Wat een schrijfwedstrijd jou oplevert
Door Marjon Cosijn
Afgelopen maand stond voor mij helemaal in het teken van de schrijfwedstrijd. De organisatie daarvan heeft mij veel tijd gekost en veel plezier gegeven. De contacten met de enthousiaste deelnemers, de verrassende teksten die binnenkwamen en uiteindelijk het juryoverleg waren inspirerend.
Ik heb er op organisatorisch gebied veel van geleerd en ik heb nu een heel lijstje van zaken die ik volgende keer anders aanpak zodat alles nóg duidelijker is en nóg soepeler verloopt.
Ik ga namelijk vaker schrijfwedstrijden organiseren. En als je van schrijven houdt, nodig ik je nú al uit om je voor te nemen om mee te doen. Zelfs als je niet wint, levert het meedoen aan een schrijfwedstrijd jou namelijk veel op. Lees maar eens mee: (OSMC organiseert geen schrijfwedstrijden meer, maar onderstaand lijstje geldt nog steeds.)
1. De uitdaging aangaan
Bij een schrijfwedstrijd krijg je een onderwerp aangereikt. In het geval van ‘De kok die slikte’ was het alleen een titel. Die opdracht beperkt je – want je kunt niet aankomen met een verhaal waar geen kok in voorkomt – en zet je creatieve proces in gang.
Bovendien had ik daarnaast een exact woordenaantal opgegeven, namelijk 335. Dat is een extra moeilijkheidsfactor. Die helpt je om je verhaal helder te krijgen. Als je teveel woorden hebt, moet je schrappen. Dan moet je kiezen tussen wat er wél en wat er niet toe doet. Daar leer je enorm veel van.
2. Iets anders dan je eigen padje
Een schrijfopdracht helpt je om uit je eigen belevingswereld te komen. Als je niet uit een koksfamilie komt of in de horeca werkt, zul je wellicht nooit spontaan een verhaal schrijven met een kok als hoofdpersonage.
Het is belangrijk dat je af en toe inspiratie van buitenaf krijgt. Daarmee voorkom je dat je jezelf herhaalt.
3. De stok achter de deur
Je schrijftalent ontwikkelen is vooral een kwestie van doen. Een deadline helpt daar enorm bij. Ik ken geen andere beroepsgroep die zo bedreven is in uitstellen als schrijvers. Dat schijnt bij het vak te horen.
Om je te ontwikkelen heb je schrijfkilometers nodig. Heel veel schrijven dus. Schriften vol. Verhalen, columns, blogs, brieven. Door je ideeën op papier of op het scherm vorm te geven, werk je aan je ontwikkeling als schrijver.
4. Leren van anderen
Een schrijfwedstrijd is een uitstekende manier om te leren van anderen. Daarom publiceer ik de drie beste verhalen van deze schrijfwedstrijd op 1 november op mijn website, zodat je kunt zien hoe anderen de opdracht hebben uitgewerkt.
Bij ieder verhaal staat het juryrapport én een verslagje van de winnares over haar schrijfproces. Als dat niet inspirerend is!
Je ziet dus dat het deelnemen aan een schrijfwedstrijd jou allerlei zaken opleveren. Ook als jouw verhaal niet bij de beste drie zat. Ik zet de voordelen nog even op een rijtje:
- je gaat het creatieve proces aan;
- je zet je pen op papier met een opdracht die je niet zelf hebt bedacht;
- je schrijft het verhaal op tijd af, want er is een deadline;
- je leert zelf ook weer van het lezen van de verhalen van de prijswinnaars, hun eigen toelichting en van het juryrapport
Wat ik graag van jou wil weten
- in welk seizoen zou je het liefst meedoen aan een schrijfwedstrijd?
- Waarom heb je wel of niet deelgenomen aan deze schrijfwedstrijd?
- Wat is er nodig om jou de volgende keer te laten deelnemen?
Schrijf je reactie nu in antwoordveld hieronder. Laten we samen de wereld betere verhalen schenken.
Nu heb ik toch best een mooi verhaal geschreven, maar zo persoonlijk dat ik hem niet met de wereld wil delen :-(
(en sowieso nog geen 335 woorden :D)
Mooi verhaal geschreven hebben is al heerlijk. Als je het niet wilt delen, kun je het wellicht bewerken tot iets wat wel wilt delen. Ooit. Schrijven is ook: herschrijven :)
Ik probeer wel een andere herinnering ;)
Goed zo, Angela, zolang je je pen maar laat dansen :-)
Ik zou graag de volgende keer meedoen. Om eerlijk te zeggen heb ik dit nog nooit gedaan. In mijn kinderjaren schreef ik wel en ik heb het sinds kort weer opgepakt. Wat betreft je vraag was het zomerseizoen voor mij heel druk, zodat ik geen tijd had. Ik heb nu weer meer tijd, dus het winterseizoen is meer geschikt om aan een schrijfwedstrijd deel te nemen.
Dag Marianne, het is heerlijk om het schrijven weer op te pakken. Ik dacht zelf ook dat de wintertijd meer uitnodigt tot schrijven. Dank je wel!
Leuke blogpost! Ik doe graag mee aan schrijfwedstrijden en herken mij ook in de voordelen die jij noemt. Vooral punt 2 vind ik belangrijk; ik heb een paar thema’s die regelmatig terugkomen in mijn werk en om te voorkomen dat ik in de herhaling val, word ik graag ‘gedwongen’ om eens over iets heel anders te schrijven. Een schrijfwedstrijd is daar heel geschikt voor.
Ik zal jouw vragen puntsgewijs beantwoorden.
1. In welk seizoen zou je het liefst meedoen aan een schrijfwedstrijd?
Het seizoen maakt mij niet zo heel veel uit, maar ik vind het wel belangrijk dat de deadlines van verschillende schrijfwedstrijden niet al te dicht op elkaar liggen. Nu kun je daar als organisator niet volledig invloed op uitoefenen; je hebt altijd te maken met andere organisatoren, maar je zou bijvoorbeeld in de wedstrijdagenda kunnen kijken wanneer er op dat moment nog niet zo veel gepland staat.
2. Waarom heb je wel of niet deelgenomen aan deze schrijfwedstrijd?
Ik heb niet deelgenomen, omdat ik de titel niet voldoende interessant vond. Nu lijkt dit misschien in tegenstrijd met mijn wens om ‘gedwongen’ te worden eens over iets heel anders te schrijven, maar dat thema moet ik dan wel interessant vinden.
3. Wat is er nodig om jou de volgende keer te laten deelnemen?
Een gunstige deadline ten opzichte van andere schrijfwedstrijden (zie antwoord 1) en een voor mij leukere opdracht (zie antwoord 2). Nu is mijn tweede antwoord wel weer heel subjectief, maar dat komt vast goed. Deze blogpost heeft mij immers ook aangezet tot reageren ;-)
Wendy, wát een leuk antwoord! Heerlijk om zo duidelijk feedback te krijgen. Een perfect idee van de ‘wedstrijdagenda’. Waar zou jij die zoeken?
Ik hoop dat de volgende schrijfwedstrijdopdracht je inspireert om mee te doen!
Ik heb niet meegedaan aan de schrijfwedstrijd omdat ik op dit moment op donderdagochtend ook de cursus ‘Het Verhaal Begin|Midden|Eind’ bij Marjon volg. Overigens ook een hele leuke en leerzame cursus . Volgende keer wil ik wel meedoen , het zomerseizoen is wat rustiger i.v.m. overige activiteiten, maar het mag ook in een andere periode.
In de zomer ben ik veel tijd aan het tuinieren kwijt, toch vind ik wel tijd voor een kort verhaal tussendoor. Zeker een verhaal van 335 woorden. Ik vond het een uitdaging om mee te doen maar sta op het punt om te kiezen of ik wil gaan schrijven aan een langer verhaal. Kort geleden kreeg ik een opdracht om een verhaal van 3000 woorden te schrijven en ik was bang dat dat me niet zou lukken. Het is gepubliceerd.
Je hebt gelijk dat een deadline helpt om iets af te maken. Meedoen aan wedstrijden is een manier om je te ontwikkelen. Toch is er een punt waar je steeds dezelfde zwaktes tegenkomt in je schrijven, wanneer je behoefte krijgt om een cursus te volgen om aan schrijftechniek en stijl te werken. Het is steeds tegen een plafond aanlopen en leren om meer te kunnen.
dank je wel Odile voor je deelname aan de wedstrijd, en voor dit bericht! Proficiat met de publicatie van je lange verhaal. Dat is geweldig :). Meedoen met wedstrijden is een goede manier om jezelf uit te dagen en ervoor te zorgen dat je schrijft. En je hebt gelijk, trainingen, workshops, cursussen, opleidingen helpen je enorm in je te ontwikkeling als schrijver. Je hebt daarin tegenwoordig heel veel keuze; in genre, online/offline, lang of kort traject. Ik kan je beslist aanraden iets te zoeken dat bij jou past.
Het seizoen maakt mij ook niet zoveel uit. De reden waarom ik niet heb meegedaan is omdat ik dacht dat de stap voor mij te groot zou zijn. Ook had ik niet zoveel inspiratie.
Maar na het lezen van je blog heb ik me voorgenomen om een volgende keer wel mee te doen.
Dus doen i.p.v. denken.
Hester PROFICIAT, je hebt met je antwoord een exemplaar van mijn roman Maidentrip gewonnen. Die komt zo snel mogelijk naar je toe!
Seizoen maakt voor mij niet uit. Ik heb nu mee gedaan omdat ik het een uitdaging vind om aan
bepaalde voorwaarden te voldoen. In ‘de kok die slikte’ was het aantal woorden spannend. Het schrappen van overbodige
woorden/zinnen is een moeilijk onderdeel.
Uiteraard doe ik mee aan een volgende wedstrijd.
Het levert mij schrijfplezier op en ik doe mijzelf graag zo’n plezier cadeau.
.
Voor mij maakt het niet uit in welk seizoen ik schrijf, schrijven doe ik toch wel.Een titel of het aantal woorden is voor mij wel een uitdaging. Ik zou best wel de uitdaging aan willen gaan voor b.v. 1000 woorden of meer. Voor mij mag het ook 1 enkel woord wezen waarmee ik aan de slag moet. Kom dus maar op met de volgende schrijf wedstrijd, ik zit in de startblokken.
Ik kan volledig achter de opsomming van de voordelen staan. Ik heb een afweging gemaakt om mee te doen maar de titel inspireerde mij in het geheel niet. Komt vermoedelijk ook wel omdat ik met een heel ander verhaal bezig was. Ik bedoel dit niet als excuus hoor, maar zo werkt het wel. Voor mij is de wintertijd de meest ideale periode om aan een schrijfwedstrijd mee te doen. Advies: geef geen verhaal als voorbeeld maar een woord, een zin, een plaatje of foto of desnoods een titel, maar zonder richting te geven aan een te kiezen onderwerp. Dat prikkelt m.i. de inspiratie en creativiteit meer.
Koos
Het maakt mij niet uit in welk seizoen de schrijfwedstrijd is, inspiratie kan er altijd zijn in mijn beleving.
Ik heb meegedaan aan de schrijfwedstrijd ‘de kok die slikte’ omdat ik graag wilde proberen om aan de gestelde voorwaarden te kunnen voldoen, het voelde als een inspirerende uitdaging voor mij. Voor mijn gevoel is het heel geslaagd, wat me dan ook extra nieuwsgierig naar de uitslag maakt :-). Hiernaast ben ik ook heel benieuwd wat anderen geschreven hebben. Marjon, dank je wel voor deze uitdaging! Groet Siska
Meedoen: het liefst in de herfst en wintermaanden. Heb meer schrijftijd dan, omdat ik toch het grootste gedeelte van de dagen binnen zit.
Ik heb meegedaan nu sowieso vanwege het zeer aanlokkelijke prijzenpakket. Maar ook omdat het een trigger was om uit m’n comfortzone te komen; iets wat leuker bleek dan ik dacht.
Of ik een volgende keer mee zou doen? Absoluut!
Het seizoen is voor mij totaal niet belangrijk. Drukte is er bij mij het hele jaar door. Daardoor denk ik dat het leuk zou zijn wanneer er elk kwartaal een schrijfwedstrijd wordt aangeboden. Dan kan ik zelf bepalen of ik er aan mee doe.
Ik heb deelgenomen omdat het me een kick gaf. Ik heb de hele tijd een heel plezierig gevoel ervaren. Beetje spanning, de uitdaging en wat kan ik al wel en wat nog niet.
De titel zou een reden kunnen zijn om deel te nemen. Echter ook hoeveel tijd kan ik vrij maken en hoeveel tijd staat er voor voordat het ingeleverd moet zijn.
Ik heb niet meegedaan omdat het aanbod schrijfwedstrijden maakt dat ik enigszins kieskeurig kan zijn. Ik stop er veel tijd en energie in, dus vraag me af ‘what’s in it for me’. Dat was kennelijk niet genoeg om me te motiveren. Het liefst doe ik mee aan een wedstrijd waar een leuk prijzenbedrag is te winnen. De Hollander is zuinig :-), meestal beland ik daarvoor bij onze zuiderburen. Publicatie van het verhaal in een verhalenbundel komt op de tweede plaats en dan houdt het denk ik wel op. Soms organiseert een uitgever iets met als hoofdprijs de publicatie van een boek. Doet het ook goed. Voor de eer of publicatie op een website doe ik niet mee. Het onderwerp, de gevraagde lengte en hoe druk ik ben met een ander verhaal speelt natuurlijk ook een rol, maar hoe interessanter de prijs, des te groter de kans dat ik mee doe. Wat mij betreft mogen in het algemeen gesproken de Nederlandse organisatoren beter hun best doen om fondsen te werven. In NL zijn het doorgaans alleen poëzie wedstrijden die leuk beloond worden.
Jaargetijde maakt me weinig uit, ik heb een voorkeur voor vrijheid in genre en thema.