Creativiteit opwekken doe je zo!
Door Marjon Cosijn
In mijn vrije tijd kijk ik liever een film dan dat ik langs paden en lanen draaf. Ik ben niet de enige. De mens is van nature een lui wezen. Natuurlijk besef ik dat wel en gun ik mijn lichaam op zijn tijd wat beweging. Maar voordat ik zover ben …
Laatst bedacht ik dat de menselijke luiheid zich niet beperkt tot fysiek bewegen. Ook op mentaal gebied hebben we luiheidsneigingen. Voorbeeld: wekelijks zie ik mijn cursisten in mijn schrijfgroep en iedere week krijgen ze een huiswerkopdracht. Het resultaat sturen ze naar mij voor feedback. Ineens realiseerde ik me dat een aantal cursisten voor iedere nieuwe opdracht dezelfde personages met hetzelfde conflict van stal haalden.
Het ligt voor de hand
We doen het allemaal op allerlei gebieden. Terugpakken naar wat we al kennen, brengt weinig risico mee. Dat is lekker veilig, want we kennen het proces en we hoeven weinig moeite te doen. Het nieuwe vraagt altijd meer inspanning en brengt bovendien onbekende valkuilen met zich mee.
De automatische piloot is voor routineklussen. Dingen die nu eenmaal moeten en die je met je ogen dicht kunt doen. Zoals afwassen, strijken, autorijden. Maar voor onze creativiteit is teruggrijpen op automatismen de dood in de pot.
Zet je brein aan het werk
Maar het nieuwe is veel spannender. Het nieuwe daagt je brein uit. Het schudt je hersens als het ware op en ze knappen ervan op! Net zoals je spieren intact blijven door te draven langs paden en lanen, gedijen je hersens bij intellectuele uitdagingen.
Toen mijn cursisten stopten met voortborduren op wat er al was, zag ik ze opfleuren. Ze gingen rechter op zitten, kregen rode wangen en de pennen vlogen over het papier. Nieuwe ideeën zijn fris: ze hebben een andere energie.
Verrassend
Wat bleek: hoe vaker zij nieuwe personages bedachten, hoe gemakkelijker hen dat afging. En hoe verrassender die personages waren. Alsof ze een luikje in hun hoofd geopend hadden, dat heel lang dichtgezeten had.
Sommige mensen houden zich bij het schrijven in. Zij schrijven niet alles op wat bij hen opkomt, uit angst dat er volgende keer niets meer is. Het tegengestelde is waar: hoe meer je verzint, hoe meer materiaal je hebt.
Associatief
We hebben een associatief brein: dat wil zeggen dat het een het ander oproept. Dat verklaart de enorme rijkdom. Creativiteit is niet iets wat op kan raken. Creativiteit gaat beter en sneller stromen naarmate we er vaker een beroep op doen.
Het is dus zaak om ieder oefenmoment aan te grijpen, zodat je creativiteit onbelemmerd kan stromen. Gun het jezelf om steeds dieper te graven in die poel van associaties. Schep de modder weg om de ideeën vrij te maken.
Vertrouw op de bron
Vertrouw erop dat de bron in jou eindeloos is. Stop met je in te houden. Gooi je terughoudendheid aan de kant. Wees uitbundig. Schrijf! Oefen en verwacht meer!
- Hoe zit dat met jouw creativiteit?
- Wat zijn jouw ervaringen met jouw creatieve bron?
- Heb jij tips om die beter te laten stromen?
- Wat doet het met jou als de ideeën zich sneller en sneller aandienen?
Schrijf je reactie of ervaring nú in het antwoordveld hieronder.
In een artikel over sex las ik eens :”Use it or lose it”, daar gingen ze vanuit dat, als je niks meer aan sex doet, de zin ook verdwijnt. En zo is het wellicht ook met creativiteit. Altijd sluimerend aanwezig, maar je moet het wel gebruiken, dan zal het ook groter, meer, beter worden. Dat merk ik ook in de cursus, zelfs al met het freewriten, wat ik daar geleerd heb. Spontane creatieve gedachten komen naar boven, soms sta ik versteld van mezelf.
Marion, wat heerlijk om te lezen! Ik hoop dat je je pen op papier blijft zetten nu ervaren hebt wat het oplevert.
Marion Verheije: proficiat!
Je hebt met je reactie een gesigneerd exemplaar van mijn roman Maidentrip gewonnen. Het komt naar je toe!
Ik ging vroeger alleen zitten als ik in een creatieve schrijf bui was. Zonde, want ik heb daardoor veel laten liggen.
Dankzij de training (elke week huiswerk) gaan beseffen dat m’n creativiteit áltijd aanwezig is, maar dat ik wel zelf de eerste stap moet zetten. Heb aangeleerd nu elke dag te gaan zitten (ook als huiswerk af is), te blíjven schrijven (ook als het voor geen meter loopt) en dóór te gaan bij weerstand (stomme opdracht, heb ik niks mee, kan ik niet, geen zin). Ik doe dat, omdat ik door een ooit gedane eerste stap ontdekte dat de stroom, hoe dan ook, gewoon op gang komt. En soms niet op houdt. Euforisch moment. M’n pen kan m’n ideeën niet bijhouden. Chaos, onleesbaar handschrift, steekwoorden, pijltjes, regels overdwars, overal in huis post-it briefjes met invallen.Met als eindresultaat een klein paradijsje aan materiaal om uit kiezen.En nee, dat overkomt me niet elke dag. En dat vinden mijn gezin, vrienden, hond en huishouden een zegen…
Marian, wat inzichten: de eerste stap moet je zelf doen én die creativiteit is altijd. Maar geloof me, hij valt in een diepe winterslaap als hij niet af en toe flink opgepord wordt. Heerlijk om te weten dat mijn lessen dit effect hebben voor jou en tof dat je het doet!