Verhalen die zichzelf schrijven
Door Marjon Cosijn
Het klinkt als een sprookje als je een beroemde schrijver hoort zeggen ‘mijn verhaal schreef zichzelf’. Je ziet het voor je; hoe hij aan zijn schrijftafel ging zitten, zijn pen pakte, een schrijfblok naar zich toetrok en hoe er, als vanzelf een prachtig verhaal ontstond.
Dat kan, maar daar gaat wel wat aan vooraf. Je zou, als beginnende schrijver, de fout kunnen maken om te denken dat deze beroemde schrijver een heel uitzonderlijk talent heeft. Of dat er een of andere hogere macht aan het werk is als ‘het verhaal zichzelf schrijft’.
Natuurlijk is en blijft schrijven voor een deel magie. En ik wil die niet wegnemen. Ik houd van de ‘ingevingen’ die het verhaal een prachtige wending geven. En van de oplossingen die een schrijver ‘ingefluisterd’ krijgt.
Het is magie
Dat is inderdaad magisch en deels ongrijpbaar. Maar daarnaast is schrijven gewoon een ambacht. Daarvoor heb je een werkplaats, een gereedschapskist en een tekening nodig.
Ik houd van de vergelijking met de timmerman. Ook hij bouwt iets wat er nog niet was. Precies zoals een schrijver dat doet. Het verschil is dat een timmerman met balken en spijkers werkt, waar een schrijver alleen maar woorden heeft.
Voorbereiding is het halve werk
Laten we de vergelijking nog even doortrekken: hoe gaat de timmerman te werk? Stel dat hij een huis bouwt.
Hij zal niet vertrekken zonder zijn duimstok, zijn bouwtekeningen, zijn waterpas en zijn cirkelzagen. In zijn bus liggen planken, palen en daksparren overzichtelijk geordend en zorgvuldig gezekerd. Doelgericht gaat hij naar de plek waar het huis moet komen. Hij weet precies wat er moet gebeuren. Hij zou kunnen zeggen: het huis bouwt zichzelf.
Jij hebt ook planken en palen nodig
Net als de timmerman heb jij ook planken en palen nodig. En precies zoals hij leg je die in je werkplaats voordat je gaat schrijven. De werktekening van de schrijver is zijn schrijfschema. De wiggen staan in zijn aantekenboekje en de speciale lijm zit veilig opgeborgen in een hoekje van zijn geest.
Om ervoor te zorgen dat jouw materiaal op tijd op zijn plaats ligt, moet je ervoor zorgen dat jouw antennes openstaan. Als schrijver moet je al je zintuigen openzetten en letten op de wereld om je heen. Zo doe je ideeën op die je in je verhaal kunt gebruiken.
Zorg dat je ideeën niet wegvliegen
Die ideeën leg je vast. In een notitieboekje. Op losse blaadjes. Op de achterkant van een kassabon. Of in een chic Moleskine schrijfboekje als je je Ernest Hemingway wilt voelen.
Misschien krijg je je ideeën terwijl je wandelt. Stop dan je dictafoon in je jaszak of gebruik je smartphone om je ideeën vast te leggen.
Er bestaan een heleboel apps om je aantekeningen digitaal te ordenen. Mijn collega Marelle Boersma heeft daar een uitstekend blog over geschreven.
Jouw losse notities zijn de eerste elementen van je werktekening! Door die te ordenen, kan de magie zich gaan voltrekken. Want alleen als je helemaal voorbereid bent, kan het verhaal zichzelf schrijven.
Jouw mening is belangrijk.
- Hoe bereid jij je voor op het schrijven van een verhaal of roman?
- Heb je vaste methodes om je materiaal te verzamelen of werkt het voor jou iedere keer anders?
Mindmapping is een techniek die goed kan werken om verbanden tussen elementen aan te brengen. Het werkt intuïtief. Er zijn veel tools vrij beschikbaar, van simpel tot geavanceerd. XMind en FreeMind zijn bekende.
Mindmapping werkt prima. Je moet even voor gaan zitten, en de opbrengst is groot. Ik werk gewoon met grote vellen papier en stiften. Heel ouderwets.
Zo simpel uitgelegd, maar zo raak. Ik begin mede door deze blogs, steeds meer de fijne kneepjes van het vak te snappen. Ze toepassen is een ander verhaal, maar, oefening baart kunst.
Petra, wat fijn om te horen! Er komt veel kijken bij schrijven en ik ben dankbaar dat mijn blogs je helpen inzicht te krijgen. Verder: pen op papier!
Ik verzamel eerst veel in mijn hoofd, als ik op de fiets zit,
in mijn bed lig. Dat heeft uiteraard een groot nadeel, het fladdert ook
mijn hoofd weer uit. Nu heb ik van die losse papiertjes, bij de computer liggen.
Of schrijf het op de achterkant van de bladzijden van de weekkalender.
Voor 2015 gaat dit laatste niet op. Ik heb een andere week agenda.
Vanmiddag moet ik in Terneuzen zijn en koop ik een notitie boekje,
met een aparte omslag uiteraard. Het wordt een bijzonder boekje.
Lya, ik herken dat ‘verzamelen in je hoofd’. Ideeën fladderen binnen en ook weer buiten. Zeker op de fiets. Dat is jammer. Een dictafoon zou jou enorm helpen. Als je een smartphone hebt dan zit die functie er op. Kun je al fietsend je ideeën verzamelen!