het bedenken van namen voor personages en goede titels is een wisselwerking. Dinie komt vaak met woorden waar Marjo niet zo snel op zou komen, en met humor.

Marjo zit meer in het verhaal en onderzoekt de details, Dinie zweeft erboven en ziet het geheel.

Overleg

We voeren hele gesprekken en zoeken informatie op het internet of in boeken. Besproken ideeën kunnen in het verhaal terechtkomen, maar soms worden ze verworpen. Dit hangt af van de bruikbaarheid en de logica.

We houden een structuur aan met een hoofdstukindeling maar al schrijvend wijken we nogal eens van die structuur af, alleen de hoofdpunten (keerpunten) staan echt vast. Dus tijdens het schrijven is er veel ruimte voor creativiteit.

Inrichting van de werkplekken

Wanneer we schrijven, zitten we in de woonkamer. Marjo zit met haar laptop aan de eettafel en Dinie zit drie meter verderop achter een computermeubel. Ze heeft een paar websites openhangen, zoals Wikipedia, Google, Synoniemennet, een online woordenboek en dergelijke.

Onze koffie staat in mokken op de eettafel, maar de koffie wordt vaak koud doordat we die vergeten. Als we echt in een verhaal zitten, zijn we intensief bezig en dan vervliegt de tijd.

Soms gaat Dinie op de plek van Marjo zitten en schuift Marjo een stoel op. Om de beurt lezen we dan hardop een tekst voor die we pas geschreven hebben. We redigeren die al lezend, passen zinnen aan en letten op logica.

Ieder een eigen deel schrijven

Soms schrijven we ieder een eigen deel van een verhaal: bijvoorbeeld elk een hoofdstuk of een deel van een kortverhaal. Wanneer die teksten klaar zijn, mailen we die naar elkaar toe. Marjo bewaart alles zorgvuldig op de computer en slaat alles dubbel op.

Wanneer er een versie van een verhaal af is, wordt dit weer helemaal hardop doorgelezen en tijdens het lezen halen we de fouten eruit. Zinnen die niet goed lopen, worden gewijzigd. Dit doen we totdat we allebei tevreden zijn.

Als het verhaal klaar is

We laten een verhaal dat klaar is een tijd met rust en lezen het na een maand of twee nog eens door. Dan zien we vaak weer nieuwe fouten die ons eerder niet opgevallen waren. We herschrijven en maken een nieuwe versie.

Als een kortverhaal is ingestuurd voor een wedstrijd en daarvan terugkomt, herschrijven we het aan de hand van de opmerkingen in het juryrapport, tenzij we het niet eens zijn met het commentaar, dan volgen we onze eigen inzichten.

Samenwerken met de redactrice

Op het moment zijn we samen met onze redactrice bezig met de redactie van onze tweede fantasyroman.

Dat is een spannende tijd. We lezen elk document dat we binnen krijgen hardop door, lezen de aantekeningen in de kantlijn en bedenken samen de oplossingen voor de punten die voor verbetering worden aangeboden.

Het geeft een heerlijk voldaan gevoel als we zien dat onze hersenspinsels hun uiteindelijke vorm krijgen en veranderen in een prachtig boek.

Aan een koper van Schimmenschuw legden we eens uit hoe we samen schrijven. Hij begreep het goed. ‘1+1=3,’ zei hij glimlachend. Zo ervaren wij het ook, een creatief proces dat je samen kunt doen, levert veel voldoening.

Over Marjo Heijkoop en Dinie Boudestein

Marjo Heijkoop (rechts op foto) vormt samen met Dinie Boudestein het schrijversduo achter het pseudoniem Johanna Lime. Sinds hun kindertijd schreven zij samen dagboeken van personages. Hun gedeelde voorliefde voor fantasy en sciencefiction leidde tot het bouwen van een eigen fantasiewereld. In 2011 schreven zij op basis van dagboeken de roman Schimmenschuw, die verscheen bij uitgeverij Zilverbron. Deze titel is tevens de voorloper van de trilogie De vergeten vloek, waarvan deel 1 in april 2017 bij dezelfde uitgeverij verschijnt.

Drie korte verhalen van Johanna Lime zijn gepubliceerd in bundels van de Gentasia Awards bij uitgeverij Annibo. Verschillende fantasy en sciencefiction verhalen zijn als e-boek verkrijgbaar bij Smashwords. Volg Johanna Lime via de website en Facebook.