De 7 beste tips om schrijven leuk te houden

Door Marjon Cosijn

Soms kun je schrijven ervaren als ‘hard werken’.

Daarom een rijtje tips om schrijven leuk te houden. Want als iets niet leuk is, begin je  er liever niet aan. En het is juist de bedoeling dat je graag je pen op papier zet.

1. Schrijf iedere dag

Door iedere dag je pen op papier te zetten, krijg je een ritme. Al schrijf je maar een lange e-mail naar iemand. Of een stuk in je dagboek (bestaan die nog?). Of een brief naar de krant over een onderwerp dat je al lang bezig houdt. Schrijf!

2. Wees lief voor jezelf

Ook als je de vorige dag (of de afgelopen week, of zelfs de afgelopen maand) niet hebt geschreven. Vandaag is een nieuwe dag. Je kunt elke dag besluiten om opnieuw te beginnen. Er is niets verloren.

3. Schrijf voor de lol

Zit jezelf niet op de kop. Zorg dat het leuk blijft. Schrijftijd is tijd voor jezelf. Als jij het leuk hebt in die tijd, is het gemakkelijker om die tijd te reserveren in je agenda.

4. Schrijf voor jezelf

Schrijf gewoon eerst voor jezelf. Vergeet alle voorschriften, alle schrijfdocenten, alle critici, alle lezers. Schrijf voor jezelf. Schrijf dat wat jij zou willen lezen.

5. Schrijf als alle sociale media uitstaan

Schrijftijd is jouw tijd. Laat niemand anders jouw tijd stelen. Voorkom dat anderen (die wél iets geschreven hebben L) inbreken in jouw schrijftijd. Zet je sociale media af. Daar hoort ook je telefoon bij.

6. Schrijf zoals je bent

Probeer geen literatuur te schrijven, of iets dat ‘tenminste goed genoeg is’. Dat is de snelste manier om voorgoed je pen neer te leggen. Schrijf  vanuit je hart.

7. Schrijf over wat jou bezighoudt

Daar is geen toelichting bij nodig. Doe je ogen dicht, en je hebt meteen drie onderwerpen. Schrijf!

Met bovenstaande tips kun je de komende week aan de slag. Houd deze tips bij de hand en glimlach.

Mijn lijstje is natuurlijk niet compleet. Waar ik echt heel benieuwd naar ben, is: hoe houd jij schrijven leuk voor jezelf?

Schrijf jouw beste tips hieronder in het antwoordveld.