Kun je beter fictie of non-fictie schrijven?

Door Marjon Cosijn

Wat ga je schrijven: een verzonnen verhaal of een informatief boek? Dat is een vraag die iedere schrijver zichzelf weleens stelt. Je houdt van woorden, van het stoeien met zinnen. De ultieme indeling vinden, is voor jou een uitdaging. Je ziet er niet tegenop om research te doen, je te verdiepen in een onderwerp.

En met die kwaliteiten kun je zowel fictie als non-fictie schrijven. Dus een aantal voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen voor non-fictie:

Non-fictie wordt sneller uitgegeven

Vooropgesteld dat er vraag is naar het boek of artikel dat je schrijft. Maar om daarachter te komen, heb je vooraf natuurlijk een gedegen marktonderzoek uitgevoerd.

Non-fictie betaalt beter

Dat zou kunnen. En ook schrijvers moeten eten, dus het is het overwegen waard om een reisgids, instructieboek of studieboek te schrijven.

Non-fictie leert je over zaken waar je eerst niets vanaf wist

Dat klopt. Je moet je echt verdiepen in je onderwerp. Je moet namelijk veel meer weten dan nodig is voor jouw opdracht. Tien procent van je research haalt het uiteindelijke manuscript. Als je veel non-fictie schrijft, breid je je algemene kennis uit.

Non-fictie geeft je het gevoel dat je schrijver bent terwijl je zwoegt op fictie

Ja, dat klopt. Want als jouw fictieverhaal tegenzit, knipoogt jouw kookboek naar je en verzekert jou dat je heus een schrijver bent. Driehonderd pagina’s in hardcover. Dat is niet niks.

Non-fictie kan je helpen een goede schrijver te worden

Dat klopt ook. Je leert op lengte schrijven, je leert de rode draad bewaken. Je krijgt handigheid in synoniemen, je ontwikkelt je gevoel voor ritme. Je went aan deadlines, aan herschrijven en aan het schrijven van een schrijfplan.

Nadelen voor non-fictie:

Je hebt geen ruimte om te schrijven wat bij je opkomt

Dat klopt. Als non-fictie schrijver moet je je houden aan de waarheid en niets dan de waarheid. Dat geldt zowel voor literaire non-fictie als voor een boek over de stad Groningen.

Je kunt er weinig of niets van jezelf in kwijt

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als schrijver heb je je eigen stem. Maar er is vaak een redactie die jouw ideeën afschiet. Als je je manuscript vol rode strepen terugkrijgt, kun je een ouderwets gevoel van falen ervaren. Zij hangen met zoveel man boven jouw tekst. Kunnen ze wel!

Fabeltje, dat nodig uit de wereld geholpen moet worden

Non-fictie is gemakkelijker dan fictie. Dat lijkt me absolute onzin. Schrijven is en blijft een lastig vak. Beide genres vragen totale toewijding.

Hoe denk jij over fictie versus non-fictie?

  • Heb je ervaring met een van de twee?
  • Welk genre heeft jouw voorkeur en waarom?

Schrijf jouw ervaring hieronder in het antwoordblok. Doe mee en inspireer anderen. Reageer op anderen. Laten we samen de wereld nog mooiere verhalen schenken!