Autobiografisch materiaal opsporen brengt je een berg schrijfideeën
OSMC-blog door Marjon Cosijn
Je draagt een schat aan herinneringen met je mee. Iedere dag beleef je van alles. Je ontmoet mensen, je maakt keuzes, je ervaart emoties. Zo ontstaat jouw autobiografisch materiaal. Je innerlijke beelden, herinneringen en ervaringen die je stof leveren om te schrijven en worden bewaard in je onderbewustzijn.
Hoe zit dat met jou? Kun jij die schatkamer naar jouw autobiografisch materiaal openen? Kun je verhalen schrijven op basis van dingen die je zelf hebt meegemaakt? Wist je dat letterlijk alles wat je ooit hebt meegemaakt, bewaard is gebleven in jouw onderbewuste?
Je eigen bronnen
Je draagt meer beelden bij je dan je ooit zult kunnen gebruiken in je verhalen. Of je nu net achttien bent geworden of dat je je tachtigste verjaardag al hebt gevierd, dat maakt niet uit.
Iedere dag, ieder uur, iedere minuut maak je dingen mee. Je ontmoet iemand, je maakt een fout of je hebt een meevaller. Je verrast jezelf of je valt jezelf tegen. Je overwint jezelf of juist niet. Zelfs op zogenaamd saaie dagen ontstaan herinneringen.
Alles is bewaard
Het goede nieuws is dus dat in je onderbewustzijn al die herinneringen voor je bewaart. Van de jurk die je op je tweede verjaardag droeg tot de soep die je gisteren at. Maar veel zaken kun je niet meer bewust terughalen.
Enkele zaken blijven op de filter liggen en de meeste herinneringen zakken weg. Dat is maar goed ook. Anders zou je nauwelijks nog kunnen functioneren. Je hebt een tamelijk leeg hoofd nodig om in het hier en nu helder te denken en beslissingen te nemen.
Schatgraven
Als je weer over die herinneringen wilt kunnen beschikken – bijvoorbeeld om erover te schrijven – dan kan ik je helpen.
Als je gericht gaat spitten, kom je schatten tegen. Dat beloof ik je. Zaken waarvan je dacht dat je ze vergeten was. Schatgraven in je eigen onderbewuste is een bijzonder en opwindend proces.
Ik weet niet of je weet hoe een archeoloog werkt, maar alles wat hij vindt, wordt gefotografeerd. Alle vondsten worden met vermelding van vindplaats gerangschikt. Het schatgraven naar herinneringen lijkt daar een beetje op.
Puzzel
Ik heb schrijfopdrachten ontwikkeld waarmee je jouw verloren gewaande beelden stukje bij beetje onder het stof vandaan haalt. Eerst zijn ze misschien nog vaag en grijs, maar al snel worden ze hoe langer hoe gedetailleerder en levendiger. En wanneer je op een rijke bron stuit, komen herinneringen soms sneller terug dan je kunt bijhouden.
Je kunt ze afstoffen, sorteren en tegen het licht houden. Zijn ze goed genoeg om in te zetten in het verhaal? Of is er nog aanvulling nodig? Of een reparatie? Of wil je ze gewoon weer dichtbij je hebben om te koesteren?
Wil jij starten met het opgraven van je eigen materiaal?
Als je eenmaal begonnen bent, ontstaat er een stroom van bruikbaar materiaal. Dan is het een kwestie van kiezen. Ik heb een heel uitgebreide schrijfcursus ontworpen waarin je je leven per periode onderzoekt. Deze schrijfcursus heet Schrijf over je Leven.
In deze cursus krijg je meer dan voldoende lesmateriaal om maanden lang heerlijk aan de slag te gaan met het opsporen en uitwerken van jouw eigen materiaal.
Je hoeft het wiel niet alleen uit te vinden. Alles staat al voor je op een rijtje en ik leid je op een overzichtelijke manier door de lesstof heen. Ga aan de slag en maak je schatkamer vol verhalen weer toegankelijk!
Ben je klaar voor een heel praktische cursus?
Kijk dan eens naar de schrijfcursus Schrijf Je Verhaal. Daarin ga je vier maanden heel gericht aan de slag, met mij, met een persoonlijke schrijfcoach en met een groep. Fantastisch als je er écht voor wilt gaan.
• Kun jij jouw verhalen gemakkelijk baseren op je herinneringen?
• Heb jij manieren om jouw herinneringen terug te halen?
• Natuurlijk zijn er ook herinneringen die te privé zijn of te belastend. Weet je hoe je die kunt ombuigen, zodat ze wel bruikbaar worden? Of heb je hulp nodig?
Schrijf je bijdrage in het antwoordveld hieronder. Ik ben benieuwd naar jouw visie en ervaringen.
Mooi blog Marjon! Ik werk met vrouwen die vaak veel nare dingen hebben meegemaakt en dan zeggen: “ik weet dat we het ook leuk hebben gehad,maar dat kan ik me niet zo goed meer herinneren”. Zou “Schrijf over je leven” hen ook kunnen helpen om hun beeld completer te krijgen en meer balans te ervaren?
Goede vraag Ina! Schrijven helpt ordenen. Dat is mijn ervaring en ook die van veel van mijn cursisten. Door je pen op papier te zetten, krijg je zicht op hoe zaken zich in je leven hebben ontwikkeld.
Schrijf over je leven is speciaal ontworpen om specifieke periodes in je leven al schrijvend te onderzoeken. De lessen en opdrachten geven de deelnemers richting en focus. Deelnemers worden ook uitgenodigd om zaken vanuit een ander perspectief te beschrijven en dát levert niet alleen inzichten op, maar vaak ook troost en mededogen voor zichzelf en het pad dat zij zijn gegaan. Dus ja, voor wie op zoek wil naar de leuke herinneringen van een bepaalde tijd zal Schrijf over je leven heel behulpzaam zijn!