Hoe je verhaal groeit tijdens het schrijven

OSMC-gastblog door Kelly Meulenberg

 

Als je dit leest, heb je die kriebel om te schrijven. Er zit een verhaal in je (waarschijnlijk wel meer dan één), en dat moet eruit! Je weet alleen nog niet precies hoe… Hoe doen anderen dat toch? Hoe zetten sommige schrijvers hele planeten op papier, terwijl jij nog met je eerste verhaal worstelt?

Haal even diep adem…

…en stop met staren naar wat anderen al voor elkaar hebben gekregen. Geloof me, J.K. Rowling begon niet aan Harry Potter met een plan voor zeven boeken, acht films, een toneelstuk en een sloot spin-off boeken en films. Haar tovenaarswereld is stap voor stap gegroeid.

J.R.R. Tolkiens Midden-Aarde kwam ook niet zomaar uit de lucht vallen. Op een dag krabbelde hij iets in een kantlijn: ‘In een hol onder de grond woonde een Hobbit.’ Hij wist toen nog niet eens wat een Hobbit was, laat staan dat hij aan zijn levenswerk was begonnen.

Wil je geen fantasy schrijven, maar over je eigen wereld en ervaringen? Dat scheelt, dan hoef je veel minder uit te werken dan Rowling en Tolkien! Maar waar begin je?

Je moet ergens beginnen

Wanneer je denkt aan wat je wilt schrijven, heb je vast al een paar ideetjes in je hoofd. Misschien zie je jouw hoofdpersoon voor je of de stad waar jouw verhaal zich afspeelt. Misschien vang je flarden op van een gesprek tussen personages. Misschien weet je nog niet wie er iets doet en waar, maar weet je wel dat jouw verhaal gaat over verraad, of vriendschap, of dat liefde alles overwint.

Houd die ideeën niet vast in je hoofd! Zet ze op papier, ook al weet je nog niet goed wat je er verder mee moet. Door die eerste aantekeningen te maken, schep je ruimte in je hoofd voor meer ideeën.

Ontmoet je personages

Zie je al iemand voor je? Een leuke manier om je personage uit te werken is door hem/haar/hun te interviewen. Zo leer je jouw personage beter kennen.

Wanneer je een personage hebt bedacht, kun je vervolgens nadenken over de mensen daaromheen. Met wat voor mensen kan jouw personage het goed vinden? Met wie niet?

Reis door je verhaalwereld

Waar en wanneer speelt jouw verhaal zich af? Droom even weg… Hoe ziet deze plek eruit? Wat kun je er horen, ruiken, voelen en proeven? Lijkt het op onze huidige wereld of zijn er verschillen? Schrijf het op. Je kunt ook op zoek gaan naar foto’s die erbij passen.

Wanneer je de setting van je verhaal duidelijk hebt, kun je nadenken over de personages. Wie voelt zich hier thuis, wie niet? Wat voor kansen heeft iemand hier? Wat als iemand naar een andere plek wilt reizen?

Wat kan er allemaal misgaan?

Zie je een gebeurtenis voor je? Schrijf op wat de ‘feiten’ zijn en wat voor vragen je erover hebt. Wat is er precies aan de hand? Hoe is dit zo gekomen? Wat zijn de gevolgen?

Een leuke vraag om te onthouden is ‘Wat als…?’ Wat als de dijken breken? Wat als de bank beroofd wordt? Wat als er een spion in het netwerk zit? Wat als de prins verliefd wordt op een andere prinses?

Je kunt allerlei scenario’s en opties bedenken en daar de leukste uit kiezen. Dit helpt vaak ook wanneer je midden in een verhaal vastloopt! Bedenk alle mogelijke problemen waar je personages tegenaan kunnen lopen, dan zit er vast iets tussen waardoor jij weer verder kunt. Zo lang ze aan het einde maar lang en gelukkig leven! Of niet, natuurlijk.

Schuif met je puzzelstukjes

Je kunt – en mag! – als schrijver alle kanten op. Dat maakt schrijven zo leuk en soms (oké, vaak) ongelofelijk lastig.

Het belangrijkste is dat je door blijft gaan. Hoe meer gedachten je op papier zet, hoe meer ruimte je creëert  voor nieuwe ideeën.

Eerst lijkt het nog alsof je honderden losse puzzelstukjes hebt. Maar door meer stukjes te verzamelen en er meer mee te schuiven, gaan er uiteindelijk dingen klikken. Het grote plaatje wordt duidelijker, je verhaal groeit en ineens kun je niet meer stoppen met schrijven! Ik wens je alvast veel plezier.

Hoe verloopt de groei van jouw verhaal?

  • Herken je jouw proces in bovenstaande blog?
  • Heb je vragen over dit onderwerp? Stel ze gerust. We doen ons best je zo goed mogelijk te helpen.

Kelly Meulenberg helpt je een kort verhaal, roman of blog te schrijven waar je trots op bent. Ze geeft workshops, (online) cursussen en verschillende vormen van individuele begeleiding. Voordat ze als schrijfcoach begon, haalde ze een Master in Creative Writing aan de University of Edinburgh. Daarnaast schrijft ze fictie en experimenteert ze met verschillende soorten verhalen.

Wil je meer schrijftips van Kelly ontvangen? Bezoek haar website of meld je meteen aan voor haar nieuwsbrief. Je kunt haar ook volgen op haar Facebook of Twitter.