Waarom het schrijven van je levensverhaal geestverruimend is en welke problemen je moet overwinnen.

OSMC-gastblog door Henk Kleinstra

Een jaar of tien geleden zat ik in een geestelijke dip en een psychologe adviseerde mij om eens een aantal dingen van mij af te schrijven. Dat leek mij een goed idee.

Als standvastig boekenwurm borrelde het idee om zelf te gaan schrijven al een tijdje. Ik dacht: als je veel leest, kun je ook schrijven! Later ontdekte ik dat dit toch een beetje bezijden de waarheid was.

Het schrijven

Ik startte met als onderwerp mijn werk als stuurman op een Rijnpassagiersschip. Daar was veel voorgevallen dat het opschrijven waard was.

Maar toen ik eenmaal zat, kwamen de vragen als: wat kan ik wel en wat kan ik niet vertellen? Is mijn Nederlands wel goed genoeg? Welke zaken kan ik zonder meer opschrijven zonder iemand te kwetsen?

Gaandeweg kreeg ik toch een gedeelte op papier en na een jaar was het volgens mij klaar. Ik liet de voor- en de achterzijde door de drukker, die ook een vijftal exemplaren afdrukte. Wat was ik trots op mijn werk.

Taalkundige correcties

Intussen had ik kennisgemaakt met een bibliothecaresse, die ik een exemplaar liet zien. Zij vroeg of ik er bezwaar tegen had als zij het taalkundig eens nakeek en de fouten eruit haalde.

Op dat moment ontdekte ik dus Nederlands een moeilijke taal is en dat je echt iemand nodig hebt die de correcties voor je verzorgt.

Sindsdien werken we op vrijwillige basis samen aan mijn boekjes. Inmiddels zijn vier verschenen. De bibliothecaresse zorgt dat ze er taalkundig goed uitzien, alhoewel zij vindt dat honderd procent perfect niet nodig is voor een goed verhaal.

Mijn tips

De verhalen over je leven komen uit het diepst van je ziel en je moet er zeker van zijn dat je het bekend wilt maken. Ook moet je voorkomen dat je andere mensen kwetst.

Schrijf vanuit je hart, fair en eerlijk: dat voelt de lezer. Vaak geeft het jezelf een goed gevoel als je dingen van je afschrijft.

Nederlands schrijven is moeilijk, zeker voor mensen op een wat hogere leeftijd. Het is misschien al lang geleden dat je op school zat, maar dat is geen schande.

Zoek iemand die je teksten controleert en wees niet bang voor kritiek. Zelf je eigen taalgebruik controleren is bijna onmogelijk.

Neem de tijd

Zelf had ik gemiddeld per boekje van vijftig tot honderdtwintig pagina’s een jaar nodig. Schrijven is hobby, het is geen moeten.

Wil je je verhaal ook uitgeven, dan zijn er veel mogelijkheden. Zelf ik heb na lang zoeken een bedrijf gevonden dat ‘printing on demand’ verzorgt. Het bedrijf heet pumbo.nl en ik ben er erg tevreden over.

Zij geven ook adviezen over indeling, omslag en andere zaken. Je kunt er terecht met al je vragen en je wordt goed geholpen.

Zo krijg je dan uiteindelijk je werk als een echt boek in handen en dat geeft een heel goed gevoel.

Schrijven werkt geestverruimend

Dankzij mijn schrijven heb ik een zeer warm contact opgebouwd met de bibliotheek in Reuver, meerdere malen de plaatselijke pers gehaald, diverse uitnodigingen gekregen voor een radioprogramma van omroep Venlo.

Daarnaast werd ik uitgenodigd om mee te werken aan een documentaire over de bibliotheek.

En ik kreeg de uitnodiging om deze gastblog te schrijven. Schrijven heeft mij in een heel andere wereld doen belanden en daarom is schrijven wat mij betreft geestverruimend.

Henk Kleinstra is 62 jaar, getrouwd en heeft een zoon die de foto’s en omslagen verzorgt. De boekjes van Henk Kleinstra zijn te bestellen op www.boekenbestellen.nl Zoek op ‘kleinstra’. De titels zijn: ‘Werken op een Rijncruiseschip’, ‘Een reis door Amerika’, ‘Daar kan ik niet voor zwemmen’, ‘Kroniek van een schuttersleven’.