De 3 beste tips over de achtergrond van je verhaal

Gastblog Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga

Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga schrijft graag verhalen die zich in een bijzondere omgeving afspelen.

In onderstaande blog geeft zij tips hoe je de omgeving het beste kunt introduceren. Waar moet je op letten en wat moet je vooral niet doen.

Een originele omgeving voor je verhaal

Het is not-done om ellenlange beschrijvingen te geven van de omgeving waarin je personages zich bevinden. Nog voordat je één boom van het bos beschreven hebt, is je lezer al afgehaakt. Maar dat wil niet zeggen dat ruimte onbelangrijk is in je verhaal. Integendeel.

De omgeving van je personages kan je verhaal juist die eigen sfeer geven waardoor het blijft hangen. Sterker nog, een bijzondere locatie kan jou op het idee van je verhaal brengen en je personage in grote mate beïnvloeden.

Laat je lezer een Alice in Wonderland zijn

Het kan erg leuk zijn om een bijzondere achtergrond voor je verhaal te verzinnen. Een microscopisch kleine wereld in het riool, een dorp in een boomstam, een stad die precies op de grens tussen horizon en regenboog staat… Ga eens brainstormen over mogelijke locaties. Freewriting kan je daarbij helpen.

Hoe integreer je de achtergrond in je verhaal?
Het is onnatuurlijk om expliciet uitleg te geven in een verhaal. In een zelfverzonnen omgeving zullen echter veel dingen zijn die je lezer niet zonder uitleg begrijpt. Hoe kun je informatie over de omgeving op een natuurlijke manier in je verhaal verwerken?

1. Gebruik een verteller

Schrijf je verhaal vanuit een alwetende verteller of introduceer een vertellend personage dat een (deel van) het verhaal vertelt. Verval niet alsnog in beschrijvingen, maar laat de verteller tussen neus en lippen door informatie geven.

2. Gebruik een onwetend personage

Schrijf vanuit het perspectief van een onwetend personage. Mogelijk betreedt je personage van buitenaf de door jou bedachte wereld of is je personage een kind dat nog niet alles weet. Je kunt zo gemakkelijker informatie geven dan vanuit een personage voor wie de omgeving volkomen normaal is.

3. Gebruik de eigenschappen van de omgeving

Laat eigenschappen van de omgeving van invloed zijn op (de acties van) je personage. De ruimte is giftig of glibberig, er is geen zwaartekracht of je kunt er onder water zwemmen zonder ooit adem te hoeven halen. Die eigenschappen kunnen je personage tegenwerken of juist helpen.

BONUSTIP: Zo verzin je goede namen!

Bedenk ‘landschapselementen’, dat wil zeggen dingen die zich in de imaginaire ruimte bevinden en verzin daar namen voor die lijken op bestaande namen. De lezer zal ze koppelen aan de bestaande namen en ze daardoor voldoende begrijpen. Zo heb ik het gedaan in mijn verhaal.

Semper Scribo is het veelzijdige tekst- en redactiebureau van Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga. Ze schrijft en redigeert vooral voor bedrijven, maar ook voor niet-commerciële instellingen. De naam ‘Semper Scribo’ betekent ‘Altijd schrijf ik’ en geeft al aan dat dit tekst- en redactiebureau geboren is uit passie. Altijd is ze met woorden, zinnen, schrijfstijl en grammatica in de weer.

 

 

 

Hoe kies jij de achtergrond van je verhaal? Of kiest die achtergrond jou?

  • Heb je ervaring met speciale achtergronden voor je verhaal?
  • Of schrijf je het liefst verhalen die zich tegen een onopvallende achtergrond afspelen. Waarom?
  • Droom je ervan je verhaal tegen een bepaalde achtergrond te laten spelen? Waar loop je tegenaan? Heb je vragen? Stel ze hier.