Het juiste moment in je verhaal

OSMC-blog door Marjon Cosijn

Is er in jouw buurt ook een plek waar jongeren de meest acrobatische toeren uithalen met skateboards? Precies op het juiste moment maken zij een minimale beweging en ineens staan ze bovenop dat muurtje waar ze eerst nog onderlangs rolden!

Ook al ben jij minder gespierd of kan de conditie van jouw kniegewrichten niet tippen aan die van die sporters, als schrijver doe je iets vergelijkbaars. Je kiest, net als de sporter, het juiste moment.

Alles staat of valt met het juiste moment

Je kunt nóg zo’n getraind lijf hebben, nóg zulke soepele gewrichten, als je balans niet deugt dan lukt geen enkele sprong. Je zult om de haverklap op de grond liggen, ongetwijfeld tot groot vermaak van degenen die schijnbaar zorgeloos de meest uitdagende capriolen uithalen op dat plankje.

Ter vergelijking: als schrijver kun je geweldige personages hebben, spannende conflicten en uitstekende dialogen, maar als de balans niet klopt, mislukt het verhaal. Het bewaken van de balans is geen apart onderdeel van het schrijven, het is een vaardigheid die je voortdurend nodig hebt.

Het kiezen van het juiste moment is een vaardigheid

De Engelsen hebben een mooi woord voor ‘het kiezen van het juiste moment’ en dat woord is timing. Een goede timing zorgt voor een verhaal dat volledig in balans is. Doorgaans zal daar een harmonieuze structuur achter zitten.

Voor het verkrijgen van een evenwichtige verhaallijn moet je als schrijver van tevoren weten hoe je verhaal zal verlopen.

Weten wat je doet, verbetert je timing

Een schrijfplanning kun je vergelijken met het gps-systeem van de schrijver. Aan de hand daarvan kun je de informatie uitstekend verdelen over het gehele verhaal, waardoor het evenwichtiger wordt.

Je schrijft bijvoorbeeld een verhaal over Clasien, die verlangt naar een baby. Als je Clasien van de ene of de andere dag een kind laat adopteren, veroorzaakt dat verwarring bij de lezer.

Als jij vanaf het begin weet, dat jouw personage onvruchtbaar is, kun je hierop anticiperen. Heel gedoseerd kun je tijdens verschillende scènes verwijzen naar haar passie: het verzorgen van een baby. Op je schrijfschema teken je aan in welke scènes Clasien met het thema moederliefde in contact komt.

Als je het goed doet, komt de adoptieaanvraag voor de lezer precies op de juiste tijd.

Het helpt om de kunst af te kijken

Het juiste moment is een gevoel. Sommige mensen missen elk gevoel voor timing. Zij vertellen doodleuk tegen een pasgetrouwd stel over de gruwelen van het huwelijk. Zij voelen niet aan dat het onderwerp ongewenst is.

Je kunt je gevoel voor timing ontwikkelen door te kijken naar mensen die er meester in zijn. Alle geslaagde cabaretiers zijn perfect in timing. Ieder lachsalvo is daar het bewijs van.

Lees ook geslaagde korte verhalen van schrijvers als Roald Dahl, Sanneke van Hassel, Martin Bril, Cees Nooteboom en Gerard van Emmerik of Raymond Carver.
Onderzoek hoe zij de belangrijke momenten in hun verhalen timen.

Door je in dit onderwerp te verdiepen, ontwikkel je een beter gevoel voor het juist moment. Dat is een uitstekende tijdinvestering, aangezien ieder verhaal staat of valt met een goede balans.

 

Hoe zorg jij voor balans in je verhalen?

  • Wat doe jij om je (gevoel voor) timing te verbeteren? Deel je tips hieronder!
  • Kan ik je helpen met timing? Stel je vragen gerust hieronder.