Schrijfwedstrijd: alleen maar pluspunten

Door Marjon Cosijn

Heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel een schrijfwedstrijd je oplevert?

Zelfs als je niet wint, levert meedoen veel op.

Alleen al het feit dat je je pen op papier zet, is een pluspunt. Maar een schrijfwedstrijd levert je zoveel meer op. Lees maar mee:

De uitdaging aangaan

Bij een schrijfwedstrijd bepaalt iemand anders waar je over gaat schrijven. In het geval van Mijn eerste liefde krijg je alleen een titel. Die opdracht beperkt je, want hij is heel specifiek. Je kunt daardoor bijna niet anders dan in gedachten teruggaan. Naar die eerste keer, die eerste zoen, of die eerste teleurstelling.

Behalve een titel hoort bij deze schrijfwedstrijd een exact woordenaantal. Ik weet dat dit een extra moeilijkheidsfactor is, maar dit helpt je om helder te krijgen waar je verhaal over gaat. De kans is groot dat je eerst teveel woorden hebt en dan moet je dus schrappen. Dat betekent kiezen tussen wat er wél en wat er niet toe doet. Daar leer je veel van.

Iets anders dan anders

Een schrijfopdracht helpt je om iets anders te doen dan je gewend bent. Iedere schrijver heeft vaste rituelen en favoriete onderwerpen. Soms weet je het niet van jezelf en dan hoor je het van proeflezers of van je redacteur: ‘weet je dat je eigenlijk steeds hetzelfde verhaal schrijft?’.

Daarom is het heel belangrijk dat je af en toe inspiratie van buitenaf krijgt. Daarmee voorkom je dat je jezelf herhaalt. Je wordt door de opdracht van de schrijfwedstrijd als het ware op een ander been gezet. Dat kan aanvankelijk heel ongemakkelijk aanvoelen: juist omdat het niet je bekende route is.

Een deadline is goud waard

Schrijvers zijn meesters in uitstellen. Ik ken geen beroepsgroep die daar zo bedreven in is. Maar als je je schrijftalent wilt ontwikkelen, is het belangrijk om veel te schrijven. Een deadline is een fantastische stok achter de deur; het is een hulpmiddel om te stoppen met twijfelen en aan de slag te gaan.

Om een goede piloot te worden, moet je een heleboel vlieguren maken. Voor schrijvers geldt dat ook: heel veel bezig zijn in de praktijk. Heel veel schrijven dus. Schriften vol. Verhalen, columns, blogs, brieven. Er zijn zoveel genres om uit te kiezen. Door je ideeën op papier of op het scherm vorm te geven, werk je aan je ontwikkeling als schrijver.

De kunst afkijken

Een schrijfwedstrijd is een uitstekende manier om te leren van anderen. Daarom publiceer ik niet alleen de drie winnende verhalen, maar ook een aantal Toppers: dat is categorie inzendingen die het net niet hebben gehaald, maar die wel de moeite waard zijn. Dat is niet alleen leuk voor de deelnemers, omdat zij een podium krijgen, maar iedereen kan er zijn voordeel mee doen. Op die pagina’s kun je zien hoe anderen de opdracht hebben uitgewerkt.

Bij elk winnend verhaal komt een juryrapport én een verslagje van de winnaar over het schrijfproces. Als dat niet inspirerend is!

Wat vind jij van schrijfwedstrijden?

  • Heb jij weleens een verhaal ingestuurd naar een schrijfwedstrijd en waarom wel/niet?
  • Waar moet een schrijfwedstrijd voor jou aan voldoen? Deel je ideeën hieronder!