Drie ijzersterke redenen om een schrijfschema te gebruiken

OSMC-blog door Marjon Cosijn

Dit blog had ik twee jaar geleden nog niet kunnen schrijven. Schrijfschema’s vond ik tot voor kort uit den boze; ik geloofde onvoorwaardelijk in ‘intuïtief schrijven’. De tekst moest zin voor zin uit het NU ontstaan.

Deze methode heeft mij heel wat papier, omwegen en hoofdbrekens gekost. Intuïtief schrijven heeft mij ook heel veel opgeleverd. Verrassingen vooral. Zaken die je niet vooraf had gepland en die ineens op papier stonden. Dat noemde ik dan cadeautjes en ik koesterde ze. Het leken vondsten waar ik met een schema nooit op gekomen zou zijn.

Ik was huiverig voor het schrijfschema en hield me er verre van. Het was mijn overtuiging dat het werken met een schema mijn creativiteit zou doodslaan. Het zou schrijven reduceren tot een invuloefening. Alle spanning, alle opwinding, alle euforie die voor mij bij schrijven hoort, zou verleden tijd zijn. Maar gelukkig, niets is minder waar.

Daarom geef ik je hieronder drie redenen om te overwegen om een schema te gebruiken voor het schrijven van een verhaal.

1. De cadeautjes verdwijnen niet

Het goede nieuws is: als je met een schrijfschema gaat werken, hoef je geen afscheid te nemen van cadeautjes. De praktijk bewijst dat er nog steeds verrassingen op papier vallen. Onze associatieve geest heeft geen boodschap aan het schema dat voor onze neus op de muur geprikt zit. Het brein gaat tijdens het schrijven gewoon door met het produceren van allerlei zijpaden en omwegen, inclusief cadeautjes.

2. Tijdbesparend

Zijpaden en omwegen kunnen interessant zijn. Maar als je daardoor je eindbestemming niet haalt, gaat de lol er op den duur af. Hoe kun je in Eindhoven aankomen als je niet weet waar je naar toe wilt? Als je een routebeschrijving in je tas stopt, is de kans om aan te komen heel wat realistischer. Veel schrijvers beginnen aan verhalen die ze nooit afmaken. Omdat ze niet weten hoe ze dat moeten doen: al die losse eindjes aan elkaar knopen.

Dat is ook lastig. Zeker als er vele pagina’s tekst zijn. Dan raak je als schrijver het overzicht kwijt. Het schrijfschema voor de schrijver is wat de routebeschrijving is voor de reiziger. Het is een leidraad die je helpt uit te komen bij de plek waarvan je eerder hebt besloten dat je daar naar toe wilt. Een schema voorkomt dat je verdwaalt in je eigen verhaal.

3. Je voorkomt zwakke plekken

Misschien wel de allerbelangrijkste reden om met een schema te werken is dat je veel minder kans hebt op zwakke plekken. Je kunt een schematisch verhaal nu eenmaal veel beter beoordelen dan een hele berg tekst. Wanneer je de personages tot leven hebt gewekt en zij zich door het decor bewegen en conflicten aangaan met anderen, is het lastig om ze stil te zetten. Dat is nodig om te bepalen waar je moet schrappen om een en ander weer in goede banen te leiden.

Deze redenen zullen je helpen om je verhaalideeën beter en sneller te verwezenlijken. Het schema is wel degelijk een handig hulpmiddel. Uiteindelijk ben ik zelf zover om dat toe te geven.

Wil jij je ervaringen delen?

  • Hoe schrijf jij? Intuïtief of schematisch?
  • Heeft een van de twee je voorkeur? En waarom?
  • Helpt mijn blog jou om de methode te kiezen die bij je past?

Schrijf je reactie nú in het antwoordveld hieronder.
Leuke blog? Deel die hieronder via een van de sociale mediaknoppen!