Waarom je niet start met schrijven en je schrijfdroom blijft liggen

OSMC-blog door Marjon Cosijn

Veel mensen hebben daar last van: wel willen schrijven, een schrijfdroom hebben, maar niet starten. Sommigen van hen dromen van schrijven. In hun hoofd wonen al personages. Stiekem maken ze aantekeningen. Af en toe gaan ze er zelfs voor zitten: nu-gaat- het-gebeuren. Maar dan gebeurt er niets.

Anderen praten erover met familie en vrienden. Ze praten over hun schrijfdroom. Misschien worden ze aangemoedigd, maar het kan ook zijn dat ze meewarig worden aangekeken. Zij schrijven evenmin.

Beiden hebben hetzelfde probleem: wel willen, maar niet starten. Daar gaat deze blog over.

Het verlangen naar schrijven

Jouw verlangen naar schrijven is er niet zomaar. Het is een verlangen van je ziel.

Schrijven is een vorm van expressie. Een manier om jezelf uit te drukken. Als schrijver vertaal je wat binnenin jou leeft.

Als je verlangt naar schrijven, dan is schrijven jouw manier om de wereld te tonen wie je bent. Jouw manier om jezelf zichtbaar te maken. We hoeven niet allemaal bestsellerauteurs te worden. Sommige verhalen worden geschreven voor een klein publiek. Dat maakt die verhalen niet minder belangrijk.

Er is een idee

Ieder mens is uniek. De bibliotheek staat vol boeken van allerhande soort. Sommige boeken zul je verslinden en andere leg je gapend terzijde. Afhankelijk van wat voor soort lezer jij bent. Wat resoneert met jou? Waar word je blij van? Wat laat jouw bloed sneller stromen?

Als schrijver heb je ideeën, plannen, personages. Je hebt fascinaties, interesses en expertise. Omdat je al jaren rondloopt in dit leven heb je ervaringen en hang je wel of niet ideologieën aan.

Het idee is uniek

Er is maar één jij! Niemand heeft jouw aanleg, jouw karakter en jouw achtergrond. Daarom is er maar één die jouw verhalen kan schrijven en dat ben jij!

Wel willen starten, maar niet beginnen heeft vaak te maken met de vraag of jouw idee wel goed genoeg is. De angst om niet goed genoeg te zijn, is een onbewuste universele angst. Die houdt je tegen om te schrijven.

Maak kilometers

De beste manier om hier doorheen te komen, is je pen op papier te zetten en te schrijven. Schrijven zonder dat je meteen een geslaagd verhaal wilt produceren, is het tegengif tegen schrijfblokkades.

Schrijfkilometers maken, is een manier om te wennen aan jouw pen die danst. Aan de letters, aan de woorden die ontstaan op het witte papier. Als je hiervan een dagelijkse oefening maakt, went jouw systeem aan het feit dat je gaat zitten en schrijft.

Wees zacht voor jezelf

We zitten allemaal vol zelfkritiek en die kan je verlammen. Zelfkritiek zorgt ervoor dat je niet tot schrijven komt. Omdat je jezelf vertelt dat het allemaal niets voorstelt. Dat er niemand op zit te wachten. Dat je beter
iets nuttigs kunt gaan doen.

Ik zou het niet zo op kunnen schrijven, als ik het niet zelf had doorgemaakt. Het is helaas zó menselijk om streng te zijn voor jezelf, maar het blokkeert je aan alle kanten. Het is alsof je gas geeft en tegelijkertijd je voet op de rem houdt: je komt geen meter vooruit, maar je benzinemeter daalt razendsnel!

Zet je pen op papier en vertrouw

Je kunt jezelf hier doorheen helpen door regelmatig te schrijven, zonder zelfkritiek. Probeer het maar eens. Koop een goedkoop schrift –of juist een heel duur schrift – en neem een fijne pen en schrijf iedere dag een kwartier. Het maakt niet uit wat, maar zorg dat je je pagina’s vult. Wedden dat jouw systeem aan schrijven went?

Als je het lastig vindt om in je eentje van start te gaan, volg dan Freewriting, de training.  In twaalf lessen begeleid ik je en leer ik je hoe de ene na de andere blokkade doorbreekt, zodat je eindelijk aan dat verlangen naar schrijven kunt toegeven en kunt werken aan je schrijfdroom.

 

Wil jij schrijven, maar komt het er niet van?

  • Welke excuses heb jij om niet te schrijven?
  • Heb je zelf manieren bedacht om hier doorheen te breken?

Deel jouw vondsten onder de blog. Laten we elkaar inspireren!