Durf jij alles te schrijven?

Door Marjon Cosijn

Onlangs schreef ik Wat vindt tante Truus ervan? een blog over ongewenste meelezers op je schouder. Deze imaginaire criticasters kunnen je verhinderen om te schrijven. Je verlamt, je loopt vast, je raakt gefrustreerd.

In deze blog ga ik nog een stapje verder, want in het geval van die ongewenste meelezers is het duidelijk: er is geen of te weinig productie. Het onderwerp van deze blog ligt in dezelfde lijn, maar dit struikelpunt zit wat meer verstopt. Je komt het niet zo gemakkelijk op het spoor, omdat het witte-pagina-symptoom ontbreekt: je schrijft namelijk wel.

Wat is dan je valkuil? 

Je verhaal kabbelt

Je verhaal is oninteressant, want het kabbelt.

Dat is de grootste fout die je kunt maken, want een kabbelend verhaal wordt weggelegd door je lezers en het is een belediging voor je personages.

‘Voor mij zijn mijn karakters net gewone mensen, die dus over alles kunnen oordelen, met ook hun (onterechte) vooroordelen.’

Aldus een schrijver onder mijn blog Wat vindt tante Truus ervan.

Voel jij je écht vrij om te schrijven wat je wilt? Een verhaal is namelijk pas interessant als er echte personages in rondlopen. Echte personages hebben donkere en lichte kanten.

Je kunt schrikken van je eigen personages

Personages zeggen of doen soms dingen waar je je voor schaamt. Ze vloeken, ze hebben geen principes, ze zijn ontrouw, ze liegen, ze bedriegen. Dingen die jij zelf wellicht nooit zou doen.

Op Schrijversvakschool Amsterdam zei onze mentor altijd; “Als schrijver ben je god”. Dat betekent dat je als schrijver de creator bent, de schepper van jouw universum. Jij bepaalt de regels en de wetten.

Hoe vrij ben jij als schrijver?

Gaandeweg merkte ik dat helemaal niet zo’n ‘god’ was: ik hield bij het schrijven rekening met anderen. Ik woon in een kerkelijke omgeving en ik had veel kerkgangers onder mijn cursisten en lezers.

Ik wist dat zij de wereld anders ervaren dan mijn personages. Stomverbaasd leerde ik dat zelfs een woordje als ‘verdorie’ als een vloek ervaren werd.

Het heeft mij tijd en moeite gekost om werkelijk vrij te schrijven en alle imaginaire meelezers onverbiddelijk weg te sturen. Maar het feit dat ik me ervan bewust werd, was de eerste stap.

Pas jij je personages aan?

  • Vind jij het belangrijk wat je omgeving van je verhalen en je personages vindt? Houd je je in?
  • Wat laat je personages niet zeggen, doen of denken?
  • Durf jij alles te schrijven? Durf jij scènes te schrijven vol geweld of seks? Waarom wel of waarom niet? Deel je ervaringen en tips hieronder in het antwoordveld en praat mee!

Deel je ervaringen hieronder en praat mee!