Een vast genre: de voordelen en de nadelen voor schrijvers

Inleiding door Marjon Cosijn:

Op de omslag van een boek staat meestal het genre aangegeven: zoals roman, detective, literaire thriller of verhalenbundel. Sommige auteurs blinken uit in één genre en andere schrijvers zwerven van de ene vorm naar de andere.

Voor beide manieren is iets te zeggen: wanneer je je als auteur beperkt tot één genre kun je al je energie inzetten om alle facetten van dat specifieke genre optimaal onder de knie te krijgen.

Wanneer je als auteur verschillende genres beoefent, daag je jezelf op heel andere manieren uit. Terrence Lauerhohn is een auteur die schrijft in verschillende genres. Omdat ik benieuwd was naar zijn overwegingen en ervaringen nodigde ik hem uit om over dit onderwerp een OSMS-gastblog te schrijven.

Het resultaat is een soort open brief aan jou, collega-schrijver. Een uitnodiging om van gedachten te wisselen over dit onderwerp. Dat kan prima onder deze blog.

OSMC-gastblog door Terrence Lauerhohn

Klein of groot schrijversdilemma?

Wanneer mij in interviews gevraagd wordt in welk genre ik het liefst schrijf, antwoord ik altijd dat ik me niet wil beperken tot één genre. Dat is de waarheid, maar ik vraag me na dat antwoord ook heel vaak af of dit commercieel gezien wel verstandig is.

 • Manuscripten in uiteenlopende genres

  Ik heb drie volledige manuscripten van romanlengte liggen en een groot aantal korte verhalen die ik zelf publicabel vind. Allemaal in uiteenlopende genres. Daarnaast ben ik momenteel bezig met een thrillermanuscript waarin ik voor het eerst geen greintje Sciencefiction, Fantasy of bovennatuurlijke mysteries gebruik, en ik schrijf ook dit verhaal met heel veel zin.

 • Creativiteit en commercie zijn tegenpolen

  Ik zou het doodzonde vinden als ik vanwege commerciële belangen een keuze moet maken en een hoop van mijn verhalen daarom op een stapel ‘nooit uit te geven’ moet leggen. Helaas zijn kunstzinnige creativiteit en commercieel denken twee tegenpolen van elkaar en zullen dat altijd blijven.

 • Ik barst gewoon van inspiratie

  Er zijn verschillende redenen waarom ik niet één bepaald genre kan kiezen. De belangrijkste is dat ik barst van de inspiratie, zowel voor Horror, Sciencefiction en Fantasy als voor Thrillers en ik wil die ideeën het liefst allemaal in een verhaalvorm gieten. Een andere reden is mijn onwil om te commercieel te denken, en mezelf dus te beperken door alleen in het genre te schrijven dat het best verkoopt.

 • De verschillende genres doen mij goed

  Door in verschillende genres te schrijven moet ik vaak out of the box denken, wat mijn ontwikkeling als schrijver goed doet. Ik besef wel dat ik er waarschijnlijk geen groot lezerspubliek mee ‘kweek’. De meeste lezers hebben toch een favoriet genre en de kans dat ze zowel mijn Fantasy en Sciencefiction als mijn thrillers graag lezen, is redelijk klein.

 • Moet je eigenlijk wel een genre kiezen als schrijver?

  Of heb ik ongelijk en maakt het eigenlijk weinig of niets uit dat ik zo te werk ga? Is het al voldoende om een eigen stijl en ‘handtekening’ te ontwikkelen?

 • Of zit herkenbaarheid in de persoonlijke stijl …

  Zelf zie ik wel een duidelijke rode draad (een nogal donkerrode en redelijk lugubere) in al mijn verhalen, die kenmerkend genoemd zou kunnen worden. Verder doe ik mijn uiterste best om mijn persoonlijke stijl zo aantrekkelijk en herkenbaar mogelijk te maken.

 • Ik ben heel benieuwd hoe jij denkt over het moeten kiezen tussen genres.

  Geldt dit dilemma voor jou ook? Tussen welke genres wil jij wel of niet kiezen?
  Welke argumenten zijn (uiteindelijk) steekhoudend voor jouw keuze? Laat het me hieronder in een reactie weten!

Terrence Lauerhohn is geboren op 31 mei 1960 in een Brabantse wieg te ’s Hertogenbosch. Pas op 51-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste roman Noptula (science fiction), die goede reviews ontving. Sindsdien zijn en worden een flink aantal kortverhalen van hem in genre-magazines en verhalenbundels gepubliceerd, waarvan verschillende zelfs in de USA.

Terrence houdt zich het liefst niet aan een bepaald genre binnen de verbeeldingsliteratuur, zodat zijn grenzeloze fantasie alle richtingen van het onwerkelijke kan inslaan. Het auteurschap blijkt zijn passie te zijn, ontdekte hij.

Zijn Dark-Fantasyroman, De Negen Cirkels uitgebracht bij uitgeverij Zilverbron is een van zes genomineerde titels voor de Hebban Awards 2015, categorie Fantasy.

In 2015 publiceerde Terrence Lauerhohn zijn thrillerdebuut: Wegversperring, bij aquaZZ. Redactie/bemiddeling met uitgever, Ambilicious (tevens coach/literair agente).

Nirwana (11-12-2016/uitgeverij Ambilicious) is zijn derde boek en tweede thriller. Nirwana is een Kafkaësk verhaal met een Dystopisch tintje. Je kunt Terrence Lauerhohn ook volgen op Facebook en Twitter.