Inspiratiekillers en inspiratieopwekkers

Door Marjon Cosijn

Het ene moment is het andere niet. Dat weet iedereen die schrijft. Soms heb je behoefte aan het lezen van een goed stuk proza of een geslaagde column. Dan kun je daarvan genieten, en zelf ook zin krijgen om je pen op papier te zetten. Op andere momenten is diezelfde tekst juist funest voor je inspiratie.

Hieronder heb ik een aantal inspiratiekillers op een rijtje gezet. Dat zijn afraders als je slecht in je schrijfvel zit. De killers worden afgewisseld met inspiratie-opwekkers. Doe er je voordeel mee.

NIET

Lees niet in de boeken van auteurs die jij bewondert.
Natuurlijk inspireren die boeken je, maar in een onzekere periode kun je er beter ver vandaan blijven. Lees pulp. Verhalen die jou het gevoel geven: dat kan ik beter!

WEL

Lees je werk voor aan iemand die van je houdt en die jou onvoorwaardelijk steunt. Ook al weet je dat je verhaal nog niet helemaal is zoals je het graag zou willen, koester je in die warme deken van complimenten. Dat geeft je kracht om verder te gaan.

NIET

Ga niet naar de bibliotheek of een boekwinkel. Als weinig inspiratie hebt, kan het zien van zoveel boeken bij elkaar de genadeslag zijn. Je kunt je op zo’n plek op zo’n moment heel klein gaan voelen. En je zou zomaar kunnen denken: ‘Wat heb ik hier nog aan toe te voegen?’ Absoluut fnuikend voor je schrijfzin.

WEL

Steel uit het leven. Reis met de bus of de trein en schrijf de zinnen die je afluistert op. Als je de sprekers niet ziet, des te beter. Verzin ze er thuis bij. Kun je niet naar buiten? Gebruik de afstandsbediening van je televisie en zap langs de zenders. Noteer flarden, fragmenten, delen van zinnen. En ga ermee aan de slag.

NIET

Dwing jezelf niet om een meesterwerk te schrijven. Zet jezelf niet onder druk. Wees niet kritisch. Kritiek is de beste manier om alle creativiteit in de kiem te smoren. Geef jezelf in eerste instantie alle ruimte om domme dingen en clichés te schrijven. Als je pen eenmaal danst, komt de rest vanzelf.

WEL

In plaats daarvan prijs jezelf voor iedere zin die begint met een hoofdletter en eindigt met een punt. Vier een feestje voor een volgetikte pagina.

NIET

Vraag geen feedback of commentaar voordat je er werkelijk klaar voor bent. Als jij denkt dat je een meesterwerk hebt geschreven en je krijgt goedbedoelde kritiek, kan de moed jou in de schoenen zakken.

WEL

Lees je verhaal hardop voor aan kleine kinderen. Ze zullen ademloos naar je opkijken. Vol bewondering. Zeg dat JIJ dit hebt geschreven. Het maakt niet uit of zij de strekking van jouw verhaal begrijpen. Ze zullen aanvoelen hoe belangrijk het moment is en jou steunen met hun adoratie.

En natuurlijk ben ik heel benieuwd naar jouw inspiratiekiller of jouw inspiratie-opwekker. Wat doe jij om aan het schrijven te komen en/of te blijven? En ook, wat doe je niet? Schrijf jouw ervaringen hieronder in het antwoordveld.