Waarom kost schrijven zoveel moeite? En wat heeft een avondje haken daarmee te maken?

door OSMC-schrijfcoach Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga

 

Ik heb een droom

Het liefst schrijf ik. Achter de laptop, met een kop thee erbij, die vervolgens koud wordt omdat ik zo verdiept ben in mijn werk. Ik heb een droom, wellicht net als jij: ik wil heel graag dat ene verhaal schrijven dat in mijn hoofd zit.

Waarom doe ik dat dan niet?

Komt het schrijven er bij jou niet van? Wil je wel maar vind je er de tijd niet voor? Schrijven is mijn en wellicht ook jouw hobby. Waarom kost het dan vaak zoveel moeite om eraan te beginnen of ermee door te gaan? Rare hobby is dat: een hobby die je niet uitvoert!

Verwachtingen

Laat ik eerst de verwachtingen eens bijstellen. Die schrijfflow – dat je je thee vergeet omdat je zo lekker aan het schrijven bent – is er lang niet altijd. Ook niet bij de meest ervaren schrijvers. Het is een mythe dat je verhaal zichzelf schrijft.

Avondje haken

Toen ik eens niet zo lekker in mijn vel zat en niet aan schrijven toe kwam, werd ik uitgenodigd voor een avondje haken. Ik vond het fijn om er even uit te zijn en zo kreeg ik een haaknaald en een bolletje wol in mijn handen geduwd. Na dat avondje bleef ik ermee bezig. Heerlijk. Kinderen naar bed. En ik zit even te haken. De tafel is nog niet eens afgeruimd. Waarom pak ik zo gemakkelijk die haaknaald – ik heb in geen jaren gehaakt en maak voortdurend fouten – en kruip ik in diezelfde tijd niet achter de laptop om verder te gaan aan mijn verhaal?

Patroon

Ik weet het antwoord wel. Het haken gaat volgens een patroon. Op een papier staat precies wat ik moet doen. Ik hoef het ‘alleen maar’ uit te voeren en terwijl ik haak, mogen mijn gedachten zelfs even wegdwalen. Niet te veel, maar ik kan rustig nadenken over dingen die me dwars zitten, zonder dat het piekeren wordt.

Bij schrijven is er geen patroon dat je alleen maar hoeft uit te voeren. Dat maakt het schrijven zo moeilijk. Maar ook juist zo leuk, vind ik. Je kunt er geheel je eigen draai aan geven. Maar je hebt wel rust en ruimte in je hoofd nodig. Je kunt niet onder het schrijven je gedachten laten afdwalen.

Grit

Wat is nu de oplossing? Op internet lees ik dat grit de nieuwe factor zou zijn die leidt tot succes. De Amerikaanse Angela Lee Duckworth heeft er onderzoek naar gedaan. Grit is volgens haar  doorzettingsvermogen én passie voor lange termijndoelen. Niet te snel opgeven, dus. Hard werken, maar dat werk ook heel graag doen. Dat klinkt verdacht veel als schrijven, vind je ook niet?

Schrijven is werken. Hard werken. Je prille ideeën ontwikkelen en verteren tot bruikbaar materiaal. Als je je dat realiseert, heb je al de halve wereld gewonnen. Dan accepteer je dat het tegenzit en ga je toch door. Wij schrijvers moeten dus schrijversgrit ontwikkelen.

Wellicht kan een patroon ons daarbij helpen. Geen haakpatroon, maar een werkpatroon. Volgens Duckworth gaat het bij grit niet om één nacht keihard doorwerken. Je hoeft niet heel snel een boek te publiceren. Daar komt bij dat je lange termijndoelen het best in stukjes kunt opdelen. Als we ermee beginnen om elke week iets op papier te zetten en dat schrijfritme volhouden, zetten we grit in. Wie weet blijkt dan op de lange termijn dat we onze prille ideeën verteerd hebben tot de prachtigste verhalen, zoals grit vogels helpt met hun spijsvertering.

Heb jij ideeën om ‘schrijversgrit’ te ontwikkelen? Of is grit gemakkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan? Heb jij moeite om te beginnen met schrijven?

Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga

Aukje-Tjitske runt het veelzijdige tekst- en redactiebureau Semper Scribo. Die naam betekent Altijd schrijf ik en geeft al aan dat haar werk uit passie voortkomt. Ze schrijft en redigeert verschillende soorten teksten, vooral voor bedrijven, maar ook voor niet-commerciële instellingen. Daarnaast schrijft ze graag fictie en werkt ze als schrijfcoach voor Online Schrijfschool Marjon Cosijn.