Laat jij je pen al voldoende dansen?
Door Marjon Cosijn
Je houdt van schrijven. Je hoofd borrelt over, maar zodra je je pen op papier zet, denk je: wat een onzin. Herkenbaar? Lees dan verder, want hieronder geef ik je 5 tips die je helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen. En wie weet word jij mijn nieuwe gastblogger!
Zonder zelfvertrouwen krijg je geen letter op papier. Dan wordt schrijven een vermoeiend en frustrerend gevecht. Dat is niet wat we willen. We willen dat de woorden en de verhalen stromen, zodat er in ieder geval een eerste versie ontstaat. Om dat te bereiken moet je aan de slag.
1. Volg blogs en fora over schrijven
Schrijven is een eenzaam vak, maar de tijd van het stille zolderkamertje is voorbij. Nu we internet hebben, kunnen we in een ommezien contact maken met de wereld om ons heen.
Er bestaan veel blogs en fora over schrijven. Ga ernaar op zoek. Lees de blogs en vooral de commentaren onder de blogs. Zoek plekken waar jij je thuis voelt. Zo leer je niet alleen over schrijven, maar je ontdekt ook dat je niet alleen staat met je twijfels. Twijfels horen bij het vak.
2. Begin een schrijfproject en rond het af
Beginnen is gemakkelijker dan afronden. Een nieuw project heeft altijd een frisse energie. Iets waar je al langer mee tobt, kan heel zwaar aanvoelen. Dat zorgt ervoor dat je de moed verliest.
Leg de lat niet te hoog. Begin aan een schrijfproject – dat kan een blog zijn, of een column, een kort verhaal – en zorg ervoor dat je het afmaakt. Sta je zelf toe om de laatste punt te zetten. Wees trots!
3. Vraag feedback
Dat is een lastige. We krijgen liever applaus dan kritiek. Maar applaus alleen helpt je niet verder. Goede feedback wel.
Leg je blog of je verhaal voor aan een medeschrijver. Je leert ze kennen op fora, onder de blogcommentaren, in Facebookgroepen en in schrijftrainingen.
4. Neem kritiek nooit persoonlijk
Als je feedback of zelfs kritiek krijgt, neem het nooit persoonlijk. Verdedig je niet. Leg niets uit. Luister.
Als de ander deskundig is, kun je je voordeel doen met wat hij of zij je geeft. Heeft de ander geen fluit verstand van schrijven, dan haal je je schouders op en schrijf je lekker verder.
5. Zorg dat jouw tekst erkenning oplevert
De beste erkenning is geld. Als een krant, een blad of een uitgever je wil betalen voor wat jij hebt geschreven, geeft dat een fantastisch gevoel. Maar meestal is het in het begin lastig om je teksten aan de man te brengen.
Veel schrijvers bouwen zelfvertrouwen op door het winnen van schrijfwedstrijden. Dat bracht mij op het idee om zelf een schrijfwedstrijd te organiseren. Zo kan ik mensen die serieus verder willen met schrijven stimuleren.
Erkenning kun je ook op andere manieren krijgen. Ga eens gastbloggen. Er zijn nogal wat blogspots. Kijk waar je je prettig voelt en bied aan om een gastblog te schrijven. Het is een kwestie van lef.
Bij mij kun je die stap overslaan: ik nodig JOU uit om je aan te melden als gastblogger. Zolang je blogt over schrijfzaken ben je van harte welkom. Bonus: ik help je om jouw gastblog zo goed mogelijk vorm te geven. Ik neem vijf aanmelders aan. Als je jezelf serieus neemt als schrijver, wacht dan niet te lang en geef je op via info@marjoncosijn.nl.
Met bovenstaande tips kun je je zelfvertrouwen opbouwen. Ga ermee aan de slag. Hoe meer je schrijft, hoe blijer je wordt.
Twijfel jij ook weleens als het op schrijven aan komt?
- Hoe help jij jezelf daarover heen?
- Wat zijn de tips die jou hebben geholpen?
Deel je tips hieronder, zodat we van elkaar kunnen leren.
Ik wil me graag opgeven als gastblogger.
Ik hoop dat ik nog niet te laat ben en tot een van de 5
gastbloggers mag horen.
Ik kijk uit naar de uitnodiging om mee te doen.
Willy.
Leuk Willy, van harte welkom.
Je krijgt instructies per e-mail. Ik verheug me op je bijdrage.