Beter schrijven, beter leven
door Marjon Cosijn
Beter schrijven, beter leven. Dat is het thema van de Week van het Schrijven die sinds 2007 wordt georganiseerd door het Netwerk Schrijfdocenten en het tijdschrift Schrijven Magazine.
Fantastisch, want deze week is dé opening voor het schrijfseizoen geworden. Overal in het land zijn er open dagen, workshops en lezingen te bezoeken en er is veel aandacht voor in de media.
Als toelichting op het thema staat op de website van Schrijven Online dat niet iedereen die schrijft het doel heeft te publiceren. “Schrijven helpt te ordenen, te verwerken, te reflecteren, te ontspannen en te verbazen.” Laten we dat eens onder de loep nemen.
Ordenen
Dit heb ik talloze malen zelf ervaren: dat een situatie voor mij duidelijker werd door over een onderwerp te schrijven. In mijn geval waren dat vaak columns, omdat de column mij dwong om een standpunt in te nemen. Maar je ordent natuurlijk ook als je simpelweg lijstjes schrijft. To-do lijstjes, lijstjes over je jeugd, lijstjes over dingen die je dwars zitten, lijstjes van onderwerpen die je met iemand wilt bespreken.
Verwerken
Je hoeft geen therapeutisch doel te hebben om zaken te verwerken terwijl je schrijft, al kan dat natuurlijk wel. ‘Schrijf het van je af’ is niet voor niets een bekende kreet geworden.
Mijn ervaring is dat er altijd iets van jezelf in je verhalen en romans verstopt zit, al is het nog zo klein. Blijkbaar is dat iets wat gehoord wil worden. Het doet iets met je als je met zo’n thema hebt gestoeid.
Reflecteren
Bij reflecteren denk ik gelijk aan een dagboek. Dat is van oudsher dé plek om op papier over zaken te schrijven die je bezighouden. Dagboeken zijn meestal niet voor publicatie bedoeld, maar er zijn uitzonderingen, zoals Het dagboek van Anne Frank, De Srebrenica-dagboeken van Charlef Brantz of Geheim dagboek van Hans Warren.
Ontspannen
Schrijven kan inderdaad net zo ontspannend zijn als het tekenen van doodles: dat is bijvoorbeeld het gedachteloos vullen van vlakjes met lijntjes, streepjes of puntjes. Er ontstaat dan bijna per ongeluk iets leuks. Dat soort schrijven noem ik Freewriting, de training. In twaalf weken ontdek je hoe ontspannend schrijven kan zijn.
Verbazen
Ja, als je schrijft verbaas je je altijd: over het resultaat, over alles wat zomaar uit je pen rolt, over de kennis die je blijkbaar hebt, over de verhalen die ergens vandaan komen. Als je schrijft, is mijn ervaring, verbaas je je ook steeds meer over de wereld om je heen.
‘Beter schrijven, beter leven’ is een interessante stelling, maar ik ben het er niet helemaal mee eens. Volgens mij kan die eerste ‘beter’ weg. Het is namelijk schrijven waardoor je beter gaat leven. Het schrijven op zich geeft je allerlei inzichten, verrijking en verdieping.
Als je meer schrijftechniek leert, kun je je beter uiten op papier. Dan worden je schrijfsels beter leesbaar en daarmee worden ze wellicht ook interessant voor anderen. Maar of je daardoor beter gaat leven, dat vraag ik me af.
- Draagt ‘beter schrijven’ bij aan een beter leven of is schrijven op zich voldoende? Schrijf je mening onder de blog en kom nog eens terug om te lezen wat andere schrijvers hier posten!
Er komt dan gelijk een vraag in mij op: wanneer ben ik een goede schrijver?
Als ik beter kan formuleren? Een grotere woordenschat heb? De dialogen perfect zijn?
Of moet je iets gepubliceerd hebben bij een reguliere uitgever?
Iets kan altijd beter. Maar om te beweren dat je dan ook een beter leven hebt, gaat me net iets te ver.
‘Wanneer ben je een goede schrijver’ lijkt me een heel andere vraag Corinne, maar wel een interessante. Welke criteria leg je aan? Behalve wat jij al noemde, kun je denken aan: het aantal titels, oeuvre, verkoopcijfers, besprekingen, kwaliteitsuitgever, verfilmingen, vertalingen. Het lijstje houdt niet op. Mijn tegenvraag is: wat is een goede schrijver voor jou?