Voor mij is schrijven elke keer weer een nieuw avontuur beleven

Gastblog door Ibolya Moór

Enige tijd geleden benaderde Marjon mij met de vraag of ik een gastblog voor haar website wilde schrijven. Mijn slogan ‘Ibolya Moór schrijf je blij’ resoneerde namelijk bij haar, omdat ook zij ervan overtuigd is dat schrijven blij maakt. Graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om te beschrijven waarom schrijven mij dan zo blij maakt. Hopelijk inspireer ik jou als lezer om ook eens de pen op te pakken en daarmee te gaan experimenteren. Voor mij is schrijven elke keer weer een nieuw avontuur beleven.

Met de laatste zin van de vorige alinea kom ik eigenlijk al gelijk tot de kern. Schrijven is voor mij een vorm van avonturieren. Zelf ben ik gek op het avontuur en zal dat zo vaak als mogelijk is in mijn leven opzoeken. Mijn gezondheid is echter niet optimaal, dus soms zoek ik het avontuur via andere kanalen op. In mijn geval via schrijven!

Hoezo is schrijven avontuurlijk?

Ik hoor je nu denken, maar hoe dan? En op welke manier? Hieronder zal ik een aantal manieren noemen hoe je een schrijfproces aan kan gaan, en daarbij uitleggen wat ik daar zo avontuurlijk aan vind.

Het begint al heel simpel met het bijhouden van mijn dagboek. Iedereen die een pen vast kan houden kan hiermee starten. In een moeilijke periode van mijn leven ben ik hiermee begonnen en er nooit meer mee opgehouden. Dat is nu al zo’n dikke 25 jaar geleden.

Het zonder oordeel, verwachting of uitkomst opschrijven van wat ik meemaak in het dagelijks leven geef mij een opgeruimd gevoel. Ik hoef het namelijk niet meer te onthouden, het geeft inzicht wat er diep van binnen bij mij speelt en dat verschaft weer helderheid. Dit alles draagt bij tot mijn geluk en ik beleef het avontuur ‘een nieuw stukje van mezelf ontdekken’.

Schrijven maakt ook achteraf blij

Wat ook heel leuk is van het bijhouden van een dagboek is dat ik hele stapels met verslagen van vakanties heb. Als ik die herlees beleef ik die vakantiedag als de dag van gisteren. Er komen dan allerlei mooie gevoelens omhoog die ik soms door de problemen van het leven totaal vergeten was. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat ik daar blij van word.

Een andere tak van sport is het schrijven van artikelen voor een online Woonmagazine. Als correspondente Oosterwold, een plek in Almere waar experimenteel gebouwd wordt, kom ik in contact met allerlei soorten mensen. De mensen die ik benader zijn doorgaans razend enthousiast om te vertellen hoe zij tot bepaalde keuzes zijn gekomen en voor deze aparte manier van leven hebben gekozen. Het voedt mijn behoefte aan verbinding en contact. Tevens maakt het mij blij om deze mensen een platform te geven voor hun verhaal. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om reacties te ontvangen op mijn artikel.

Mijn grote uitdaging op schrijfgebied

Mijn grote uitdaging van dit moment is het afschrijven van mijn eerste boek: De vloek van de Hongaarse familie Moór. Ik zou niemand aanraden om als eerste schrijfoefening hiermee te beginnen, maar mocht verhalen schrijven je liggen, laat je dan zeker niet tegenhouden. Schrijf, schrijf, schrijf en wie weet begint je boek net zoals bij mij het geval was. In november 2016 deed ik mee met een schrijfchallange, waarbij je drie weken lang elke dag een opdracht kreeg.

Tijdens deze drie weken schreef ik steeds verder aan een verhaal. Op een gegeven moment had ik al zoveel geschreven en kregen mijn personages zoveel te vertellen dat ik niet meer kon stoppen met schrijven. Dit was voor mij het startsein om mijn lang gekoesterde ‘boekschrijfwens’ uit te gaan voeren.

Tijdens het schrijven heb ik natuurlijk ook momenten gehad dat ik niet blij was. Sterker nog ik heb echt wel eens gedacht, ‘waar ben ik aan begonnen’, als ik voor de zoveelste keer het boek moest gaan herschrijven, omdat ik het niet goed genoeg vond. Ik wil namelijk graag kwaliteit leveren en aangezien schrijven een ambacht is, troost ik me dan met de gedachte dat oefening kunst baart. Straks als ik eindelijk mijn boek fysiek vast kan houden, zal ik wel weer blij zijn dat ik het volbracht heb.

Schrijven én uitgeven: een dubbel avontuur

Met het schrijven van een boek ga je echt een heel groot avontuur aan. Ik wist tevoren niet waar ik met mijn verhaal heen schreef. Ik heb het op de organische manier laten ontstaan. Daarnaast was alles wat er op me afkwam om het boek daadwerkelijk te gaan uitgeven nieuw voor mij. Ik ben benieuwd wat me nog allemaal te wachten staat wanneer ik de crowdfunding ga opstarten om de financiering voor het drukken te bekostigen.

Wat ik doe als ik vastloop

Tijdens het schrijven van mijn boek liep ik ook wel eens vast. Mijn remedie was dan altijd om over iets heel anders te gaan schrijven. Sinds kort schrijf ik artikelen over mijn hobby’s. Laatst heb ik een stukje geschreven voor een website die over lichte motoren gaat.

Motorrijden is een grote hobby van mij en omdat ik daar zo enthousiast over ben, vloeien de woorden als vanzelf uit mijn pen. Wellicht ga ik nog meer artikelen over mijn hobby’s schrijven, want ik heb er vele.  Zou jij dat leuk vinden om te doen? Ga dan bij jezelf eens na over welke hobby’s jij iets zou kunnen gaan schrijven. En met wie zou je je verhaal willen delen?

Schrijfroutines zijn er in soorten en maten

Bloggen is voor mij nog een manier om mijn schrijfroutine vast te houden. De laatste tijd ben ik er helaas niet veel aan toegekomen, maar ik vind het wel erg leuk om te doen. Dus toen Marjon Sarneel vroeg of ik een blog voor op haar website wilde schrijven heb ik gelijk ja gezegd. Ik grijp deze kans om jou als lezer te inspireren om op avontuur te gaan met je pen.

Ja, wellicht is het je opgevallen dat ik steeds ‘met je pen’ schrijf. Het schrijven met pen en papier zorgt op de een of andere manier ervoor dat je creativiteit eerder gaat stromen dan wanneer je met een toetsenbord schrijft. Het voordeel van schrijven met pen en papier is dat je het letterlijk overal kunt doen.

Hoe je kunt beginnen met schrijven

Mocht je nog niet aan het schrijven zijn geslagen dan kan je de volgende dingen eens uitproberen:

  • Schrijf eens een kaartje aan iemand. Gewoon met de hand. Kijk wat er gebeurt.
  • Schrijf eens een lijstje met wat je bezighoudt. Pik er een onderwerp uit en schrijf dan vervolgens 5 minuten lang, zonder je pen van het papier te halen. Zet een timer en schrijf achter elkaar door. Herhalingen zijn toegestaan.
  • Speel eens met woorden in de vorm van een gedicht. Er zijn vele dichtvormen. Google er maar eens op. Of juist niet. Begin gewoon en laat het maar ontstaan.

Schrijf je al wel, maar heb je opstartproblemen dan kan de volgende oefening je op gang helpen. Het is een manier om je creativiteit op te wekken. Je pakt een voorwerp, maakt niet uit wat voor een. Je gaat tot in detail beschrijven wat je ziet. Na verloop van tijd zal bij een bepaald woord dat je opschrijft een lampje gaan branden. Een woord dat je aan iets doet herinneren wat je hebt meegemaakt. Schrijf net zolang door totdat je warm bent gedraaid en ga dan verder met het stuk dat je wilde gaan schrijven.

Nog een onverwachte schrijftruc

Nog niet overtuigd of je schrijven leuk vindt? Schrijf dan eens met je andere hand dan je gewend bent. Het is even oefenen, maar op deze manier activeer je een ander gedeelte van hersenen dan je normaal doet. Dan is schrijven ineens geen taaloefening meer, maar wordt het een spelletje.

Dus hou je van avontuur, maar heb je geen zin om op pad gaan, dan kan je het heel simpel gewoon thuis opzoeken met pen en papier. Of het nu een gedicht, hoofdstuk van een boek of een bladzijde in je dagboek wordt, maakt niet uit. Je weet immers van tevoren niet wat eruit komt en is dat niet de essentie van avonturieren?

  • Ben jij naar aanleiding van het blog nieuwsgierig geworden hoe het is om te gaan schrijven?
  • Welke vorm zou je uit willen gaan proberen?
  • Of schrijf je al (lang) en heb jij ideeën die jou ertoe hebben aangezet om de pen op te pakken?
  • Schrijf je antwoorden hieronder in het commentaar. Op deze manier kan jij anderen weer aanmoedigen om de pen op te pakken.

Ik wens je heel veel succes met dit avontuur!

Blije groet,
Ibolya

 

Ibolya Moór

Als dochter van een Hongaarse vluchteling werd Ibolya Moór (1966) in Utrecht geboren. Op dertigjarige leeftijd kreeg ze ernstige gezondheidsproblemen waardoor ze erachter kwam dat er een eeuwenoude familievloek op haar rustte. Ze besloot er een boek over te schrijven. Haar hobby’s zijn motorrijden, trialrunning, mountainbiken,  lamp work, lezen, wielrennen, schrijven en reizen.

Volg Ibolya via Twitter: @ibolyaschrijft en Facebook: @doorwijzer