Altijd overzicht hebben op je manuscript met Scrivener

OSMC-gastblog over Scrivener door Monique Bronkhorst

Voor mijn debuutroman Lena verzamelde ik ongemerkt veel informatie. De map Lena op mijn laptop groeide langzaam vol met foto’s, samenvattingen van relevante boeken, screenshots van internetpagina’s en vooral heel veel versies van mijn roman in wording.

In totaal bijna veertienhonderd documenten. Probeer dat maar eens een beetje overzichtelijk te archiveren! Ik was dan ook geregeld iets kwijt. Voor mijn nieuwe boek besloot ik het professioneel aan te pakken en heb ik mezelf het softwareprogramma Scrivener cadeau gedaan.

Filosofie

Scrivener is speciaal ontworpen voor schrijvers. Je kunt er allerlei soorten schrijfwerk in kwijt: romans, scripts, verhalen of non-fictie. De filosofie achter deze schrijverstool is dat je je boek niet van voor naar achter hoeft te schrijven, maar bijvoorbeeld begint met het slot, daarna de openingsscènes schrijft en daarna pas de scènes daartussen invult. De scènes kun je groeperen in hoofdstukken en je kunt er eindeloos mee blijven schuiven, stukken tussenvoegen, passages schrappen en weer terughalen.

Features

Ik heb nog lang niet alle mogelijkheden van Scrivener ontdekt, maar een aantal handige features wil ik alvast met je delen:

  1. Snapshots: van elke scène kun je een snapshot maken. Deze momentopname registreert Scrivener (met datum) en kun je later weer terughalen. Scrivener kan je snapshot vergelijken met een later snapshot. De (gemarkeerde) verschillen zie je in een apart venster.
  2. Search: als je in het zoekscherm een naam, trefwoord of een hele zin typt, laat Scrivener in een oogwenk alle scènes zien waarin deze tekst genoemd wordt. Erg fijn als je bijvoorbeeld besluit dat je een personage toch een ander beroep wilt geven.
  3. Onderzoek: een apart gedeelte in Scrivener is gereserveerd voor onderzoeksresultaten. Je kunt er eindeloos veel tekst, beeld, links en zelfs filmpjes in kwijt. Ook hier kun je weer ongelimiteerd met documenten schuiven, hernoemen, groeperen, enzovoort.
  4. Karakterkaarten: het romanformat van Scrivener bevat standaard karakterkaarten. Elk personage kun je een eigen kaart geven waarop je de specifieke eigenschappen en geschiedenis van dat personage bijhoudt.
  5. Omzetten naar eBook: vanuit Scrivener kun je het complete manuscript omzetten naar een eBook in .epub of .mobi-format. Ik heb het nog niet geprobeerd en het lijkt niet erg eenvoudig, maar de handleiding geeft een uitgebreide beschrijving van de beste manier om dit te doen.

Aandachtspunten

Natuurlijk zijn er ook minpuntjes:

  1. Om het programma optimaal te kunnen gebruiken, moet je er echt even voor gaan zitten. De handleiding biedt uitkomst, maar is erg Amerikaans van opzet.
  2. Scrivener is ontworpen voor Macintoshgebruikers. Er is een Windowsversie, maar die mist een aantal features.
  3. Je kunt alle teksten eenvoudig exporteren naar Word of Pages, maar als je bijvoorbeeld wijzigingen terugkrijgt van een redacteur is het lastig deze weer in Scrivener te krijgen. De snapshotsfeature helpt, maar het blijft anders dan bijvoorbeeld in Word.

Nieuwsgierig naar Scrivener? Meer informatie vind je hier.

Benieuwd naar mijn ervaringen met andere schrijfonderwerpen? Volg dan mijn blog boekjeopenoverschrijven.

We zijn benieuwd:

Werk jij met een schrijverstool? Zo ja, welke? En hoe bevalt het?

Waarom niet? Wat houdt je tegen?

 

Monique Bronkhorst (47) studeerde Biologie aan de universiteit in Wageningen en werkt als adviseur bij Waterschap Zuiderzeeland en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In oktober kwam haar roman Lena uit, waarin zij schrijft over waargebeurde belevenissen van haar grootouders. Liefde, ontrouw en de bestraffing van NSB’ers en landverraders spelen een belangrijke rol in het verhaal.  Op haar website www.boekjeopenoverschrijven.nl blogt Monique Bronkhorst openhartig over alles wat er zoals komt kijken bij het schrijven van een boek.