Welke omgeving inspireert jou tot het schrijven van een verhaal?

Door Marjon Cosijn

Krijg je weleens een verhaalidee doordat je in een bepaalde omgeving bent? Als je bijvoorbeeld in een ruïne rondloopt op vakantie. Of in het huis van je oma. Of in de kelder van een school.

Soms schreeuwt een omgeving om een verhaal. Dan roept het je toe: ‘Kijk eens! Hier ben ik! Ik wacht alleen nog op jouw pen!’ Kiest een omgeving jou of kies jij de omgeving? Dat is een beetje de kwestie van de kip en het ei.

Omgeving bepaalt je verhaal

Een verhaal zweeft niet, het speelt zich altijd ergens af. Die omgeving of ruimte is bepalend voor je verhaal. Het is belangrijk dat die ruimte niet inwisselbaar is. Dat wil zeggen dat je verhaal op deze manier verloopt, omdat het zich precies daar en nergens anders afspeelt. Als je je verhaal op de camping naadloos naar een warenhuis kunt transporteren, klopt er iets niet: de omgeving moet een rol spelen in je verhaal.

Hoe weet je of de omgeving klopt met je verhaal?

Als een omgeving je inspireert tot een verhaal, dan klopt de locatie vanzelf met het verhaal: het is daar ontstaan. Het zal zelfs lastig zijn om het nog te verplaatsen zonder aanpassingen.

Je hoeft het niet altijd ver weg te zoeken. Locaties die je goed kent, kunnen je ook inspireren tot verhalen: je eigen huis, de school van je (klein)kinderen, het natuurgebied waar je vaak fietst.

Wanneer je graag verhalen schrijft met veel details, is het handig om uit te gaan van een bekende omgeving. Je kunt het decor van je eigen huis natuurlijk ook aanpassen aan het verhaal: zet dat huis in een bos neer of voeg een geheime kamer toe.

Wat moet je weten over de omgeving?

  • Binnen of buiten?
    Als het binnen is, verdiep je je in de inrichting en sfeer. Bij een buitenlocatie zijn de weersomstandigheden vaak van belang.
  • Bekend of onbekend terrein voor je personage?
    Op onbekend terrein beweegt je personage zich heel anders dan ergens waar hij zich thuis voelt.
  • Omstandigheden optimaal of niet?
    Een klapperend raam, een deur die niet open wil, een schilderij dat scheef hangt of ontbreekt. Iets wat niet is zoals het hoort, geeft extra spanning. Zorg wel dat je iets dat opvallende detail doet, anders schep je verwachtingen die niet worden ingelost. Dat zorgt voor teleurstelling bij je lezers.

Hoe verzamel je informatie over de omgeving?

Afhankelijk van jouw verhaalomgeving let je op grootte en afstanden, textuur (denk aan katoen, zijde, breisel), kleur, weersomstandigheden en sfeer. Kies altijd veelzeggende details, die specifiek zijn voor die omgeving.

Er zijn verschillende manieren om aan dat soort informatie te komen:

  • Fantaseer erop los. Schrijf op wat je bedacht hebt en controleer of je jezelf niet tegenspreekt.
  • Breng een bezoek aan de locatie en noteer wat je ziet.
  • Bekijk foto’s op internet.
  • Zoek naar filmbeelden van locaties op YouTube.

Bonustip: Tegenwoordig kun je de omgeving snel vastleggen met je telefoon. Maak daar gebruik van. Leg je eigen archief aan van omgevingen die je aanspreken.

Hoe belangrijk is de verhaalomgeving voor jou? 

  • Heb jij weleens een verhaal gesitueerd in een bekende omgeving? Hoe is dat bevallen? Heb je daar bijvoorbeeld iets aan veranderd en waarom?
  • Wat vond jij de meest geweldige verhaalomgeving ooit? In een film of een boek? Waarom inspireert juist deze omgeving jou? Kun je daar zelf iets mee?Deel je ervaringen hieronder en laten we samen de wereld betere verhalen schenken!