Hoe schrijf je een leuk verhaal?

Gastblog door Aukje-Tjitske Dieleman 

‘Wat een leuk verhaal!’ Dat is een groot compliment voor een schrijver. Lezen hoort leuk te zijn. In mijn boekenkast staan een paar boeken waarvan ik blij ben dat ik ze gelezen heb. Maar kost me te veel energie om ze nog eens te lezen, want ze raken me diep. Ook dat is een compliment voor de schrijver, maar het is wel eens fijn om gewoon een ‘leuk boek’ te lezen. Over wat precies leuk is, verschillen de meningen, maar een leuk verhaal is in ieder geval luchtig en bestemd voor het grote publiek.

Hoe schrijf je een leuk verhaal?

Een vijftal tips om het compliment “leuk!” te krijgen:

  1. Vermijd zware onderwerpen en grote conflicten

In “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” komt de wereldpolitiek van vrijwel de hele 20e eeuw voorbij en toch blijft het boek leuk. Het is echter gemakkelijker om een alledaags onderwerp te gebruiken. Neem bijvoorbeeld twee vrouwen die allebei erg graag het laastste pak sinaasappelsap willen kopen. Maak het conflict niet te groot.

  1. Gebruik een herkenbare setting

Bij een leuk verhaal willen lezers zich niet te veel inspannen. Misschien voel je als schrijver de drang om origineel te zijn. Daardoor kun je het nodeloos ingewikkeld maken. In mijn vorige gastblog schreef ik hoe je je verhaal in een originele omgeving kunt laten afspelen. Voor verschillende genres kun je echter verschillende schrijftips hanteren: Marjon schreef daarover een blog omgaan met schrijfregels. Voor een leuk verhaal kies je het beste een herkenbare omgeving. Dat houdt de aandacht van de lezer meer bij de personages en wat zij doen.

  1. Creëer herkenbare personages

Die herkenbaarheid geldt ook voor de personages. Schrijf je voor vrouwen van middelbare leeftijd, dan is de kans groot dat zij verhalen over vrouwen van diezelfde leeftijd leuk vinden. Met fantasiewezens identificeren je lezers zich moeilijker. 

  1. Beperk het tijdpad

Het hoeft niet per se, maar het is gemakkelijker om een verhaal simpelweg leuk te houden wanneer het zich in een beperkte tijd afspeelt, hooguit enkele dagen. Spring ook niet te veel door de tijd heen en weer. Je lezers moeten je verhaal goed kunnen volgen.

  1. Geef je lezer een positief gevoel mee

Bij het lezen van een leuk verhaal hoeft je lezer niet dubbel te liggen van het lachen. Je verhaal mag wel vermakelijk zijn. Kies bijvoorbeeld een conflict dat berust op een misverstand of zorg voor een verrassende wending.

Aukje-Tjitske_Dieleman-HovingaSemper Scribo is het veelzijdige tekst- en redactiebureau van Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga. Ze schrijft en redigeert vooral voor bedrijven, maar ook voor niet-commerciële instellingen. De naam ‘Semper Scribo’ betekent ‘Altijd schrijf ik’ en geeft al aan dat dit tekst- en redactiebureau geboren is uit passie. Altijd is ze met woorden, zinnen, schrijfstijl en grammatica in de weer.

 

 

Heb jij weleens geprobeerd om een 'leuk' verhaal te schrijven?

  • Wat is jouw criterium voor een ‘leuk’ verhaal? Kun je nog punten toevoegen aan de vijf die Aukje-Tjitske al noemt?
  • Heb je weleens zin om een ‘leuk’ verhaal te schrijven of wil je juist iets heel anders bereiken met je verhalen? Hoe zou je willen dat jouw ideale lezer reageert? Schrijf jouw droomreactie hieronder in het antwoordveld. Ik ben nieuwsgierig!

Deel je ervaringen hieronder en praat mee!