Wat een schrijfwedstrijd jou oplevert

Door Marjon Cosijn

Afgelopen maand stond voor mij helemaal in het teken van de schrijfwedstrijd. De organisatie daarvan heeft mij veel tijd gekost en veel plezier gegeven. De contacten met de enthousiaste deelnemers, de verrassende teksten die binnenkwamen en uiteindelijk het juryoverleg waren inspirerend.

Ik heb er op organisatorisch gebied veel van geleerd en ik heb nu een heel lijstje van zaken die ik volgende keer anders aanpak zodat alles nóg duidelijker is en nóg soepeler verloopt.

Ik ga namelijk vaker schrijfwedstrijden organiseren. En als je van schrijven houdt, nodig ik je nú al uit om je voor te nemen om mee te doen. Zelfs als je niet wint, levert het meedoen aan een schrijfwedstrijd jou namelijk veel op. Lees maar eens mee:  (OSMC organiseert geen schrijfwedstrijden meer, maar onderstaand lijstje geldt nog steeds.)

1. De uitdaging aangaan

Bij een schrijfwedstrijd krijg je een onderwerp aangereikt. In het geval van ‘De kok die slikte’ was het alleen een titel. Die opdracht beperkt je – want je kunt niet aankomen met een verhaal waar geen kok in voorkomt – en zet je creatieve proces in gang.

Bovendien had ik daarnaast een exact woordenaantal opgegeven, namelijk 335. Dat is een extra moeilijkheidsfactor. Die helpt je om je verhaal helder te krijgen. Als je teveel woorden hebt, moet je schrappen. Dan moet je kiezen tussen wat er wél en wat er niet toe doet. Daar leer je enorm veel van.

2. Iets anders dan je eigen padje

Een schrijfopdracht helpt je om uit je eigen belevingswereld te komen. Als je niet uit een koksfamilie komt of in de horeca werkt, zul je wellicht nooit spontaan een verhaal schrijven met een kok als hoofdpersonage.

Het is belangrijk dat je af en toe inspiratie van buitenaf krijgt. Daarmee voorkom je dat je jezelf herhaalt.

3. De stok achter de deur

Je schrijftalent ontwikkelen is vooral een kwestie van doen. Een deadline helpt daar enorm bij. Ik ken geen andere beroepsgroep die zo bedreven is in uitstellen als schrijvers. Dat schijnt bij het vak te horen.

Om je te ontwikkelen heb je schrijfkilometers nodig. Heel veel schrijven dus. Schriften vol. Verhalen, columns, blogs, brieven. Door je ideeën op papier of op het scherm vorm te geven, werk je aan je ontwikkeling als schrijver.

4. Leren van anderen

Een schrijfwedstrijd is een uitstekende manier om te leren van anderen. Daarom publiceer ik de drie beste verhalen van deze schrijfwedstrijd op 1 november op mijn website, zodat je kunt zien hoe anderen de opdracht hebben uitgewerkt.

Bij ieder verhaal staat het juryrapport én een verslagje van de winnares over haar schrijfproces. Als dat niet inspirerend is!

Je ziet dus dat het deelnemen aan een schrijfwedstrijd jou allerlei zaken opleveren. Ook als jouw verhaal niet bij de beste drie zat. Ik zet de voordelen nog even op een rijtje:

  • je gaat het creatieve proces aan;
  • je zet je pen op papier met een opdracht die je niet zelf hebt bedacht;
  • je schrijft het verhaal op tijd af, want er is een deadline;
  • je leert zelf ook weer van het lezen van de verhalen van de prijswinnaars, hun eigen toelichting en van het juryrapport

Wat ik graag van jou wil weten

  • in welk seizoen zou je het liefst meedoen aan een schrijfwedstrijd?
  • Waarom heb je wel of niet deelgenomen aan deze schrijfwedstrijd?
  • Wat is er nodig om jou de volgende keer te laten deelnemen?

Schrijf je reactie nu in antwoordveld hieronder. Laten we samen de wereld betere verhalen schenken.