Schrijvend spelen

Gastblog door schrijfster en schrijfcoach Winny Bos

Braaf zijn. Doen zoals het hoort. Zo gaat dat altijd. Herkenbaar? Als volwassenen verliezen we ons creatief vermogen, terwijl kinderen eindeloos creatief kunnen zijn. Ze doen maar wat, proberen van alles, lukt het niet, niet getreurd zonder enig twijfel een nieuwe poging. Kinderen kennen geen gewoonten, patronen en overtuigingen. Hoe kun jij als volwassene weer schrijvend spelen? Hier een 3 tal tips:

Ik heb nog nooit

Een lijstje maken van wensen, verlangens of door sommige mensen ook wel een bucketlist genoemd. Lijstjes zijn we gewend te maken voor de boodschappen, met Sinterklaas of voor je verjaardag. Er zijn veel meer onderwerpen waarvoor je lijstjes kunt maken. Vraag jij jezelf wel eens af hoe vaak je iets nieuws doet? Als kind doe je dat bijna dagelijks. Naarmate je ouder wordt wil de sleur van het leven je overnemen. Dat haalt de sprankeling, verfrissing en vooral openheid bij je weg. Ik daag je uit om en lijstje te maken met dingen die je nog NOOIT hebt gedaan. En dat lijstje is heel lang, want er is veel wat je NOOIT hebt gedaan. Ik heb nog nooit parachute gesprongen. Ik heb nog nooit de koning een hand geschud. Ik heb nog nooit Zuid-Afrika bezocht. En ga zo maar door. Wanneer je je lijstje hebt geschreven, kies je 1 ding uit die je gaat doen. Na de uitvoering schrijf je over je belevenissen.

Het woordenspel

Je gaat een spel maken, een woordspel. Benodigdheden:
•    45 blanco visitekaartjes of iets van dit formaat
•    verdeeld in 3 stapels van 15 kaartjes
•    en een pen

Beschrijf 3 stapels met 15 kaartjes als volgt:
•    werkwoorden
•    bijvoeglijke naamwoorden
•    zelfstandige naamwoorden

Trek uit iedere stapel een kaartje en maak van de 3 woorden een elfje. Een elfje is een uit 11 woorden bestaand tekstje met de volgende structuur:
1 – Op deze regel 1 woord
2 – Op deze regel 2 woorden
3 – Op deze regel 3 woorden
4 – Op deze regel 4 woorden
5 – Op deze regel 1 woord
Het hoeft geen logisch tekstje te zijn. Het mag uit 11 losse woorden bestaan, het kan één lange zin zijn. Op de 4e regel kun je een vraag stellen. Het is helemaal aan jou. Een voorbeeld met de woorden schrijven, schrift, gifgroen

Schrijven
met pen
woorden op papier
in een gifgroen schrift
Genieten

Knip en plak

Neem een aantal oude tijdschriften, kranten of folders en een timer, die je op 15 minuten zet. 15 minuten lang ga je deze doorbladeren. Alle woorden en plaatjes die je op een pagina aanspreken scheur je uit. Wanneer de 15 minuten om zijn ga je alle woorden en plaatjes uitknippen. Als je dit hebt gedaan neem je een A4tje van iets dikker papier. Alle woorden en plaatjes ga je hier opplakken. Het hoeft niet mooi. Als de teksten maar goed leesbaar blijven. Op een gegeven moment is het A4tje vol. Leg deze voor je neer, pak je pen en ga 10 minuten schrijven over welke boodschap je voor jezelf hebt gemaakt. Zet ook dit keer de timer aan zodat je je niet druk hoeft te maken over de tijd. Als de wekker afloopt, maak je je zin af en ben je klaar. Voel even of je tekst hardop aan jezelf wil voorlezen.

Zo dat waren de 3 tips om weer te gaan schrijven. Om de creativiteit in jezelf te openen. Even weer het kind in jezelf aan te spreken en toe te laten. Heel veel plezier en ik ben nieuwsgierig naar je ervaringen.

winny_bosWinny Bos begeleidt mensen om op ontdekkingsreis te gaan naar hun levensverhaal. Hierin gaat op dat wat je aandacht geeft ruimte krijgt en dat je al schrijvend niet weet welke inzichten je onderweg ontvangt. Meer zelfkennis, rust en creativiteit is het resultaat. Meer weten over Winny? Bezoek haar website, volg haar op Facebook en op Twitter

 

 

Hoe doe jij dat? Hoe krijg jij weer plezier in schrijven?

  • Heb je je eigen trucjes of methodes om (weer) aan het schrijven te komen? Deel je ervaringen of tips onder de blog en kom nog eens terug om te lezen wat andere schrijvers hier posten!