Als jij kijkt, zie je dan ook iets?

Door Marjon Cosijn

Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik krijg de beste ideeën onder de douche. Blijkbaar is dat een moment waarop ik loslaat en me openstel voor van alles en nog wat.

Dat is heerlijk, maar tegelijkertijd verdraaid onhandig, want het lukt mij maar niet om een manier te vinden om die ideeën en invallen vast te leggen. Tips zijn van harte welkom onderaan deze blog!

Vorige week ging mijn blog over inspiratie, over je open stellen en prompt kreeg ik onder de douche het idee voor deze blog. Je zou het een vervolgblog over inspiratie kunnen noemen, met praktische tips.

Automatische piloot

We leven grotendeels op onze automatische piloot. Dat moet ook wel, want als we ieder detail bewust zouden beleven, zouden we veel te veel prikkels binnenkrijgen. Daarom is het doorgaans prettig dat we nauwelijks merken dat we een boterham pakken, boter smeren, eten en het bordje in de vaatwasser zetten.

Maar wat gebeurt er als we de automatische piloot uitzetten?

Kijken en waarnemen

Er is een groot verschil tussen kijken en waarnemen. Kijken doen we de hele dag. We zien waar we ons bevinden, we zien degene die tegen ons praat, we zien de producten in de winkel, op het beeldscherm en op ons bord.

Maar vaak kunnen we over dat wat we hebben gezien weinig of niets vertellen. Niets bijzonders gezien. Alles was ‘gewoon’. Dat kan anders.

Als jij kijkt, zie je dan wel iets?

Om zaken die interessant zijn te kunnen signaleren, moet je wakker worden. Je moet jezelf letterlijk bij de les halen, want je moet met je volle aandacht kijken. Pas dan zie je hoe de omkrullende randjes aan de rozenblaadjes verraden dat de bloeitijd van de bloem naar een einde toeloopt. Pas dan valt je op hoeveel tinten bruin een boterham heeft.

Jezelf trainen

Als schrijver moet je het hebben van je oplettendheid. Alertheid levert je veelzeggende details op en die maken je teksten sprankelend. Het is daarom goed om regelmatig even ‘wakker’ te worden en je omgeving bewust waar te nemen. Noteer je bevindingen, dan blijven ze beter in je geheugen hangen.

Als je nog een stap verder wilt gaan, kun je regelmatig observatieoefeningen doen. Kies daarvoor een object of foto en kijk een paar minuten aandachtig. Schrijf daarna alle details op die je hebt gezien. Dit soort oefeningen traint je ook om meer op te merken terwijl je automatische piloot aanstaat!

Hoe doe jij dat? Kijk jij bewust of zou dat wel wat beter kunnen?

  • Zijn er momenten waarop je echt bewust om je heen kijkt en opneemt wat je ziet?
  • Noteer jij je bewuste waarnemingen?
  • Hoe herinner jij jezelf eraan om de automatische piloot uit te zetten?

Deel je ervaringen hieronder en praat mee!