Wat afstand nemen jou als schrijver kan opleveren.

OSMC-gastblog door Elena Benvenuti

Ik had vroeger een leraar handvaardigheid die ons de gekste opdrachten gaf. Hij wilde ons met andere ogen naar onze werkstukken leren kijken. “Neem eens afstand’, zei hij, als hij merkte dat wij iets over het hoofd zagen of vast kwamen te zitten.

Mijn eindexamenopdracht had ik zelf gekozen en ging over voordeuren. Hij knikte goedkeurend toen hij mij bezig zag met een maquette van een horizontale draaideur. Hoe ik erop kwam? Ik had mijn werkstuk gekanteld en gedraaid maar pas vanaf een afstand zag ik de overeenkomst met een waterrad.

Zijn advies pas ik ook toe op het schrijven.

Terwijl ik mijn verhaal vertel, maak ik soms gedachtesprongen of neem ik te korte bochten. Pas als ik een andere bril opzet, die van de lezer, en een zekere afstand tot de tekst neem, lukt het me om te zien waar ik de fout in ga of waar een andere wending een mooie draai oplevert.

Dit leverde afstand nemen mij op

Ik ben net terug van een lange vakantie waarin ik heb geschreven. ’s Morgens maakte ik schrijfmeters en als ik de laptop dichtsloeg was ik op een tropisch eiland in Thailand. Het heeft mij erg geholpen omdat ik telkens met verse ogen en hernieuwde inspiratie heb kunnen werken. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat ik ongestoord en in eigen tempo heb kunnen doorschrijven, omdat de telefoon uit stond en niemand aan mijn mouw trok.

Hoe ver moet je gaan?

Ik reis nou eenmaal graag, dus ik koos een verre bestemming. Maar je kunt overal naartoe voor een korte of lange schrijfretraite of -vakantie. Een weekend op de hei geeft je wel de rust, maar je bent op jezelf aangewezen. Schrijvers zijn solisten, maar geen kluizenaars. Als je zo af en toe kunt sparren over je verhaal of tekst krijg je nieuwe ideeën. Daarom organiseer ik ’s zomers kleinschalige schrijfweken in Toscane voor mensen die dezelfde interesse delen.

Een week waarin je je helemaal aan schrijven kunt wijden

Naast individuele schrijfretraites organiseer ik samen met professionele docenten cursusweken waar je handvatten aangereikt krijgt. Op de sfeervolle locatie word je verder verwend met de heerlijkste maaltijden die met zorg en liefde worden klaargemaakt. En er is ook tijd om de omgeving te verkennen of een wandeling in de bergen te maken.

Alles ondersteunt het schrijfproces

Inspiratie krijg je ter plekke. Zelf je pasta kneden of de pesto proeven tijdens een workshop maakt je zintuigen wakker en zorgt ervoor dat de schrijfstof opborrelt en je creativiteit gaat stromen.

De ervaring dat je met zoveel gemak schrijft, neem je mee en thuis kun je de schrijfflow op elk moment weer oproepen door de kennis die je hebt opgedaan of even terug te gaan naar die plek waar het allemaal moeiteloos leek te gaan.

Een nieuwe omgeving en nieuwe indrukken kantelen je blik: je ontdekt het waterrad in je verhaal. En daardoor ontvouwen zich weer nieuwe verhalen.

Een schrijfweek in Toscane   

Waar zou jij behoefte aan hebben als je een week in Toscane zou kunnen komen schrijven?

 

 

Elena Benvenuti werd in Italië geboren en groeide op in Nederland waardoor zij het beste van twee werelden weet te combineren door in Amsterdam én in Toscane te wonen.

Na haar studie Sociolinguïstiek werkte zij als Manager Human Resources in de zakelijke dienstverlening, waarna ze 10 jaar geleden het roer omgooide en een Bed & Breakfast opende in haar grote familiehuis in Italië. Tegenwoordig is het een kleinschalige cursuslocatie voor bezielde zomercursussen zoals schrijfretraites en schrijfvakanties, maar ook meditatieve weken. Samen met professionele docenten zorgt zij dat de weken de ziel voeden, de geest rust geven en het hart warmen.

www.ilbene.nl voor bezielde (schrijf)cursussen in Toscane
schrijven in Toscane op Facebook  @SchrijfToscane op Twitter