Denk jij echt dat inspiratie vanzelf komt?

OSMC-blog door Marjon Cosijn

Lezers die zelf niet schrijven, hebben nogal eens een romantisch gevoel bij het woord ‘inspiratie’. Zij geloven dat inspiratie iets geheimzinnigs is dat ‘zomaar’ komt. Dat je daar niets voor hoeft te doen. Of dat je er niets aan kunt doen.

Dat is niet waar.

Inspiratie kun je opwekken. Inspiratie kun je naar je toe halen. Inspiratie kun je aanwakkeren. In deze blog vertel ik je daar meer over.

Je voelt dat je wilt schrijven …

Veel mensen kennen het gevoel dat ze willen schrijven, maar dat ze niet weten hoe ze moeten beginnen. Misschien herken jij het ook. Je zou niets liever willen dan je verliezen in een schrijfstroom, maar je hebt geen idee waarover het moet gaan.

Inspiratie

Dit gevoel van wel willen maar niet weten hoe, wordt soms gebrek aan inspiratie genoemd, maar daar geloof ik niet zo in.

Ik denk eerder dat het gebrek is aan aandacht en focus. Inspiratie is voortdurend om ons heen en wie alert is kan daar steeds gebruik van maken en dus altijd en overal schrijven.

Kwestie van opletten

Inspiratie komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘inblazing’. Dat houdt dus in dat er informatie van buitenaf naar binnen komt. Dat is mooi. Maar om iets te kunnen ontvangen, zul je open moeten staan. Dat is meteen de clou van deze blog.

Open staan is de eerste voorwaarde om geïnspireerd te kunnen worden. Jezelf openen is een manier om inspiratie op te wekken.

Hoe werkt dat?

Het is een kwestie van opletten. Zet je ogen en oren open als je de hond uitlaat, je kind van de crèche haalt of als je ergens een broodje gaat eten. Ik noem dat altijd ‘mijn antennetjes aan zetten’.

Maar alleen daarmee ben je er niet. Bepaal ook wát je nodig hebt, zodat je antennetjes ‘weten’ waar ze naar op zoek zijn. Stel, je zoekt een opvallende bijfiguur voor je verhaal, maar achter je schrijftafel kom je niet verder dan wat algemene types. Neem je wens stevig in gedachten en ga erop uit.

Ga naar buiten

Blijf niet binnen zitten, maar ga naar buiten. Fiets het dorp in of pak de metro naar het station. Wandel naar de buurtwinkel of rijd naar de bibliotheek. Het maakt niet uit wat je gaat doen, zolang je je vraag – dat wat je nodig hebt – maar losjes in je achterhoofd houdt.

Blijf dus in contact met die opvallende bijfiguur, dat romanonderwerp, die achtergrond terwijl je onderweg bent. Kijk om je heen en toets alles en iedereen aan jouw vraag. Stel je open. Ga gulzig en blanco door de wereld. Slurp het aanbod op, wijs niets af en verzamel mogelijkheden.

Wedden dat er een krant in de metro ligt met een foto die jou inspireert? Of dat de slager een verhaal vertelt waarin jij jouw bijfiguur herkent? Of dat de buschauffeur precies het uiterlijk heeft waar jij naar op zoek bent!

Het is een kwestie van intentie

Als je vastbesloten bent om iets te vinden, dan vind je het ook. Misschien niet meteen tijdens dat eerste uitje, maar wel een dag later of in de week daarna. Schrijven is een magisch proces en inspiratie is daar onderdeel van.

Hoe werkt dat bij jou? Hoe denk jij over inspiratie?

  • Heb jij ervaring met vastlopen? Verlang jij weleens naar schrijven maar weet je niet waarover? Hoe pak jij dat aan?
  • Heb jij goede tips om een schrijfdip te doorbreken? Deel die hieronder.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Goede personages voor je verhalen: hoe bedenk je die?