Hoe één woord het begin kan zijn van een nieuw verhaal

Door Marjon Cosijn

Ken je dat? Dat er een liedje in je hoofd zit dat er niet meer uit wil? Steeds maar weer betrap je jezelf erop dat je het zingt, neuriet of fluit. Het kan zelfs irritant worden.

Soms overkomt datzelfde je met een woord, een uitdrukking of een mooie poëzieregel. Je bent erop gestuit. Je weet niet eens meer waar, maar de tekst zit in je hoofd en laat zich niet verwijderen.

Zo’n hardnekkig woord of zo’n drammerige regel kan het begin zijn van een verhaal. Als je dat woord of die uitdrukking overal om je heen ziet opduiken, dan kun je er niet meer omheen: je hebt inspiratie.

Inspiratie komt op allerlei manieren. Sommige schrijvers ontwikkelen een patroon, maar bij de meesten is het iedere keer anders. Dit is deel drie van de blogserie over verhaalideeën: taal als inspiratiebron.

Wat zegt dit woord je?

Je hebt ergens een woord opgevangen dat om de een of andere reden beklijft. Het kan ook een zin zijn. Wat is die reden? Wat heeft dat woord of die zin je te zeggen? Neem een groot vel papier, schrijf het woord of de zin met een viltstift in het midden. Teken een cirkel rond het woord en schrijf alle woorden eromheen die bij je opkomen. Zo ontdek je wellicht wat het je te zeggen heeft.

Spreek jouw woord een paar keer hardop uit en luister naar de klank. Welke tijd roept het op? Welke situatie? Welke emotie? Welk personage zou dit woord gebruiken? Als je weet uit welke context het woord komt, haal het daar dan eens uit en zet het woord in een nieuwe situatie. Grote kans dat je een prachtig idee voor een verhaal krijgt.

Buit je inspiratie uit

Schrijf de zin of het woord op en leg het op een plek waar je het steeds ziet. Of print het uit en plak het overal om je heen. Verdrink in je woord. Zoek in tijdschriften of op internet naar beelden die bij je woord horen. Ga ook eens na wat het tegenovergestelde van het woord is of formuleer het eens op een andere manier.

Zo kan het ook

Als je het type bent dat graag mediteert, ga dan eens mediteren op je woord. Ga ergens rustig zitten, sluit je ogen en maak contact met het woord. Vraag wat het je te zeggen heeft. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt.

Als je er op deze manier voor openstaat, gaat er van alles stromen. Wees daarop voorbereid: houd je notitieboekje of dictafoon bij de hand. Je gaat ook niet zonder een emmertje naar de bron. Wees dienstbaar aan je inspiratie en vang die op. Ik verzeker je: er zal steeds meer aanvoer komen!

Andere blogs die al verschenen in deze zesdelige inspiratieserie:

Goede personages voor je verhalen: hoe bedenk je die?

Welke omgeving inspireert jou tot het schrijven van een verhaal?

Een woord kan het begin zijn van een verhaal!

  • Zijn er woorden die jou inspireren? Leidt een woord jou ook naar een verhaal? Hoe werkt dat dan?
  • Hoe ga jij om met inspiratie? Vang je woorden op? Of vertrouw je op je geheugen? Voeg je ideeën in het antwoordveld onder de blog toe en praat mee!