Het gaat om de juiste mix!

Door Marjon Cosijn

Daarnet stond ik in de keuken tussen de pompoen, uien, wortelen en kokosmelk. Ik keek naar de groenten en bedacht dat ik er van alles van zou kunnen maken. Het zou taart kunnen worden. Of quiche, een stoofschotel of puree. Dat wordt het allemaal niet. Het wordt soep, pompoensoep. Ik ben er dol op.

Verhalen hebben ook een aantal ingrediënten die aan het begin als een bonte verzameling om je heen liggen. Het zou van alles kunnen worden. Aan jou de keus.

Als je schrijft, mag je zelf bepalen wat je maakt. Jij bent de kok. Jij maakt uit hoe lang iets bakt, stooft of smoort. Er is altijd een waaier aan mogelijkheden.

Maar waar je niet onderuit kunt, zijn een paar basisregels.

1. Schep een interessant personage

Verzin een heel foute makelaar of schrijf over een priester met twijfels, maar schrijf niet over dat wat voor de hand ligt. Een moeder met een sterke voorkeur voor één van haar kinderen intrigeert meer dan een moeder die alle tien haar kinderen even lief heeft.

Geef je hoofdpersonage iets mee dat de lezer verwondert. Iets dat nieuwsgierigheid opwekt zodat jouw lezer meer wil weten en verder wil lezen. Geef jouw hoofdpersoon een bizarre wens mee of de noodzaak om ergens achter te komen.

2. Zet haar wereld op zijn kop

Zorg dat je personage uit haar comfortzone geschopt wordt. Laat iets gebeuren waardoor alles anders wordt. Waardoor zij zichzelf opnieuw moet uitvinden. Waardoor zij niets meer kan doen zoals ze dat altijd deed.

Stel dat zij wordt ontslagen. Dat heeft invloed op alle aspecten van haar leven. Op haar dagindeling, haar financiën, haar sociale leven. Ineens is het personage al haar zekerheden kwijt. Dus verzin iets dat haar wereld op zijn kop zet.

3. Laat je personage lijden

Jouw personage moet een crisis overwinnen. Een crisis in de buitenwereld: alles is veranderd en zij kan niet meer terug. En een crisis in de binnenwereld. Ook daar is niets meer zoals het was. Als je namelijk eenmaal ontslagen bent, moeder geworden of geëmigreerd, kun je niet meer terug. Althans niet zonder kleerscheuren.

Het gaat om de juiste mix. Het personage dat worstelt en waar de lezer meer van wil weten. De gebeurtenis die haar leven op z’n kop zet. Het lijden dat haar dwingt te veranderen. Bedenk dat jij bepaalt of het een pikante schotel of een maaltijdsoep wordt.

Ik wil graag van jou weten wat jij het belangrijkste element in jouw verhalen vindt. Waar leg jij de nadruk op? Wat mag volgens jou niet ontbreken? Schrijf je reactie nu in het antwoordveld hieronder.