Waarom de juiste details zo belangrijk zijn in je verhalen

OSMC-blog door Marjon Cosijn

Als ik denk aan Dokter Zjivago van Boris Pasternak zie ik een verwilderde blik en een baard vol ijspegels. Bij Tonio van A.F.Th. van der Heijden doemen twee wanhopige ouders op in het ziekenhuis op een warme Pinkstermiddag.

De juiste details blijven hangen

Vaak blijft er van een heel verhaal bij de lezer maar één beeld hangen. Dat beeld vertegenwoordigt dan het hele verhaal. Probeer het zelf maar en kijk eens of er een beeld komt bij Komt een vrouw bij de dokter van Kluun of bij Knielen op een bed violen van Jan Siebelink. Heb je één beeld? De kans is groot dat dat beeld een essentieel of bijzonder detail bevat.

Details zijn de kleinigheden waar de schrijver op inzoomt. Hij kiest een klein onderdeel dat symbool staat voor het grote geheel. Als een schrijver het goed doet, blijven die details levenslang op je netvlies staan.

Zo kan het beeld van een speculaasplankje het symbool worden voor een hele erfenis. Dat werkt vaak indringender dan dat de serviezen, juwelen en schilderijen waren beschreven.

Een detail kan ook iets abstracts als een gevoel of thema heel concreet maken. Het afdoen van de trouwring kan symbool staan voor alles rond een echtscheiding.

Hoe gebruik je details in je verhaal?

  1. Kies details die onmiskenbaar bij dat verhaal horen

Details mogen niet inwisselbaar zijn. Het harsblokje hoort bij de violist als een zeem bij een glazenwasser. Maar ook een detail dat in eerste instantie detoneert, kan het heel goed doen. Wat moet een dorre boekhouder bijvoorbeeld met een lidmaatschapskaart voor salsadansen?

  1. Trap niet in de valkuil van de expert

Details horen als een vanzelfsprekendheid in het verhaal voor te komen. Ga niets uitleggen. Als je een verhaal schrijft over een vioolbouwer, kun je eindeloos uitweiden over het maken en onderhouden van een strijkstok. Maar als je lezers vioolbouwer willen worden, gaan ze wel een opleiding volgen.

  1. Kies bijzondere details

Zoek binnen jouw onderwerp naar zaken die niet algemeen bekend zijn. Die kun je goed gebruiken voor je verhaal. Dat soort details blijft hangen: zo houd je de lezer bij de les.

  1. Gebruik details om je verhaal spannend te maken

Een violist die zijn harsblokje kwijt is, lijkt niet zo’n spannend detail. Maar als het geleende harsblokje van een collega veel minder donker en zacht blijkt te zijn dan de hars waarmee de snaren doorgaans behandeld worden, klinkt de viool tijdens het concert niet zoals het moet. Een goed gekozen detail kan zo leiden tot een spannend verhaal.

  1. Doseer!
    Eén goed gekozen detail kan je verhaal optillen naar een hoger niveau. Met één specifiek detail kun je een omgeving soms indringender tekenen dan met een uitgebreide omschrijving. Personages gaan leven, juist door dat ene detail.

Vind jij het gemakkelijk om het juiste detail te kiezen?

  • Houd jij van opvallende details? Hoe vind je die?
  • Twijfel je weleens tussen details? Hoe maak je je afwegingen? Op gevoel? Roep je de hulp in van een proeflezer of pak jij het anders aan?
  • Mis je nog tips over details? Voeg je ideeën in het antwoordveld onder de blog toe en praat mee!