Hoe helpt NaNoWriMo jou in je ontwikkeling als schrijver?

Gastblog door Marjo Heijkoop

Sinds 2014 doe ik elk jaar in november mee aan de National Novel Writing Month, kortweg NaNoWriMo. In oktober kies ik een project uit waaraan ik wil werken en zet de synopsis bij de projectinformatie. Ik teken een afbeelding van een kaft en zet die erbij. De website is een online omgeving waar ik alles zelf in de hand heb.

De bedoeling van NaNoWriMo is het schrijven van 50.000 woorden in een maand, dat komt neer op 1.667 woorden per dag. Het hoeft nog niet perfect te zijn, het gaat erom dat je kilometers maakt en het begin van een manuscript schrijft. Later wordt er pas herschreven.

Het woordenaantal wordt vanaf de start op 1 november dagelijks door de deelnemer zelf geüpload en in een staafgrafiek worden je vorderingen zichtbaar. Vanaf 20 november is het mogelijk om je geschreven tekst te laten valideren en als de teller uitwijst dat je 50.000 of meer woorden hebt geschreven, ben je een winnaar en krijg je een pdf-certificaat waar je je eigen naam op mag zetten.

Iedereen kan dus winnaar worden, je moet alleen volhouden en elke dag schrijven.

NaNoWriMo is vooral een stimulans

Ik wil romans uitbrengen en al weet ik dat ik daarvoor iedere dag op vaste tijden moet schrijven, soms verwatert dat toch. Door te veel afleiding of andere verplichtingen verlies ik schrijftijd. Daar helpt NaNoWriMo: in november krijgt schrijven mijn volledige aandacht.

Werken volgens schema

Als de synopsis staat, maak ik een schema en ga het verhaal per hoofdstuk plotten. Ik schrijf karakterschetsen van personages. Ik denk na over wat ik wil bereiken.

Een nieuw verhaal

NaNoWriMo wil graag dat deelnemers aan een nieuw verhaal werken. Ik ben meestal een rebel en werk aan een versie waar ik al eerder mee bezig was. Wel houd ik mijn doel voor ogen: kilometers maken, elke dag te schrijven als gewoonte.

Badges geven mij een kick

 

Bij NaNoWriMo wordt elk stukje van het schrijfproces beloond met een badge. Dat geeft mij een kick: ik spaar badges! Elke dag wanneer ik mijn woordenaantal opsla, maak ik een printscreen van mijn vorderingen en bewerk ik dat in een tekenprogramma. Ik zet het trots op Facebook.

De kracht van NaNoWriMo is dat het schrijfproces aanschouwelijk wordt gemaakt. Natuurlijk zijn er dagen waarop het tegen zit en gaat het op andere dagen weer beter. Maar de aanhouder wint!

NaNoWriMo brengt mij weer in mijn schrijfritme

Ieder jaar ben ik heel trots als ik een winnaar ben, maar nog belangrijker: na november zit ik weer helemaal in het schrijfritme. Dat is nodig, want de fantasyroman die ik wil schrijven telt minstens het dubbele aantal woorden van mijn novemberscore. Bovendien zijn er nog enkele schrap- en herschrijfrondes nodig voordat het manuscript naar de uitgever kan.
Schrijven is leuk! Ik beleef er veel plezier aan.

Kan NaNoWriMo ook iets voor jou betekenen?

  • Krijg je door deze blog ook zin om mee te doen aan NaNoWriMo? Via deze website kun je je inschrijven.
  • Waar zou NaNoWriMo jou mee kunnen helpen?
  • Heb jij een vraag voor Marjo Heijkoop? Zet die ook in het antwoordveld. Marjo helpt je graag!

Over Marjo Heijkoop

Marjo Heijkoop (rechts op foto) vormt samen met Dinie Boudestein het schrijversduo achter het pseudoniem Johanna Lime. Sinds hun kindertijd schreven zij samen dagboeken van personages. Hun gedeelde voorliefde voor fantasy en sciencefiction leidde tot het bouwen van een eigen fantasiewereld. In 2011 schreven zij op basis van dagboeken de roman Schimmenschuw, die verscheen bij uitgeverij Zilverbron. Deze titel is tevens de voorloper van de trilogie De vergeten vloek, waarvan deel 1 in april 2017 bij dezelfde uitgeverij verschijnt.

Drie korte verhalen van Johanna Lime zijn gepubliceerd in bundels van de Gentasia Awards bij uitgeverij Annibo. Verschillende fantasy en sciencefiction verhalen zijn als e-boek verkrijgbaar bij Smashwords. Volg Johanna Lime via de website en Facebook.